Välkommen till vår blogg om Ekonomi & Pengar. Här skriver vi om hur du kan få en bättre privatekonomi. Ämnen vi berör är till exempel Jobb, Tjäna Pengar och Privatekonomi.

Anställningsintervju

Intervjun är ett sätt för arbetsgivaren att lära känna dig som person bättre för att se om du är lämpad för jobbet. Han eller hon vet nu att du uppfyller de formella kraven. Frågan är om du också passar in på arbetsplatsen, i företagsklimatet, i gruppen av anställda. För dig är intervjun ett bra tillfälle att få reda på saker om företaget och om jobbet.

  • Innan intervjun är det viktigt att ta reda på saker om företaget. Arbetsgivarens hemsida kan vara ett bra ställe att få information. Tänk gärna ut några frågor du gärna vill få svar på.
  • Om du känner någon som jobbar eller har jobbat på företaget kan det vara klokt att fråga honom eller henne vilka värderingar företaget har och vad som är viktigt för arbetsgivaren.
  • Innan intervjun bör du också kontakta dina referenser för att kolla att det är okej att lämna ut deras nummer och fråga om de vill ställa upp som referens.
  • Förbered dig genom att fundera ut vad du ska svara på några vanliga intervjufrågor.
  • Exempel på vanliga intervjufrågor: Varför har du sökt tjänsten? Varför ska vi anställa just dig? Berätta kort om dig själv – lägg då en tonvikt på de senaste åren och sådana erfarenheter som är relevanta för jobbet. Beskriv dina tidigare jobb – berätta om arbetsuppgifterna och vad du lärde dig av jobbet. Vad gör du om fem år? Var ärlig när du svarar på frågorna.
  • Tänk ut hur du ska förklara eventuella luckor i ditt CV.
  • Tänk på din klädsel inför intervjun. Se till att den passar in i företagsklimatet och är anpassad för det jobb du söker. En dagisfröken klär sig inte på samma sätt inför en intervju som en jurist gör.
  • Under intervjun bör du tänka på ditt kroppsspråk. Hälsa vänligt på alla som är med på intervjun. Vänd dig till alla i rummet när du pratar, nonchalera ingen. Ha ett öppet kroppsspråk och se till att du inte intar någon fientlig position.
  • Ställ gärna frågor om företaget, det visar att du är väl förberedd och intresserad av jobbet.
  • När du kommer hem bör du analysera intervjun och fundera ut vad du kan göra bättre en annan gång.
Betygsätt Anställningsintervju, vilket betyg ger du artikeln? (klicka på stjärnorna)
1 stjärna2 stjärnor3 stjärnor4 stjärnor5 stjärnor (2 har satt betyg, medelvärde: 2,50 av 5)
Loading...
Publicerad 2010-02-01. Kategori Hitta Jobb.
Skribent Martin Olofsson

Martin Olofsson - Skribent

Skribent inom ekonomi och finans sedan 2011. Utbildning består av affärsjuridisk magister 2005 med inriktning avtalsrätt. Intressen består av privatekonomi och på fritiden blir det löpning.

Läs mer om oss »


Skriv en kommentar