Välkommen till vår blogg om Ekonomi & Pengar. Här skriver vi om hur du kan få en bättre privatekonomi. Ämnen vi berör är till exempel Jobb, Tjäna Pengar och Privatekonomi.

Söka Jobb i Norge – Boende och Skatt

norges-flaggaAtt jobba i Norge är väldigt populärt bland oss svenskar. Inte är det så konstigt – Norge är ett av världens rikaste länder och det råder ständigt högkonjunktur i landet. De skriker efter arbetskraft och då de själva inte riktigt klarar av att tillgodose arbetsgivarna med folk så tar de in utländsk arbetskraft, främst från Sverige och de övriga nordiska länderna.

I Norge är det höga löner, förmånliga förmåner och låga skatter. Därmed är det många svenskar som åker till Norge för att jobba i några år, eller flyttar dit för gott. Många ungdomar som nyss tagit studenten testar lyckan i Norge, men allt fler äldre svenskar med utbildning som läkare, sjuksköterska, byggarbetare, advokater, ekonomer och civilingenjörer lockas av den höga lönen och de många jobberbjudandena.

Meny för artiklar i ämnet:

Boende i Norge
När du söker jobb i Norge är det viktigt att du samtidigt börjar titta på boende. Norge är fullt av lediga jobb, men det finns inte lika mycket lediga bostäder och boende är dessutom dyrt i Norge. Det är boende, mat och dryck som är dyrt i Norge, i övrigt är det billigt att leva i landet. Många väljer att bo i kollektiv för att komma undan billigare med boendekostnaderna. Ska du jobba i Norge i några år för att tjäna pengar så är det smart att försöka hitta något sådant boendealternativ. Det finns många kollektiv med svenskar som bor tillsammans medan de jobbar i Norge.

Förstahandskontrakt
Förstahandskontrakt på lägenheter i Bergen och Oslo är nästan omöjligt att få för oss svenskar, framförallt om du bara ska jobba i landet något år. Sikta hellre på ett andrahandskontrakt till att börja med. För dig som vill prova på att bo i Norge under några månader kan passa på att göra detta under sommarmånaderna.

Då är det nämligen många studenter som hyr ut sina studentlägenheter eftersom det är studieuppehåll under sommaren. Det finns också stora möjligheter att få hyra rum privat hos någon norsk familj. Norrmän är trevliga och gästvänliga och för dig som snabbt vill komma in i landet, språket och kulturen så är det en enorm möjlighet.

Lön, skatt, personnummer och annat praktiskt
Om du jobbar i Norge så måste du skaffa dig ett Norskt skattekort. Det är inget som du kan göra innan du åker utan det måste göras på plats. Ibland kan din arbetsgivare hjälpa dig med detta, men vanligast är att du själv måste besöka något som heter likningskontoret på den ort där du arbetar i Norge. Tänk på att du måste ha med dig dels ditt pass och dels ett svenskt personbevis från Skatteverket i Sverige.

Få skattekort
För att få skattekortet så måste du ha en norsk adress. Eftersom många inte har någon fast adress när de precis kommit till landet för att jobba så löser många det med att få skattekortet skickat till arbetsgivarens adress. Det brukar ta mellan två till sex veckor att få det norska skattekortet. Under högsäsong tar det längre tid. Det brukar dock aldrig vara några problem att få ett norskt skattekort utan de brukar bevilja detta för nästan alla som ansöker.

Norskt personnummer
När du ska jobba i Norge behöver du också ha ett norskt personnummer. Även detta ansöker du om på likningskontoret, så det smartaste är att ansöka om norskt personnummer och norskt skattekort vid samma tillfälle. Det går inte heller att ansöka om norskt personnummer innan man kommer till landet utan man måste fysiskt befinna sig på det lokala likningskontoret för att få ut det norska personnumret. Precis som när man ansöker om ett norskt skattekort så behöver du ha med dig pass och ett svenskt personbevis från det svenska Skatteverket när du ska ansöka om ett norskt personnummer.

För att få lön när du jobbar i Norge behöver du alltså ett norskt skattekort och ett norskt personnummer. Du behöver inget arbetstillstånd utan nordiska medborgare får uppehålla sig och arbeta i Norge på obestämd tid utan att behöva skaffa något tillstånd.

Deklarationen
När du får lönen utbetalad så kommer du att få ett lönebesked som visar din bruttolön och hur mycket skatt som dragits. Det är viktigt att spara detta lönebesked eftersom du behöver det till din deklaration. På skattekortet står det hur mycket skatt som arbetsgivaren ska dra från din lön.

Men det är inte säkert att den är korrekt eftersom skatten uppskattas beroende på hur mycket du tror att du kommer att tjäna i Norge och hur länge du tror att du kommer att stanna i landet. Om du inte har något skattekort (exempelvis under väntetiden mellan du ansökt om det och tills du får det) så kommer arbetsgivaren att dra 50 procent i skatt. Som svensk kommer du att få ett standardavdrag på skatten, men bara om du beräknar stanna i Norge under minst två år.

Alla som arbetar i Norge måste lämna in en självdeklaration och denna ska vara inlämnad 30 april året efter intäktsåret. Precis som i Sverige kan du ha rätt till vissa avdrag, exempelvis standardavdrag eller avdrag för kostnader vid dubbel bosättning.

Arbetslöshetsförsäkran
I Norge är du automatiskt arbetslöshetsförsäkrad genom den skatt du betalar. Du behöver alltså inte gå med i något fackförbund eller liknande. För att få arbetslöshetsersättning finns dock två krav: dels ska du ha jobbat heltid i sammanlagt åtta av de tolv veckorna direkt efter flytten och dels ska du ha tjänat minst 100 218 norska kronor under föregående kalenderår eller sammanlagt 200 436 norska kronor under de tre senaste åren. Ibland kan man dock få räkna med sig inkomst från Sverige. Du får inte vara dubbelförsäkrad, alltså vara medlem i både svensk och norsk a-kassa samtidigt.

Sjukförsäkring
När det gäller sjukförsäkring så har Norge bättre villkor än i Sverige. Som anställd har du ingen karensdag alls och dessutom får du 100 procent i ersättning, jämfört med 80 procent som här i Sverige. Man har rätt att sjukskriva sig utan intyg, så kallat egenmedling, under tre dagar per gång totalt fyra gånger per år. För att ha rätt till sjukersättning ska du ha varit anställd i minst fyra veckor. För sjukskrivning med läkarintyg krävs gäller samma regler som i Sverige.

Att tänka på vid längre vistelse
Planerar du att stanna i Norge under längre än sex månader ska du normalt göra en flyttanmälan. Då kontaktar du folkbokföringen i din svenska hemkommun och meddelar att du ska flytta till Norge. Därefter skickar du en anmälan till det norska skattekontoret i den kommun du planerar att bo i. När du är folkbokförd i Norge får du ditt norska födelsenummer, D-nummer. Om du ska stanna mindre än sex månader i Norge får du ett temporärt personnummer, ett midlertidigt personnummer, och då behöver du inte göra någon flyttanmälan. D-numret krävs sedan för att kunna öppna bankkonto.

Betygsätt Söka Jobb i Norge – Boende och Skatt, vilket betyg ger du artikeln? (klicka på stjärnorna)
1 stjärna2 stjärnor3 stjärnor4 stjärnor5 stjärnor (22 har satt betyg, medelvärde: 3,91 av 5)
Loading...
Publicerad 2010-02-11. Kategori Hitta Jobb.
Skribent Martin Olofsson

Martin Olofsson - Skribent

Skribent inom ekonomi och finans sedan 2011. Utbildning består av affärsjuridisk magister 2005 med inriktning avtalsrätt. Intressen består av privatekonomi och på fritiden blir det löpning.

Läs mer om oss »


En kommentar!

  1. Av Martin, mar 5, 2012 | Svara

    Bra sida om att flytta till Norge: http://www.cribsnorge.se


Skriv en kommentar


Meny