Välkommen till vår blogg om Ekonomi & Pengar. Här skriver vi om hur du kan få en bättre privatekonomi. Ämnen vi berör är till exempel Jobb, Tjäna Pengar och Privatekonomi.

Börja månadsspara till 100 000 kr

Månadsspara är något som alla kan göra. Även om du inte har något speciellt att spara till så är det bra att lägga undan några hundralappar eller mer i månaden. Dessa sparpengar kan vara bra att ha när det blir sämre tider, om du får några oförutsedda utgifter, om huset eller bilen behöver repareras eller du blir arbetslös.

Genom att lägga undan en liten summa pengar varje månad så kommer du snart att ha en större summa som du kan göra något roligt för, eller använda där de behövs. Det behöver inte vara några större summor som du lägger undan utan även små summor blir snabbt till större när det har gått några månader.

Det är enkelt att månadsspara. I din Internetbank kan du skapa en automatisk överföring varje månad till ett sparkonto eller fondkonto. Då ser du aldrig ens pengarna och behöver heller inte sakna dem.

Fördelar med att månadsspara
Det är enkelt och bekvämt, framförallt med automatisk överföring.
Du behöver inte lägga undan en stor summa på en gång, många bäckar små ger ändå ett stort kapital på sikt.
Om du månadssparar i fonder eller aktier så sprider du riskerna vid månadssparande och du kan handla billigt när börsen går ner för att sedan ha fler andelar den dagen börsen går upp igen.
Sparandet hålls vid liv hela tiden istället för att du lägger undan en större summa två gånger om året.

Räkneexempel
Om du sparar 100 kronor i månaden under 5 år till en avkastning på 5 procent så kommer du att ha ett kapital på 6814 kronor. En hundralapp är inte mycket, om du avstår från en pizza och en tidning varje månad så kan du istället lägga hundringen på sparande. Väljer du en sparform som har högre avkastning så får du naturligtvis ännu mer pengar. Se i tabellen nedan vad du får från olika sparbelopp.

Spartid 5 år och avkastning 5 procent:
100 kronor i månaden = 6814 kr
300 kronor i månaden = 20 441 kr
500 kronor i månaden = 34 068 kr
1000 kronor i månaden = 68 136 kr
1500 kronor i månaden = 102 204 kr
2000 kronor i månaden = 136 272 kr

Spartid 10 år och avkastning 5 procent:
100 kronor i månaden = 15 519 kr
300 kronor i månaden = 46 556 kr
500 kronor i månaden = 77 594 kr
1000 kronor i månaden = 155 188 kr
1500 kronor i månaden = 232 782 kr
2000 kronor i månaden = 310 375 kr

Spartid 5 år och avkastning 10 procent:
100 kronor i månaden = 7717 kr
300 kronor i månaden = 23 151 kr
500 kronor i månaden = 38 585 kr
1000 kronor i månaden = 77 171 kr
1500 kronor i månaden = 115 756 kr
2000 kronor i månaden = 154 342 kr

Spartid 10 år och avkastning 10 procent:
100 kronor i månaden = 20 140 kr
300 kronor i månaden = 60 420 kr
500 kronor i månaden = 100 700 kr
1000 kronor i månaden = 201 400 kr
1500 kronor i månaden = 302 099 kr
2000 kronor i månaden = 402 799 kr

3 olika sätt att månadsspara
När du månadssparar kan du sätta in pengarna på ett sparkonto, i fonder eller i din aktiedepå. Oftast sparar man ganska små belopp när man månadssparar och det kan därför bli för dyrt att köpa aktier eftersom courtaget vanligen är rätt högt. Men fonder eller aktiefonder är bra alternativ för den som vill ha en högre avkastning. Om du ska spara pengar till en buffert eller till något du ska köpa inom de närmaste åren så kan du antingen spara pengarna direkt på bankkontot eller i en korträntefond.

  1. Fonder
    Även om du sparar små belopp så är fondsparande ett bra alternativ. Ett tips är att välja flera fonder. Det är alltid bra att sprida riskerna i sparandet. Alla avgifter som fonder har är dessutom procentuella, så även om innehavet är litet så är avgifterna små. Tänk på att välja en fond som har låga avgifter. Det finns tre olika avgifter att titta närmare på; köp, sälj och förvaltning. Köp och sälj är avgifter som utgår när fonden köps eller säljs. En köpavgift på två procent betyder att två kronor av varje hundralapp försvinner till fondbolaget. Men låga avgifter är inte allt. Titta även på hur fonden har utvecklats under de senaste åren. En fond med dålig utveckling är inte automatiskt bra bara för att den har låga avgifter. När du väljer fonder bör du välja fonder som ingår i en speciell region eller bransch som du tror extra mycket på. För att sprida riskerna ytterligare är det bra att satsa på flera olika branscher eller regioner. Om du inte vill inrikta dig på något speciellt finns det indexfonder som kan vara bra alternativ. En Aktieindexfond för Svenska börsen (investerar i alla de större bolagen på börsen) är definitivt en av de bästa fonderna kan du ha om du inte vill lägga ner mycket tid på att välja rätt. Tänk också på hur stor risk du är beredd att ta. När behöver du pengarna och vad ska du ha pengarna till? En smalare fond betyder större risk. En mer osäker bransch eller marknad betyder också större risk. Om du inte har råd att förlora dina pengar bör du alltså inte placera dem i tillväxtländer eller i branschfonder. Då är det smartare att välja breda indexfonder eller blandfonder till den största delen av ditt månadssparande.Hos Avanza.se kan du starta det nya investeringssparkontot, ISK. Kan rekommendera Avanza Zero som är en aktiefond utan avgifter.
  2. Aktier
    Tidigare har man alltid avrått från att spara i aktier om man vill spara lägre summor som månadssparande. Men på senare tid har det dykt upp flera aktörer som låter konsumenten spara i aktier utan avgifter. Ett exempel är Aktieinvest där du kan spara från 500 kronor i månaden helt utan avgifter. Då sparar man i deras färdiga andelsportföljer och det finns flera att välja bland, beroende på hur stor risk man är beredd på. Även Handelsbankens aktiespar är ett liknande sätt att månadsspara i aktier. Tanken är att man köper aktier för ett visst belopp per månad istället för att köpa ett visst antal aktier, därför spelar det ingen roll hur mycket eller lite pengar man har att satsa per månad. Värt att tänka på när det gäller aktier är att man inte bör välja detta sparalternativ om man behöver pengarna inom en kortare tidshorisont. Räkna helst med att spara under minst fem år.
  3. Bankkonton
    Att spara på bankkonto är det enklaste sättet att månadsspara. Du kan själv skapa ett nytt konto i din Internetbank eller öppna ett nytt på en annan bank med bättre ränta. Skapa en automatisk överföring dit eller för själv över pengarna varje månad. Fördelen med att spara pengar på ett bankkonto är att du själv har kontroll över pengarna. Om det blir knapert en månad så kan du överföra pengar tillbaka till ditt lönekonto igen. Du har pengarna nära till hands. Om du sparar till ett buffertkonto eller till en händelse som ligger nära i tid så är bankkonto ett bra alternativ. Nackdelen är förstås att avkastningen vanligtvis är mycket låg.Sevenday kan rekommenderas för månadssparade, de har högre ränta än de vanliga bankerna och räntan kommer in en gång i månaden. Sparar du på längre sikt är fonder ett bra val.

Investeringssparkontot – ISK
Med ISK så månadssparar du som vanligt i fonder eller aktier. Skillnaden är att du slipper betala någon kapitalvinstskatt och du behöver inte heller deklarera vinsten. Det enda du betalar är en avkastningsskatt (cirka en procent vid årsskiftet varje år, oavsett om ditt innehav gått upp eller ner). Du kan välja vilka fonder eller aktier du vill och du väljer då också själv hur hög risk du vill ha på ditt sparande samt hur stor summa du vill spara varje månad. Finns hos Avanza.se.

Betygsätt Börja månadsspara till 100 000 kr, vilket betyg ger du artikeln? (klicka på stjärnorna)
1 stjärna2 stjärnor3 stjärnor4 stjärnor5 stjärnor (13 har satt betyg, medelvärde: 4,00 av 5)
Loading...
Publicerad 2017-03-05. Kategori Privatekonomi.
Skribent Martin Olofsson

Martin Olofsson - Skribent

Skribent inom ekonomi och finans sedan 2011. Utbildning består av affärsjuridisk magister 2005 med inriktning avtalsrätt. Intressen består av privatekonomi och på fritiden blir det löpning.

Läs mer om oss »


Skriv en kommentar


Meny