Välkommen till vår blogg om Ekonomi & Pengar. Här skriver vi om hur du kan få en bättre privatekonomi. Ämnen vi berör är till exempel Jobb, Tjäna Pengar och Privatekonomi.

Sommarjobb – Så hittar du ett i Sverige!

Många ungdomar vill under sommaren arbeta för att tjäna egna pengar. Men konkurrensen är ofta också hård och jobben i många fall relativt få. Hur ska du då göra för att hitta sommarjobb?

Internet
Självklart kan du använda dig av internet för att hitta jobb. Du kan här självklart använda dig av arbetsförmedlingen, dock passar den bäst om du är över 18 år då många jobb kan kräva t.ex. körkort. Men det finns även alternativ för omyndiga personer. Sommarjobb.se har en söktjänst som letar upp sommarjobb utefter vilket län du bor i, samma tjänst går också att hitta hos jobbaextra.se.

Tidningen
Arbetsgivare annonserar ibland ut om de behöver sommarjobbare under sommaren, men du kan självklart också hitta extrajobb. Det kan t.ex. handla om jobb som telefonförsäljare, receptionist eller telefonbokare.

Kommun och landsting
Många kommuner och landsting erbjuder ett visst antal sommarjobb varje sommar. Inom kommuner kan det handla om arbete på dagis med barn, inom äldrevård eller trädgårdsarbete utomhus. Den senare kategorin har i vissa fall lite högre lön då det anses som ett ganska smutsigt och tungt jobb. Hos landstinget kan jobben röra hjälp på sjukhus i form av kontorsarbete, städning och servicejobb. Du kan t.ex. få gå med prover från avdelningar till och från labb och dylikt.

Söka själv
Men du kan självklart söka helt själv också med CV. Det du bör tänka på då är att ha utformat ett bra CV; be gärna någon kunnig läsa igenom det innan du lämnar ut det till olika arbetsgivare och se till att ha angett en bra referensperson så att arbetsgivaren kan ringa och ”checka” att det du skrivit verkligen stämmer. Referenspersonen bör vara någon utanför ditt närmaste släktskap då föräldrar och dylikt kan verka lite partiskt för arbetsgivaren. Du bör också tänka på att bifoga ett personligt brev som berättar varför just du passar för tjänsten.

När du lämnar CV hos butiker eller liknande för sommarjobb bör du tänka på att göra det i god tid innan sommaren då många ofta lämnar CV:n. När du besöker butiken ska du be att få tala med den ansvarige och ge ditt CV till denna. Tänk på att försöka göra ett bra och seriöst bemötande, då det första intrycket du ger är mycket viktigt.

Skapa ditt egna jobb
Får du inga napp så finns det en sista utväg för att tjäna pengar! Skapa ditt egna jobb. Du kan t.ex. erbjuda dig att rensa ogräs och klippa gräs åt människor i ditt område, alternativt passa barn eller gå ut med hundar. Ett bra sätt att marknadsföra dig själv på enkelt är att bara sätta upp lappar om vad du kan stå till tjänst med. Ska du gå ut med hundar kan du t.ex. sätta upp en lapp om det på den lokala matbutiken, men kanske även på stans djuraffär, om en sådan finns.

Var inte heller rädd för att använda ditt kontaktnät. Fråga dina föräldrars vänner och bekanta om de behöver någon hjälp på sina företag under sommaren. Skriv en enkel kommentar på Facebook om att du söker sommarjobb, så når du fler människor. Mindre jobb skapar oftast genom personliga kontakter – ju mer du talar om för alla du känner att du söker efter ett jobb, desto troligare är det att de tänker på dig när ett tillfälle dyker upp!

Länkar
Att tänka på vid Sommarjobb. Skattejämkning, rimlig lön m.m.

Betygsätt Sommarjobb – Så hittar du ett i Sverige!, vilket betyg ger du artikeln? (klicka på stjärnorna)
1 stjärna2 stjärnor3 stjärnor4 stjärnor5 stjärnor (3 har satt betyg, medelvärde: 3,00 av 5)
Loading...
Publicerad 2010-07-05. Kategori Hitta Jobb.
Skribent Martin Olofsson

Martin Olofsson - Skribent

Skribent inom ekonomi och finans sedan 2011. Utbildning består av affärsjuridisk magister 2005 med inriktning avtalsrätt. Intressen består av privatekonomi och på fritiden blir det löpning.

Läs mer om oss »


Skriv en kommentar