Välkommen till vår blogg om Ekonomi & Pengar. Här skriver vi om hur du kan få en bättre privatekonomi. Ämnen vi berör är till exempel Jobb, Tjäna Pengar och Privatekonomi.

Tjäna pengar på extraknäck – 24 tips

Om du har tid över så finns det gott om extraknäck som du kan jobba med för att få in lite extra pengar:

 • Erbjud dig att klippa gräset eller skotta snö åt andra. Framförallt pensionärer som själva inte kan utföra dessa sysslor betalar gärna för att få jobbet utfört.
 • Du som tycker om hundar och andra djur kan erbjuda dig att vara hundvakt, dagmatte, medryttare eller passa katter medan ägaren är på semester.
 • Har du bil och/eller släpvagn och/eller är duktig på att bära så kan du erbjuda dig att hjälpa till vid flyttar.
 • Du som har haft körkort i minst fem år kan också övningsköra privat med människor som vill ta körkortet.
 • Det finns också människor som betalar för att få hjälp med undervisning. Det kan vara allt ifrån personer som behöver hjälp med universitetsstudier till barn som behöver hjälp med läxläsningen. Kan du spela ett instrument så kan du vara privatlärare i detta. Eller om du är duktig på något annat område, kanske lära ut datakunskap eller bokföring?
 • Om du är sugen på att undervisa flera människor så kan du kontakta ett studieförbund och meddela att du är intresserad av att hålla i en studiecirkel i de ämnen du är intresserad av. Det kan vara allt från släktforskning till matlagning, eller från italienska till dans.
 • Barnvakt är något som människor i alla tider har behövt hjälp med. Idag är väl också behovet som störst i och med att det är så vanligt att man bor långt ifrån det naturliga nätverket i form av familj, släkt och vänner.
 • När det lackar mot jul kan du flagga om att du kan ställa upp som tomte. Det är ett roligt och uppskattat uppdrag som också ger extra pengar.
 • Har du ett hum om hur du gör hemsidor så kan du erbjuda dig att skapa hemsidor till privatpersoner och små företag. Se även tjäna pengar på hemsidor/bloggar artikeln.
 • Är du duktig på att baka tårtor så kan du göra det inför bröllop och liknande.
 • Bröllop och fester är utmärkta sätt att tjäna pengar på – håruppsättningar, fotografering, filma, vara chaufför med häst och vagn eller limousine, hyra ut bröllopskläder.
 • Gå runt bland grannarna och ta upp beställningar på bröd (förslagsvis på en torsdag). Beställ dem hos det lokala bageriet och därefter hämtar du upp brödet och levererar dem direkt hem till grannarna på lördagsmorgonen. På samma sätt kan du också sälja kvällstidningar.
 • Handla åt folk. Återigen kan detta vara en bra tjänst framförallt för pensionärer, men också för småbarnsfamiljer och ensamstående som kanske inte har bil och som därför har svårt att komma iväg och storhandla.
 • Det finns gott om företag som låter dig sälja deras produkter genom att knacka dörr. Som barn sålde man ofta jultidningar på detta sätt. Idag kan man sälja kakor, kokosbollar, strumpor, böcker, och nästan vad som helst på samma sätt.
 • Om du är duktig på att sy, sticka, virka eller göra någon annan slags hantverk så kan du göra saker för att sälja på marknader. Framförallt på julmarknader är sådana produkter lättsålda som bra julklappar. Även personliga presenter säljs dyrt, på t.ex Blocket och Tradera.
 • Fota folk till bra priser. De flesta familjer vill ha fina porträttbilder på familjen men alla har kanske inte råd att betala en professionell fotograf. Du kan också erbjuda att ordna personliga julkort, tack-kort och liknande på detta sätt.
 • Kontakta små företag och erbjud dig att sätta samman marknadsföringspaket som är anpassade just för dem. En sömmerska kanske behöver en pärm där olika brudklänningar är samlade. Då kan du erbjuda dig att fota varje klänning, framkalla bilderna och sätta samman pärmen med alla fakta om mått, priser och liknande. Ett annat förslag är att sätta samman en hemsida med produktbilder, prislistor och liknande. Det behöver inte alls vara särskilt avancerat, många företagare vill ha en egen hemsida eller produktpärm, och har egentligen själv kunskapen att skapa detta, men har inte haft tiden för det.
 • Släktforska åt folk och ta betalt för detta. Ett plus är om du sammanställer den information du har fått fram till ett släktträd eller minnesbok.
 • Det finns idag flera företag som sätter samman färdiga matkassar som folk får prenumerera på. En gång i veckan eller varannan vecka åker de hem till prenumeranterna, levererar middagskassarna tillsammans med recept för den kommande veckan. Dessa typer av tjänster finns främst i storstäderna, men även mindre städer kan ha ett stort behov av liknande. Och det behöver inte heller vara färsk mat. Varför inte sälja färdigförpackad fryst mat, typ lasagne i matlådor, tillsammans med lite färsk frukt och grönsaker. Det borde funka perfekt för äldre människor och för studenter och singlar i alla åldrar.
 • Starta ett barnvaktsnätverk eller vikariesystem för dagis och förskolor i staden där du bor.
 • Putsa fönster eller utför storstädning mot betalning.
 • Allt fler startar webbutiker idag och trenden går också mot att allt fler handlar via nätet eftersom det är så bekvämt och flexibelt. Antalet barnbutiker, leksaksbutiker och barnklädesbutiker online har ökat lavinartat de senaste åren. Det är inte så konstigt eftersom målgruppen är så tacksam. Småbarnsföräldrar har ofta svårt att komma iväg på stan och handla, medan de har ett stort behov av att handla kläder och prylar till barnen då de växer ur och sliter på dem. Men webbutiker kan startas inom vilken bransch och område som helst. Tänk på att skapa en nisch inom det område du är intresserad av. Du måste sticka ut på något sätt för att folk ska välja att handla hos just dig.
 • Varför inte skapa en webbutik där du säljer begagnade barnkläder och leksaker. Som sagt, det finns en målgrupp bland småbarnsfamiljerna.
 • Second hand försäljning är ett bra sätt att tjäna pengar. Starta en egen second hand butik, gärna med någon speciell inriktning, kanske böcker, kurslitteratur eller barnprylar. Du behöver inte ha öppet varje dag i veckan utan det räcker med ett par dagar till att börja med. Köp själv saker begagnat för att sälja vidare, rensa från dina egna gömmor eller låt kunderna komma in med produkter för försäljning, gärna på kommission så behöver du inte ligga ute med pengar. På många ställen kan man också hyra loppisbord.

Vissa av dessa kräver ett visst mått att säljare i dig. Läs vår guide om att bli en toppsäljare här!

Betygsätt Tjäna pengar på extraknäck – 24 tips, vilket betyg ger du artikeln? (klicka på stjärnorna)
1 stjärna2 stjärnor3 stjärnor4 stjärnor5 stjärnor (45 har satt betyg, medelvärde: 3,36 av 5)
Loading...
Publicerad 2017-03-01. Kategori Tjäna Pengar.
Skribent Martin Olofsson

Martin Olofsson - Skribent

Skribent inom ekonomi och finans sedan 2011. Utbildning består av affärsjuridisk magister 2005 med inriktning avtalsrätt. Intressen består av privatekonomi och på fritiden blir det löpning.

Läs mer om oss »


3 kommentarer

 1. Av Elin94, nov 5, 2013 | Svara

  Hej
  Tips för er som vill tjäna lite extra pengar, kolla in sajten

  http://www.domytask.se

  Det är en sajt där folk som behöver hjälp med sina vardagsärenden kan lägga upp en annons. Det kan vara allt från hundvakt, slänga grovsopor, snöskottning, hjälp att montera möbler, flytthjälp, fönsterputs etc. Folk som vill tjäna lite extra pengar kan då välja att svara på annonsen och göra jobbet till det angivna priset.

  Jag har själv gjort olika uppdrag via sajten (putsat fönster och rastat hundar) och det har funkat jättebra.

  Hoppas det hjälper er också.
  /Elin


 2. Av Petter, maj 7, 2014 | Svara

  Det finns ju fler sajter där man kan sälja begagnade saker. http://citiboard.se/ funkar alldeles utmärkt.


 3. Av tjäna pengar hemifrån, jun 7, 2015 | Svara

  vill du jobba extra med läxläsning, webbdesign , städning, hjälpa med flytt, eller kanske som hundvakt ?
  Worktasker är en mötesplats för privata och företag som behöver hjälp med olika ärenden och tjäna extra pengar.
  Det kan vara vad som helst man behöver ha hjälp med, allt från hundvakt, hjälp med att slänga grovsopor, bärhjälp/flytthjälp, trädgårdshjälp, fönsterputsning, hjälp med att montera möbler osv.
  http://www.worktasker.com


Skriv en kommentar


Meny