Välkommen till vår blogg om Ekonomi & Pengar. Här skriver vi om hur du kan få en bättre privatekonomi. Ämnen vi berör är till exempel Jobb, Tjäna Pengar och Privatekonomi.

Tre tips för dig som behöver låna pengar

När du behöver låna pengar är det lätt att hoppa på första bästa erbjudande, särskilt om det är bråttom med att få fram pengar. Att göra så är ett säkert sätt att drabbas av höga lånekostnader, helt i onödan. Det behöver nämligen inte vara så dyrt att låna pengar, bara du gör några kloka val. Här har du tre bra tips.

Välj långivare och låneform på grundval av ditt lånebehov

Det är ditt lånebehov som ytterst avgör vilken typ av lån du ska ta och till vilken aktör du ska vända dig. Lånebranschen är en konkurrensutsatt bransch med många olika aktörer, var och en med en egen inriktning. På lånemarknaden agerar såväl de stora bankerna som aktörer vilka erbjuder så kallade snabblån, eller SMS-lån med ett annat namn.

Behöver du bara någon tusenlapp för den sista räkningen för månaden kan du ta ett snabblån. Se vår prisjämförelse på framsidan.

Behöver du ett större lån exempelvis för renovering av badrum eller inköp av en begagnad bil är det dock klokare om du vänder dig till en aktör som erbjuder lite större lån. Räntan blir då betydligt lägre. Det räcker oftast att du har en fast inkomst. Se vår lista för lån utan säkerhet här. Det kan vara en bra idé att ansöka hos förmedlare först så som Lendo, då får du en ränta att utgå ifrån. Därefter kan du ansöka hos några till och se om någon kan ge dig lägre.

Kolla upp om du kan få rabatter

Om du är medlem i ett fackförbund har du ofta möjligheten att få medlemslån. Dessa lån har ofta riktigt bra villkor, med lägre räntor och mer generösa återbetalningskrav.

Om du är så kallad helkund hos en bank, det vill säga att du samlar många av dina privatekonomiska affärer hos banken, finns ofta möjligheten till vissa rabatter på räntan.

Pruta, pruta, pruta

En långivares affärsidé är att tjäna pengar på att låna ut pengar. Oavsett hur låg man kan tycka att en ränta är så kan man utgå från att långivaren alltid tjänar pengar. Vissa lån är dock omöjliga att pruta på. Ränta och avgifter på snabblån och större privatlån är nämligen alltid fasta. Bolåneräntor och inkassoräntor ska du dock alltid försöka pruta ner. Det kan du spara ganska mycket pengar på, varje månad.

Betygsätt Tre tips för dig som behöver låna pengar, vilket betyg ger du artikeln? (klicka på stjärnorna)
1 stjärna2 stjärnor3 stjärnor4 stjärnor5 stjärnor (Bli först att sätta betyg!)
Loading...
Publicerad 2012-03-08. Kategori Privatekonomi.
Skribent Martin Olofsson

Martin Olofsson - Skribent

Skribent inom ekonomi och finans sedan 2011. Utbildning består av affärsjuridisk magister 2005 med inriktning avtalsrätt. Intressen består av privatekonomi och på fritiden blir det löpning.

Läs mer om oss »


Skriv en kommentar