Välkommen till vår blogg om Ekonomi & Pengar. Här skriver vi om hur du kan få en bättre privatekonomi. Ämnen vi berör är till exempel Jobb, Tjäna Pengar och Privatekonomi.

20 tips för att spara pengar

För många är begreppet ”spara pengar” något som är förknippat med besvär. Många tror att det är mödosamt att spara pengar och att man måste avstå från allt det goda i livet.

Så behöver det verkligen inte vara! Genom kloka val, tillsammans med en skopa sunt förnuft i vardagen, har du alla möjligheter att spara ganska stora summor varje år.

Här är 20 tips för att spara pengar.

1. Betala av den dyraste krediten eller lånet först – Om du har lån eller krediter, se till att beta av den som gör störst hål i plånboken varje månad så fort du kan. Sedan går du på den näst dyraste, och så vidare.

2. Tanka på obemannade bensinstationer – Det kanske känns bekvämt att tanka på bemannade stationer, särskilt som du kan passa på att göra inköp samtidigt som du tankar, men soppan är dyrare.

3. Undvik märkesverkstaden om du behöver reparera bilen – Om du har en nyare bil ska du definitivt följa rekommendationerna i serviceboken, men för en äldre, begagnad bil kan du spara tusenlappar på att i stället besöka den lokala verkstaden.

4. Säg upp det fasta telefonabonnemanget – Använd IP-telefoni eller mobiltelefoni i stället.

5. Använd alltid en inköpslista när du handlar – På så sätt undviker du att köpa saker du egentligen inte behöver.

6. Dra ner på hämtmat och restaurangbesök – Emellanåt kan det vara skönt att slippa laga mat själv, men alltför frekventa pizzaleveranser kan göra stora hål i plånboken.

7. I mataffären, välj med fördel butikernas egna märken – De är alltid billigare än märkesvarorna.

8. Jämför priser på nätet innan du handlar – Eller ännu bättre, köp dina prylar direkt på nätet (se bara till att räkna in frakten).

9. Sälj av dina onödiga saker på Tradera eller Blocket – Du har förmodligen prylar för många tusen kronor som bara ligger och skräpar därhemma.

10. Byt försäkringsbolag – Många drar sig för att byta försäkringsbolag eftersom de tror att det är krångligt. Inget kunde vara mer fel. Det enda som krävs är en uppsägning av den gamla försäkringen tillsammans med tecknande av en ny försäkring.

11. Ska du ge dig iväg på en resa, boka då så tidigt som möjligt, särskilt om du flyger med lågprisbolag – Är du ute i god tid kan du boka flyg för bara några hundralappar.

12. Cykla eller gå när du ska någonstans – Det är gratis!

13. Använder du inte ditt gymkort, säg upp det – Är du på gymmet en eller två gånger i månaden kostar varje gymbesök flera hundralappar.

14. Besök biblioteket för att låna böcker och läsa tidningar – Ett månadsmagasin kan kosta upp mot 100 kronor. På biblioteket kan du läsa det gratis.

15. Handla kläder och skor på rea – Den där snygga tröjan som idag kostar 1000 kr kostar kanske 500 kr vid nästa rea.

16. Sluta spela på Lotto – Du har en chans på ungefär sju miljoner att få sju rätt på Lotto. Placera hellre dina spelpengar på ett sparkonto.

17. Undvik försäkringar på elektronik – Du erbjuds alltid någon form av extra garanti eller drulleförsäkring när du köper hemelektronik. Det kostar dock betydligt mer än det smakar.

18. Avbeställ dina dyra TV-abonnemang – Har du många kanaler som du aldrig någonsin tittar på? Varför då betala för dem?

19. Spara på elen – Bara genom att använda energibesparande glödlampor samt dra ur kontakten ur teven (så att den inte står på stand-by) sparar du ganska mycket pengar på ett år.

20. Betala inte för banktjänster – Hos storbankerna betalar du upp till en tusenlapp per år bara för att få förmånen att använda internetbanken och få ett Visa-kort. Hos många nischbanker får du det mesta gratis, tillsammans med ränta på ditt konto.

Betygsätt 20 tips för att spara pengar, vilket betyg ger du artikeln? (klicka på stjärnorna)
1 stjärna2 stjärnor3 stjärnor4 stjärnor5 stjärnor (7 har satt betyg, medelvärde: 4,29 av 5)
Loading...
Publicerad 2014-10-01. Kategori Spara Pengar Tips.
Skribent Martin Olofsson

Martin Olofsson - Skribent

Skribent inom ekonomi och finans sedan 2011. Utbildning består av affärsjuridisk magister 2005 med inriktning avtalsrätt. Intressen består av privatekonomi och på fritiden blir det löpning.

Läs mer om oss »


Skriv en kommentar