Välkommen till vår blogg om Ekonomi & Pengar. Här skriver vi om hur du kan få en bättre privatekonomi. Ämnen vi berör är till exempel Jobb, Tjäna Pengar och Privatekonomi.

Vanliga Yrken & Löner i Norge

Detta är en fortsättningsartikel på ämnet Jobb Norge. Se denna post för översikt.

Var jobbar svenskarna i Norge?
Det blir allt vanligare att svenskar söker sig till den norska arbetsmarknaden. Förr var det lukrativa säsongsarbeten inom fiske- och oljeindustrin som lockade med höga löner.

Idag lockar Norge med en allmänt het arbetsmarknad. Lönerna och förmånerna är högre än på den svenska sidan och möjligheten att få ett arbete är klart högre. En svensk person känner sig också snabbt hemma i Norge. Språket och kulturen liknar den svenska till stor del.

Svensk arbetskraft uppskattad
I tidningarna har vi kunnat läsa att svensk arbetskraft är mycket uppskattad i grannlandet. Vi svenskar lär vara arbetsamma och tacksamma för den höga lönen. Uppgifter gör dessutom gällande att servicepersonal och sjukvårdspersonal uppfattar arbetsmiljön som klart bättre. Här uppskattas personalen för det arbete de lägger ner. Svenskarnas popularitet har öppnat upp för alltfler möjligheter inom allt fler branscher.

Sjukvården
De höga lönerna och de många vakanta platserna i Norge har lockat mängder med vårdpersonal dit från den svenska sidan. Svenska läkare, sjuksköterskor och undersköterskor är uppskattade. Även apotekare söker sig till den norska sidan, då det inte minst finns fler arbetsgivare att välja mellan än i Sverige.

Svenska legitimationer är indirekt giltiga i Norge, bara de kan styrkas med utbildningsbevis och Socialstyrelsens legitimation. Genom en ansökan via www.safh.no ges en norsk legitimation.

Hotell och restaurang
Norges turistindustri växer stadigt och det behövs ständigt personal inom alla tjänsteområden. Hotell- och restaurangnäringen är säsongsbetonad i Norge, särskilt på landsbygden. Här söker många svenskar sommar- och feriejobb. Särskilt många arbetar i Oslo eller utmed Hurtigrutten. Många får anställning på någon av de stora hotellkedjorna, och den som inte är alltför nogräknad över var i Norge de hamnar får ofta jobb snabbt.

Spontanansökningar har visat sig fungera utmärkt. Personer med erfarenhet får snabbare jobb än de utan, så det kan vara ett tips att ta ett jobb i Sverige först. Lönerna kan för servitrisyrket ses som låg i jämförelse med andra yrkesgrupper, men dricksen är mycket bra.

Oljeindustrin
Det är oljan som gett Norge sina goda finanser. Arbetena inom oljeindustrin är förlagda på oljeriggar ute i Atlanten och innebär veckovisa uppdrag blandat med längre ledighet. Lönen är mycket bra. Mängder med yrkesgrupper behövs på plattformarna, allt från grovjobbare och städare till elektriker, sjuksköterskor och läkare.

Arbetet på oljeriggarna är vanligen uppdelade så att en person arbetar 12-timmarsdagar i två veckor på plattformen. Sedan ges fyra veckor full ledighet.

Fiskeindustrin

Fisket är en av Norges största näringar och från har genom tiderna mer eller mindre skrikit efter arbetskraft. Numera är det mesta dock industrialiserat och automatiserat. Men än åker det folk från Sverige och säsongsarbetar inom fiskenäringen. Det gäller dock mestadels folk som tar anställning på båtarna. För att få ett sådant yrke krävs ofta branscherfarenhet. Lönen här är ungefär densamma som på många andra arbeten, med den skillnaden att fiskeindustrin ofta kräver en hel del fysisk kraft.

Hantverkare och förare
En yrkesgrupp som attraherar alltfler svenskar är hantverkarna. Snickare, plattläggare, betongarbetare, rörmokare, elektriker och många andra professionella behövs. Betalningen är många gånger mycket bättre än i Sverige, där priserna hålls nere av den arbetskraft vi i vår tur tar in från Polen och de baltiska länderna.

Även många norska transportföretag anlitar svenska lastbilschaufförer, liksom truckförare. Svenska lastbilschaufförer har ungefär samma kompetens vad gäller årstidernas olika förutsättningar som vad norrmännen har, vilket ger god a möjligheter för svenskar att få uppdragen.

Au Pair
Många tänker på länder långt bort när de tänker på au pair-uppdrag. Men Norge tar emot mängder med svenska killar och tjejer varje år som arbetar som au pairs. Betalningen är ofta ganska låg, men för många är det ett enkelt sätt att få uppleva och lära känna Norge och norrmännen. Om inte annat kan det bli en början till vidare boende och arbete i grannlandet.

Löner och prisnivåer i Norge
Norge har en mycket stark krona och statsfinanserna är goda. Det har gjort att lönerna skjutit i höjden, särskilt vid en jämförelse med den svenska marknaden. Men de höga lönerna ger också skillnader i prisläget vid konsumtion, något som också är värt att tänka på för den som väljer att flytta.

Lönerna
Lönerna i Norge lockar. En vanlig uppgift är att lönen är ungefär 40 – 50 % högre på den norska arbetsmarknaden. En genomsnittslön i Norge ligger på ungefär 400 000 norska kronor per år. Hur stor lönen är i verkligheten beror på vilket yrke det gäller och vilken arbetsgivare det är som anställer.

Betygsätt Vanliga Yrken & Löner i Norge, vilket betyg ger du artikeln? (klicka på stjärnorna)
1 stjärna2 stjärnor3 stjärnor4 stjärnor5 stjärnor (81 har satt betyg, medelvärde: 3,65 av 5)
Loading...
Publicerad 2014-09-01. Kategori Hitta Jobb.
Skribent Martin Olofsson

Martin Olofsson - Skribent

Skribent inom ekonomi och finans sedan 2011. Utbildning består av affärsjuridisk magister 2005 med inriktning avtalsrätt. Intressen består av privatekonomi och på fritiden blir det löpning.

Läs mer om oss »


3 kommentarer

 1. Av Cribs Norge, dec 4, 2010 | Svara

  Hej

  Genomsnittslönen i Norge var ca 51% högre än i Sverige 2009, enligt ssb. Stark valuta och höge löner bidrar till denna skillnad. Som svensk betalar du minst 10% mindre skatt de första två åren. Översikt över norska löner se: http://www.cribsnorge.se/norska-loner

  Cribs Norge


 2. Av Erika, jan 9, 2012 | Svara

  Hej,

  Det är inte enbart i Nordsjön arbetena inom oljeindustrin finns. Själv arbetar jag inom finans för en av de större aktörerna i oljesektorn.

  Ni fokuserar enbart på riggar och nämner inte att även plattformar finns. Det är i NORDSJÖN installationerna befinner sig.. Ni bör även nämna att det är extremt svårt att få en offshore ställning och att en offshore utbildning som kostar ca 20′ är ett krav.

  Vad ni även glömmer att nämna är att det även finns offshore arbete på fartyg i oljeindustrin. Det finns supply, beredskaps och lagerfartyg som alla innehar en viktig roll för att driften i Nordsjön skal gå runt.

  Fiskrensarjobb existerar inte längre i samma utsträckning som det gjorde förr, idag arbetar outbildade främst inom servicesektorn.

  Mvh
  Erika


 3. Av admin, jan 9, 2012 | Svara

  Tack för mer fördjupande svar Erika.


Skriv en kommentar