Välkommen till vår blogg om Ekonomi & Pengar. Här skriver vi om hur du kan få en bättre privatekonomi. Ämnen vi berör är till exempel Jobb, Tjäna Pengar och Privatekonomi.

Sommarjobba i Norge

Detta är en fortsättningsartikel på ämnet Jobb Norge. Se denna post för översikt.

Sommarjobba i Norge
Alltfler söker sig till den norska arbetsmarknaden under sommaren. En av anledningarna är att det är relativt lätt att få tag på ett sommarjobb i Norge, särskilt för den som inte är alltför kräsen över vart de hamnar. Det är också en bra chans att uppleva landet, dess kultur och folk och inte minst en möjlighet att träffa nya vänner.

Var finns jobben?
De flesta jobben finns i Oslo, men jobben finns även att hitta utmed kusten och i städer som Bergen, Stavanger och Trondheim. I dessa städer är det främst turistinriktade yrken som är efterfrågade, det är här Hurtigrutten går. Även Lofoten och andra turistparadis behöver extra arbetskraft på sommaren.

Här hittar du jobbet
För att hitta arbetet går det att leta bland de förmedlingar som vi tipsat om i artikeln hitta jobbet. Det finns även sidor som förmedlar säsongsanställningar i Norge, som till exempel www.studentconsulting.se, www.sommarjobb.se, www.mytellus.com, www.nordjobb.net, www.halsojobb.se och www.deltidsjobb.no. Här finns fler generella hitta jobb länkar i Norge.

Trots det stora utbudet av arbeten kan det ta tid att hitta ett jobb. Det beror på att konkurrensen också är stor. Det är därför klokt att börja leta i god tid.

Bostad
Det är relativt enkelt att finna bostäder i Oslo under sommarmånaderna. Det är också den vanligaste orten för svenskar som sommarjobbar i Norge och staden är vacker, livlig och har ett brett utbud av nöjen. Precis som i Sverige är det många som vill hyra ut sina studentbostäder under ferien. Dessa brukar ha en rimlig hyra, vilket lockar många sommarjobbare. Det finns även de som hyr ut sina lägenheter privat, men det brukar vara mycket dyrt, särskilt i centrum.

I de mindre orterna finns i många fall vanliga lägenheter att hyra. Det är inte ovanligt att företaget som anställer kan vara behjälplig att hitta ett lämpligt boende. Många vill hålla ner boendekostnaden och väljer att bo i ett rum eller en mindre lägenhet. Här är lite tips på sidor som det kan vara värt att undersöka för att hitta boendet:

www.finn.no/finn/realestate/lettings/browse1
www.hybel.no
www.zett.no

Här annonseras såväl lägenheter som rum och kollektiv.

Observera att lägenheter som hyrs ut av hyresvärdar inte inbegriper några vitvaror alls! Det kan därför vara värt att hyra i andra hand. Hyresvärden tar ofta ut en depositionsavgift på upp till tre månaders hyra vid uthyrning. Uppsägningen kan också vara lång.

Praktiskt att tänka på
Även ett sommarjobb kräver ett norskt skattekort och personnummer. Kontakta Skatteverket i Sverige för att få information om vilka skatteregler som gäller för kortare anställning i Norge. Det är viktigt att göra innan resan, så att de olika skattemyndigheterna i de olika länderna inte båda får för sig att beskatta inkomsten.

Betygsätt Sommarjobba i Norge, vilket betyg ger du artikeln? (klicka på stjärnorna)
1 stjärna2 stjärnor3 stjärnor4 stjärnor5 stjärnor (8 har satt betyg, medelvärde: 2,75 av 5)
Loading...
Publicerad 2010-02-10. Kategori Hitta Jobb.
Skribent Martin Olofsson

Martin Olofsson - Skribent

Skribent inom ekonomi och finans sedan 2011. Utbildning består av affärsjuridisk magister 2005 med inriktning avtalsrätt. Intressen består av privatekonomi och på fritiden blir det löpning.

Läs mer om oss »


En kommentar!

  1. Av Cribs Norge, nov 20, 2010 | Svara

    Hej

    Tjänar du mindre än 39 997 NOK i 2009 finns det möjlighet att söka om frikort, som gör att man inte behöver betala skatt på denna summan. Vi har skrivit om vad som kan vara bra att tänka på, var man hittar jobb och mer på http://www.cribsnorge.se/sommarjobb-i-norge.

    Cribs Norge


Skriv en kommentar