Välkommen till vår blogg om Ekonomi & Pengar. Här skriver vi om hur du kan få en bättre privatekonomi. Ämnen vi berör är till exempel Jobb, Tjäna Pengar och Privatekonomi.

Tips för ett billigare matkonto

Tillsammans med hyran eller amorteringen på bostaden samt kostnader för bil är maten hushållets största utgiftspost. Man måste ju äta, men det finns faktiskt stora möjligheter att få ner utgifterna för mat och andra varor till hushållet. Här hittar du fem tips för ett billigare matkonto. Det handlar om att:

  • Storhandla
  • Jämföra priser
  • Hitta på nya maträtter och byta vanor
  • Handla efter säsong
  • Jaga extrapriser

Att storhandla är ett bra sätt att spara både tid och pengar. Handlar du i stället varje dag finns risken att du drar på dig höga matkostnader. Ofta handlar man nämligen efter jobbet, när man är hungrig, och då är det lätt att det slinker ner onödiga saker i varukorgen. Ditt matkonto kommer att tacka dig om du handlar en gång i veckan, i stället för varje dag. Innan du åker för att handla kan du gärna göra en inköpslista. Då behöver du inte spendera halva dagen i mataffären eftersom du vet precis vad du ska handla.

Att jämföra priser är mycket enkelt. Det handlar om att kika lite närmare på alla prislappar på hyllorna. Här står nämligen jämförpriset per kilo. Genom att jämföra denna uppgift kan du se vilken vara som verkligen är billigast. Står du och väljer mellan två i övrigt likvärda varor är det givetvis klokt att köpa den billigare.

Att hitta på nya middagar är ett utmärkt sätt att få ett billigare matkonto. Samtidigt är det roligt att experimentera i köket. Ett klassiskt tips är att byta ut köttet mot bönor. Kött är dyrt, bönor är betydligt billigare. Nu kanske du inte är så intresserad av att äta bönor. Då kan du i stället fundera på vilka ingredienser du kan byta ut mot billigare varianter. Behöver du verkligen äta delikatesskorven? Fungerar inte falukorven lika bra? Samtidigt som du funderar på hur du kan göra middagen billigare kan du räkna ut hur mycket frukosten kostar varje dag. Frukostflingor och smaksatt yoghurt är till exempel ganska dyra livsmedel.

Att handla efter säsong är ett klokt val för dig som äter mycket frukt och grönt. Varje grönsak och frukt har nämligen sin säsong. En jordgubbe är till exempel extremt mycket dyrare i december än i juli. Undersök vid vilka tidpunkter på året som olika grönsaker och frukter är som billigast.

Att bläddra i mataffärernas reklamutskick och klippa ut kuponger är kanske något som du tänker att bara pensionärer gör. Visst, många pensionärer har det skralt och måste jaga varenda krona, men det skadar inte att ta en snabbkik i reklambladen för att leta efter extrapriser. Kika särskilt efter extrapriser på storpack. Man kan nämligen spara väldigt mycket pengar på att köpa storpack.

Betygsätt Tips för ett billigare matkonto, vilket betyg ger du artikeln? (klicka på stjärnorna)
1 stjärna2 stjärnor3 stjärnor4 stjärnor5 stjärnor (6 har satt betyg, medelvärde: 4,50 av 5)
Loading...
Publicerad 2017-03-02. Kategori Spara Pengar Tips.
Skribent Martin Olofsson

Martin Olofsson - Skribent

Skribent inom ekonomi och finans sedan 2011. Utbildning består av affärsjuridisk magister 2005 med inriktning avtalsrätt. Intressen består av privatekonomi och på fritiden blir det löpning.

Läs mer om oss »


Skriv en kommentar


Meny