Välkommen till vår blogg om Ekonomi & Pengar. Här skriver vi om hur du kan få en bättre privatekonomi. Ämnen vi berör är till exempel Jobb, Tjäna Pengar och Privatekonomi.

Hjälp, jag kan inte betala mina räkningar!

Hjälp, jag kan inte betala mina räkningar!

Många personer hamnar någon gång i sitt liv i en oförutsedd situation där resultatet blir att pengarna på kontot inte räcker till alla de räkningar som ligger på bordet i slutet av månaden. För många är den spontana reaktionen att stoppa huvudet i sanden och låtsas som att ingenting har hänt i förhoppningen om att det ska lösa sig nästa månad.

Skulder växer emellertid fort och ju förr du tar tag i problemet desto bättre. Att snabbt få en överblick på den ekonomiska situationen är bästa utgångspunkten för att komma på fötterna igen. Känner du att du inte kan reda ut det på egen hand erbjuder alla kommuner kostnadsfri budget- och skuldrådgivning. I övrigt kan punkterna nedan vara till stor hjälp för att reda ut din ekonomi.

Punktlista – Vad göra

 1. Först och främst behöver du sammanställa vilka skulder du har. Kontakta de företag som du har räkningar hos för att få koll på vilka skulder du har. Var ärlig och berätta om din situation. Be om att få all information gällande din skuld och ta reda på vad som händer om du inte har möjlighet att betala.
 2. När dina skulder finns sammanställda är det viktigt att du får en uppfattning om hur mycket pengar du har att röra dig med för att betala dina skulder. Gör en ekonomisk översikt med dina inkomster och förväntade utgifter. Välj därefter ut vilka av alla utgifter som bör prioriteras.
 3. Om du har ett lån med borgen är det oerhört viktigt att du kontaktar den aktuella borgensmannen för att förbereda denne på situationen. Fordringsägarna kommer att vända sig till denna person för krav om betalning om du inte klarar av att betala själv.
 4. När du fått en bild av hur situationen ser ut är det en god idé att kontakta alla fordringsägare igen. Kontrollera om det finns möjlighet att skjuta upp någon betalning, frysa räntorna på dina lån, slå ihop lån alternativt lösa flera lån med ett större för att få ner månadskostnaden eller dylikt. Se framför allt till att avsluta de kreditkonton som du har och klippa sönder alla kreditkort för att undvika att du tar nya lån med höga månadsavgifter.
 5. Det är väldigt viktigt att du kan göra upp en plan för hur skulderna ska kunna betalas tillbaka. Reflektera över hur du kan förändra situationen. Finns det någon möjlighet att öka dina inkomster och minska dina månatliga utgifter? Satsa på att sälja av tillgångar av värde för att betala de dyraste av dina skulder (de med högst ränta)! Tveka inte över att vända dig till budget- och skuldrådgivarna i din kommun om du behöver hjälp.
Betygsätt Hjälp, jag kan inte betala mina räkningar!, vilket betyg ger du artikeln? (klicka på stjärnorna)
1 stjärna2 stjärnor3 stjärnor4 stjärnor5 stjärnor (19 har satt betyg, medelvärde: 3,89 av 5)
Loading...
Publicerad 2017-02-09. Kategori Privatekonomi.
Skribent Martin Olofsson

Martin Olofsson - Skribent

Skribent inom ekonomi och finans sedan 2011. Utbildning består av affärsjuridisk magister 2005 med inriktning avtalsrätt. Intressen består av privatekonomi och på fritiden blir det löpning.

Läs mer om oss »


En kommentar!

 1. Av hogreinkomst.nu, mar 26, 2011 | Svara

  Sparande!
  Det är det enda som hjälper i alla lägen.
  Om du så bara kan lägga undan 100 kr i månaden, så se till att göra det.
  Det växer fortare än du tror och innebär en enorm trygghet.


Skriv en kommentar


Meny