Välkommen till vår blogg om Ekonomi & Pengar. Här skriver vi om hur du kan få en bättre privatekonomi. Ämnen vi berör är till exempel Jobb, Tjäna Pengar och Privatekonomi.

Se över din ekonomi vid nyår

seoverekonomiNyår är en utmärkt tid för bokslut inom en rad områden, inte bara ekonomiskt utan även emotionellt och professionellt. Under dagarna efter jul, då vi förhoppningsvis har lite ledigt, finns helt enkelt tid för eftertanke, tid att se tillbaka för att i lugn or ro sammanfatta året som har gått. I den här artikeln ska vi gå igenom några saker du kan ta med och fundera kring för att se över din ekonomi vid nyår.

1. Gör en budget
Med ett helt års transaktioner avklarade har du all information du behöver för att göra en budget för det kommande året. Om du redan har en budget på plats är tiden kring nyår perfekt för att följa upp budgeten och göra eventuella justeringar för de kommande tolv månaderna.

En budget är en plan för inkomster och utgifter under en viss tid. Idén är att budgeten ska hjälpa dig uppnå uppsatta mål och säkra en sund ekonomi. Har du en mer begränsad ekonomi kan du med en budget se till att du klarar dig inom de snävare ramarna. Har du mer gott ställt kan du med budgeten till exempel säkra (om du följer den, det vill säga!) att du inte överspenderar. En budget är ett mycket smart verktyg och den tid du spenderar på att räkna ihop inkomster respektive utgifter och planera för framtiden under nyåret kan betala sig mångfalt under månaderna som kommer.

2. Se över dina skulder
Du gör gott i att se över dina skulder ett par gånger per år, och varför inte göra det kring nyår? Vad du särskilt kan titta på är hur såväl skulderna som helhet som enskilda skulder har utvecklats under året som gått. En annan sak att titta på är hur mycket du har betalat i ränta under året. Att få svart på vitt på hur mycket dina lån kostar kan i vissa fall vara skrämmande! Med din analys som grund kan du planera för hur du kan förändra skuldbördan under året.

3. Se över ditt sparande
Ett tredje steg i arbetet med att se över ekonomin vid nyår är att se hur ditt sparande utvecklar sig. Om du inte har något befintligt sparande är nyåret naturligtvis ett lysande tillfälle att titta på hur du kan börja. I det fall du inte har något buffertsparande bör du i varje fall kika på hur du kan bygga upp ett sådant. Med en buffert är du bättre rustad att hantera oförutsedda händelser såsom till exempel att bilen slutar fungera.

I översynen av sparandet som helhet kan du med fördel fundera kring följande saker:

  • Hur blev avkastningen under föregående år? Bättre/sämre än förväntat?
  • Vill du dra ner/öka risken och därmed också den förväntade avkastningen?
  • Vill du öka sparandet?
  • Bör du undersöka andra sparformer än de du nu använder?
  • Finns skäl att sätta av till pensionen?
Betygsätt Se över din ekonomi vid nyår, vilket betyg ger du artikeln? (klicka på stjärnorna)
1 stjärna2 stjärnor3 stjärnor4 stjärnor5 stjärnor (Bli först att sätta betyg!)
Loading...
Publicerad 2015-12-26. Kategori Privatekonomi.
Skribent Martin Olofsson

Martin Olofsson - Skribent

Skribent inom ekonomi och finans sedan 2011. Utbildning består av affärsjuridisk magister 2005 med inriktning avtalsrätt. Intressen består av privatekonomi och på fritiden blir det löpning.

Läs mer om oss »


Skriv en kommentar