Välkommen till vår blogg om Ekonomi & Pengar. Här skriver vi om hur du kan få en bättre privatekonomi. Ämnen vi berör är till exempel Jobb, Tjäna Pengar och Privatekonomi.

Spara 50 000 kr per år

sparaLåter det för bra för att vara sant? Kan alla spara 50 000 kr per år? Det beror självklart på hur välfungerande hushållsekonomin är generellt sett, men med fasta inkomster och lite sunt förnuft med utgifterna är det fullt rimligt att spara upp mot 50 000 kr.

Faktum är att många har möjligheten att spara betydligt mer än så. Läs vidare så får du bra tips på hur du kan spara ihop till en semesterresa, göra en större amortering på ditt bolån eller sätta av en rejäl slant för framtiden, bara genom att tänka rätt och göra rätt val.

Nedan har vi delat in tipsen i tre nivåer. Vilken du väljer beror på hur mycket du vill spara och hur stora uppoffringar du vill göra.

Den enkla varianten – spara upp till 50 000 kr
För att du ska kunna spara upp till 50 000 kr på ett år gäller det först och främst att du slutar med småutgifterna. En fika på stan, en kaffe innan jobbet, en välfylld kasse med onyttiga saker för fredagsmyset – över tid kan utgifterna räknas i många tusenlappar.

Andra småutgifter som växer sig stora efter ett tag är köp av snus eller cigaretter. En dosa snus om dagen ger en årskostnad på en bit över 15 000 kr.

Ett sätt att snabbt komma igång med den enkla varianten är att rensa garage och förråd från saker du inte behöver för att sedan sälja sakerna på en auktionssida eller annonssida på nätet, såsom Blocket eller Tradera. Det sägs att ett genomsnittligt hushåll i Sverige har onödiga saker till ett värde av mellan 20 000-25 000 kr.

Övriga tips för sparandet:

 • Ät inte ute på jobbet
 • Dra ner på hämtmat
 • Åk mer kollektivt
 • Slopa morgontidningen och andra prenumerationer
 • Säg upp TV-abonnemang
 • Stäng alltid av alla elektroniska apparater (stand by-läget drar en hel del ström)

Ett steg längre – spara upp till 100 000 kr
Steget från att bestämma sig för att spara 50 000 kr till att spara 100 000 kr kan kännas stort, men uppoffringarna behöver inte bli så stora. Här utgår vi ifrån att du använder tipsen du precis har läst om. Komplettera sedan med följande tips.

För att spara upp till 100 000 kr på ett år behöver du först och främst se över de fasta kostnaderna. Du kan med fördel börja med bilen. Har du idag två eller flera bilar bör du överväga om du inte ska göra dig av med minst en av bilarna. En bil kostar nämligen mycket pengar. Det handlar inte bara om drivmedel. Skatter, service, reparationer, nya däck – allt kostar pengar. Genom att pendla till jobbet med kollektivtrafik kan du spara mycket pengar på ett års tid.

Övriga fasta kostnader inkluderar el, värme och telefoni. När det gäller elen kan det finnas pengar att spara på att byta elleverantör. Att byta mellan olika leverantörer är en mycket enkel historia. Vad gäller telefoni kan du spara flera tusenlappar på att gå över från fast telefoni till IP-telefoni.

Du kan även fundera på att skaffa ett extraknäck. Det kan till exempel handla om att dela ut tidningar eller reklam, eller att skapa en blogg kring ditt favoritintresse för vilken du kan tjäna en slant på annonser.

De pengar som du successivt sparar ihop under året bör du placera på ett sätt som gör att du får lite extra pengar utan någon extra arbetsinsats. Det placeringsalternativ som kan rekommenderas är sparkonton med korta löptider. Räntorna är historiskt sett mycket låga, men genom att välja en nischbank (till exempel Marginalen och Akelius) kan du få en skaplig ränta på dina pengar.

Nu blir det lite tuffare – spara över 100 000 kr per år
För att spara över 100 000 kr, eller kanske till och med över 150 000 kr per år kan du behöva rensa bort en mängd nöjen och dessutom sälja av en del saker från hushållet, i tillägg till de åtgärder du behöver göra för att spara 50 000 kr respektive 100 000 kr. Här är några tips för dig som vill gå ett steg längre i ditt sparande.

 • Handla bara på rea (gäller kläder, böcker, m m)
 • Undvik bil över huvud taget (undvik även kollektivtrafik om du kan gå eller cykla)
 • Storhandla en gång i veckan
 • Gör storkok och frys in mat
 • Klipp alla kreditkort och välj bankkort som ger dig rabatter och poäng
 • Sälj smycken (guldpriset är relativt högt historiskt sett)
 • Välj en vecka i månaden då du inte köper någonting över huvud taget
 • Fyll i enkäter och delta i marknadsundersökningar på nätet
 • Handla enbart i lågprisbutiker
Betygsätt Spara 50 000 kr per år, vilket betyg ger du artikeln? (klicka på stjärnorna)
1 stjärna2 stjärnor3 stjärnor4 stjärnor5 stjärnor (4 har satt betyg, medelvärde: 3,25 av 5)
Loading...
Publicerad 2013-12-17. Kategori Spara Pengar Tips.
Skribent Martin Olofsson

Martin Olofsson - Skribent

Skribent inom ekonomi och finans sedan 2011. Utbildning består av affärsjuridisk magister 2005 med inriktning avtalsrätt. Intressen består av privatekonomi och på fritiden blir det löpning.

Läs mer om oss »


Skriv en kommentar