Välkommen till vår blogg om Ekonomi & Pengar. Här skriver vi om hur du kan få en bättre privatekonomi. Ämnen vi berör är till exempel Jobb, Tjäna Pengar och Privatekonomi.

Söka jobb – En samling tips

Våra tips för hur du på bästa sätt söker ett jobb.

 • Det gäller att sticka ut med din ansökan. Ju fler som söker jobbet, desto viktigare är det att sticka ut i mängden.
 • Om företaget får in 600 ansökningar så kommer de inte ens att hinna läsa igenom alla utan då gäller det att se till att vara en av dem som de väljer att läsa. En annan färg på kuvertet, ett meddelande i ämnesraden som gör att de klickar på ditt mail, ja, vad som helst som får dem att läsa just din annons är viktig. Det spelar ju ingen roll hur din ansökan är utformad eller hur passande din kompetens och erfarenhet är ifall de inte ens öppnar din ansökan.
 • Ju fler ansökningar ett företag får, desto viktigare är det att ha inkommit med ansökan i god tid. Ibland står det i jobbannonsen att rekryteringen kommer att påbörjas innan ansökningstidens utgång och då vet du att det brinner i knutarna. Men även om företaget inte uttryckligen skrivit detta så kan de välja att enbart läsa de första femtio ansökningarna, eller att läsa ansökningarna löpande direkt när de kommer in. Ta därför alltid som vana att skicka in ansökan så fort som möjligt.
 • När det gäller spontanansökningar så är det viktigare att övertyga företaget än om du skickar in en ansökan efter en jobbannons varit publicerad. Om företaget har skrivit en jobbannons så har de ett behov av att anställa – då behöver du bara övertyga företaget om att du är rätt person. Om du skickar in en spontan ansökan så måste du först övertyga företaget om att de har behov av din kompetens, därefter att just du är den person som de har behov av. Det ställer alltså högre krav på dig, men å andra sidan har du inte alls lika många konkurrenter.
 • Innan du skickar in dina ansökningshandlingar bör du ringa företaget. Du kan fråga om arbetsuppgifter, anställningsvillkor eller liknande som inte har framgått av annonsen. Många arbetsgivare skriver upp namnet på de som ringer angående tjänsten och kollar sedan efter deras ansökningar. Det är alltid bra att ha fått en mer personlig kontakt, även om det bara är via telefon.
 • Om tjänsten är i en affär eller liknande så kan du till och med ta personlig kontakt.
 • Skriv en välformulerad ansökan. Lusläs annonsen för att se vad arbetsgivaren efterfrågar. Därefter berättar du i din ansökan om att du har alla dessa kvalifikationer, och var noga med att berätta på vilket sätt du har erfarenhet av detta. Skriv alltså inte bara ”jag har erfarenhet av pedagogik” utan berätta hur du har fått dessa erfarenheter och vad du lärde dig av detta.
 • Skriv inga negativa saker i jobbansökan. Om du är gravid, inte är färdig med din examen, saknar vissa av kvalifikationerna som arbetsgivaren ser som önskvärt – nämn då inte detta förrän vid en eventuell intervju.
 • Utformningen av CV och det personliga brevet är viktig. Den ska vara professionell och formell, men ändå tillräckligt personlig och intresseväckande. Det är viktigt att det inte finns några stavfel. Be gärna någon annan läsa igenom din ansökan innan du skickar iväg den.
 • Ta med rubriker som: personuppgifter, utbildning, arbetslivserfarenhet, föreningsmeriter, ideellt arbete, språkkunskaper, datakunskaper, övriga meriter (exempelvis om du har körkort, bil), intressen och eventuellt referenser.
 • Du måste inte lämna löneanspråk och referenser i din ansökan utan du kan skriva att du tar med detta till en intervju.
 • Tänk på att skriva det viktigaste högst upp i brevet. Fetmarkera gärna nyckelord så att arbetsgivaren ser dina absolut bästa egenskaper snabbt, även om de bara skumläser brevet.
 • Bifoga gärna en bild.
 • Tänk på att brevet alltid ska utformas efter det jobb du söker. Skriv inga generella brev som du skickar ut till alla jobbannonser du fastnar för. Sådant lyser igenom. Du kan använda en mall eller ram, men se till att utforma ansökan efter det jobb du söker.
 • Målet med brevet är inte att få jobbet utan att bli kallad till intervju.
 • Berätta varför du vill ha jobbet, varför du vill jobba just på den arbetsplatsen och med just dessa arbetsuppgifter.
 • Berätta också varför de ska anställa just dig. Vad har du som inte de andra sökanden har?

Länkar:

Betygsätt Söka jobb – En samling tips, vilket betyg ger du artikeln? (klicka på stjärnorna)
1 stjärna2 stjärnor3 stjärnor4 stjärnor5 stjärnor (3 har satt betyg, medelvärde: 3,67 av 5)
Loading...
Publicerad 2010-01-22. Kategori Hitta Jobb.
Skribent Martin Olofsson

Martin Olofsson - Skribent

Skribent inom ekonomi och finans sedan 2011. Utbildning består av affärsjuridisk magister 2005 med inriktning avtalsrätt. Intressen består av privatekonomi och på fritiden blir det löpning.

Läs mer om oss »


Skriv en kommentar