Välkommen till vår blogg om Ekonomi & Pengar. Här skriver vi om hur du kan få en bättre privatekonomi. Ämnen vi berör är till exempel Jobb, Tjäna Pengar och Privatekonomi.

15 Spara Pengar Tips

spargrisDetta är första steget för vår guide över hur man sparar pengar. Vi börjar med 15 tips, ta gärna en titt i Spara Pengar kategorin, kanske har ännu fler kommit in.

En sak är säkert när det gäller att spara pengar, det första steget är alltid det svåraste. Börja med något av tipsen och ta det första steget. Ta fler och fler små steg och innan du vet ordet av har din ekonomi förbättrats.

I denna kategori följer råd & tips för små steg du kan ta. Några tar bara några minuter, andra kan ta en timme eller två, andra kräver lite mer regelbundet arbete, men de är alla otroligt enkla – alla kan göra dem. Alla tips i kategorin kan spara mycket pengar, särskilt under långa perioder, kombinera tipsen och du kan spara ännu mer pengar.

Självklart kommer inte alla dessa tips passa alla. Gå igenom kategorin och hitta 10-15 metoder som passar dig, och använd dem i ditt liv.

1. Byt eller öppna ett bankkonto hos en bank som respekterar dig. Lägg inte dina surt förvärvade pengar på onödiga avgifter, dessutom har i princip alla de större bankerna usla räntor på löne- och sparkonton. Jämför t.ex din bank med Sevenday.

2. Stäng av TVn. Finns många fördelar med detta. Mindre exponering av reklam, mindre räkningar, mindre användning av El, mindre stress mer tid till annat viktigt m.m. Det är bra att koppla av på kvällen, hitta en annan hobby.

3. Se över dina samlingar. De flesta människor samlar på något – vad samlar du på? Är det något som alltid ger dig glädje? Har insamlingen något värde? Kanske kan du sälja av lite dubbletter, eller göra dig av med exemplar du inte har någon användning för. Dessutom kan du kanske skära ner på utgifterna för hobbyn. Försök att fokusera på att ta bort sådant du inte känner starkt för.

4. Gör egna presenter istället för att köpa från butik. Du kan t.ex göra mat, ljus, bröd, kakor, tvål och en massa annat hemma ganska enkelt och billigt. Detta brukar bli rätt uppskattat då det faktiskt är hemgjort, någon har lagt ner lite tid på presenten med en personlig touche. Plus då att mottagaren slipper fylla garderoben med mer saker.

5. 30-dagarsregeln. När du funderar på att göra ett onödigt köp, vänta trettio dagar och fråga dig själv om du fortfarande vill ha prylen. Ganska ofta släpper då lusten, och du har sparat dig en slant genom att vänta. Skriv gärna ner sakerna på en lista, och återkom till den.

6. Skriv en lista innan du går och handlar – och håll dig till den. Man bör aldrig gå in i en butik utan att ha en stark idé om vad man ska köpa. Gör en lista över vad du behöver innan du går dit, därefter håll dig strikt till listan. Placera inte något i vagnen som inte finns på listan, oavsett hur lockande det är.

7. Bjud in vänner istället för att gå ut. Nästan alla aktiviteter hemma är billigare än att gå ut. Bjud över några vänner och ha en trevligt kväll med hemmalagad mat, spela lite kort och ta några drinkar t.ex. Det kostar inte mycket, och vännerna kommer säkert att bjuda tillbaka.

8. Istället för att slänga/skänka kläder, laga dem. Släng inte en skjorta på grund av en trasig knapp – sy tillbaka den med en matchande tråd. Om du fått håll på byxorna, laga dem med en lapp och använd dem vid utearbete.  En enkel söm kan vem som helst göra – det tar bara några minuter och sparar dig en massa pengar.

9. Städa ur garderoben, sälj på Blocket/Tradera eller Loppis. Nästan allt kan säljas på de här två sajterna! Och om inte det går, ta med dem till Loppis. Dessutom så känns det mycket bättre när man har rena och tomma förråd.

10. Spela data/konsolspel som har mycket speltid. Och köp inte nya förrän du har klarat hela spelet, ur alla vinklar. Spel att undvika är alltså kortlivade spel, flertalet FPS/Äventyrsspel är just detta. Däremot många online spel, strategi samt rollspel kan innehålla tusentals speltimmar. Se dock upp för online spel man måste betala per månad för, i längden blir de bli mycket dyra. FPS-spel som går att köra online så som Battlefield serien och Call of Duty är bra exempel på spel med stort värde för den investerade pengen. När man spelar sparar man dessutom pengar på annat man kanske skulle gjort istället som hade kostat pengar.

11. Drick mer vatten. Inte nog med att det har stora hälsofördelar, vatten har även ekonomiska fördelar. Drick ett stort glas vatten före varje måltid, inte bara kommer du smälta maten bättre, du kommer även inte behöva äta lika mycket, vilket sparar in på notan.

12. Skär ner på färdigmaten – snabbmat, mikrovågsugn mat m.m. Färdigmat är dyrare än hemlagad, så är det bara. Istället för att äta snabbmat mitt på dagen eller när du kommer hem, försök göra några enkla rätter som du kan ta med dig. Laga allt på en gång, både kvällsmat och middag till dagen efter. Kanske kan du även spara en portion till längre fram,  och göra t.ex ny pasta eller koka nytt ris/potatis då. Här finns otroligt mycket pengar att spara, krävs nästan en egen post. Men vi kan göra en snabb uträkning över vad det kostar att äta ute varje lunch i månaden. Låt säg att det är 24 vardagar i månaden så som nu i december 2009, och lunchen är relativt billigt i snitt, 75 kr per middag. Det blir 1800 kr per månad. Över 20 000 kr per år. Käkar du på lite finare ställen, med ett snitt på låt säg 150 kr, då är vi uppe i 3200 kr. 35 000 kr per år.

13. Ge upp dyra vanor, såsom cigaretter, alkohol. Dessa vanor orsakar bara att pengar rinner bort från dig med lite i retur.

14. Släck lampor innan du reser. Ta några minuter innan resa och stäng av alla lampor och andra prylar som drar ström. Om man gör en långresa är det faktiskt rätt mycket man kan spara.

15. Installera en programmerbar termostat. Dessa anordningar reglera temperaturen i ditt hus automatiskt enligt det schema som du anger. Så när du inte är hemma, stängs värmen av för en stund, vilket sparar på elräkningen. En programmerbar termostat kan lätt skära ner dina energikostnader med 10 till 20%.

Betygsätt 15 Spara Pengar Tips, vilket betyg ger du artikeln? (klicka på stjärnorna)
1 stjärna2 stjärnor3 stjärnor4 stjärnor5 stjärnor (22 har satt betyg, medelvärde: 3,95 av 5)
Loading...
Publicerad 2017-02-07. Kategori Spara Pengar Tips.
Skribent Martin Olofsson

Martin Olofsson - Skribent

Skribent inom ekonomi och finans sedan 2011. Utbildning består av affärsjuridisk magister 2005 med inriktning avtalsrätt. Intressen består av privatekonomi och på fritiden blir det löpning.

Läs mer om oss »


3 kommentarer

 1. Av Ekonomisk, apr 8, 2014 | Svara

  Jag är en medelinkomsttagare även så min sambo, vi bor i hus och har två bilar.
  Vi sparar ca 200000kr om året fast vi åker utomlands minst tre gånger om året.

  Vi har inget topplån då vi sparade till det innan vi köpte huset. Amortera mer än vad lånet är i månaden och har rörlig ränta. Bilarna betalade vi kontant vardera 147000 och 1940000 dock inte under samma år, man får jobba där emellan…

  Vår hemlighet är att räkna allt årsvis dvs totalkostnad för mobil tex är det då värt den summan man betalar fler exempel är tidningar, abonnemang åka till Ullared hur mycket av det är det som verkligen behöver.Inte mycket. Åk aldrig till köpcentrum när du är uttråkad. Vi tummar aldrig vad det gäller mat. Gott ska det vara och svensk och närodlat. Hur goda är plommon från Chile? Äckligt och dyrt för du äter inte upp dem.

  Det vi tjänar mest på är att aldrig vara sjuka. Ca 1 dags karens gånger ungefär 12 gånger om året är mycket tar man det gånger två personer blir det sjukt mycket pengar. Men allt är inte pengar…

  Ingen styr över sin hälsa, men en ekonomisk press och stress varje månad gör dig mer sjuk…

  Självklart är det något enklare när man inga barn har, men det finns tyvärr alldeles för mycket onödiga saker att lägga pengar på. Coca, snus, drick Yoggi, tidningar. Klart man ska leva men för oss är att leva ett bra restaurangbesök än 3 på Mac Donalds.

  Själv är jag uppväxt under svår ekonomi och bestämde mig tidigt att jag styr enbart min ekonomi genom att styra mina utgifter. Inte tvärtom. Allt handlar om utgifter inte inkomst.

  Alla kan spara man måste bara ”offra” lite i början planera bättre och tänka är detta värt det.
  Våga att inte tänka, vad andra ska tänka och tycka om man inte har rätt saker, märke för när du väl har pengar på kontot så kan du gå runt i vad du vill. Du kan ju köpa det närsomhelst.

  Gränsen är hårfin att inte ligga på gränsen till dumsnål och det måste man påminna sig om ibland.
  Att man unnar sig saker men då av rätt anledning. Det är faktiskt det lilla i livet som gör det värt att leva. Vänner, familj, hälsa och inte materiella ting


 2. Av Skribent, apr 9, 2014 | Svara

  Bra skrivet!


 3. Av Maja N, mar 28, 2017 | Svara

  Ni missade några riktigt bra tjänster som kan hjälpa en att spara pengar på köp som vi i princip gör minst en gång i veckan och har att göra med våra matinköp.

  Just nu finns det flera bolag som i princip hjälper en direkt att spara pengar och dessa är följande:

  http://www.matspar.se – Prisjämförelsesida för matbutiker på nätet. Här har man listat de större matbutikerna som levererar mat hem till din dörr. Man jämför totalpriset på ens inköpslista mellan matbutikerna såsom mat.se mathem.se, Willys, Coop.se, Ica och Hemköp. Man märker ganska snart att man betalar mer än man behöver när man använder tjänsten.

  http://www.matsmart.se – Ungefär som ÖoB fast på nätet, produkter som är nära slutdatum eller har mindre estetiska fel på förpackningarna. Här kan man spara mycket pengar på att köpa lite större kvantiteter av produkter som man använder mycket av om man inte är allt för kräsen.

  www. matpriskollen.se – Matpriskollen har en app där man listar kampanjpriser vecka för vecka för de störra fysiska matbutikerna. Är man i en butik kan man dra fram appen och se vilka produkter som finns på kampanj i den butiken.

  Finns nog mer smarta tjänster som dessa så tipsa gärna om ni har ngt som jag missat 🙂


Skriv en kommentar


Meny