Välkommen till vår blogg om Ekonomi & Pengar. Här skriver vi om hur du kan få en bättre privatekonomi. Ämnen vi berör är till exempel Jobb, Tjäna Pengar och Privatekonomi.

Upptäck fördelarna med nischbankerna

Många av oss har haft samma bank sedan urminnes tider. I ungdomen kanske du blev rekommenderad en viss bank av dina föräldrar och sedan har du inte brytt dig om att byta. Det kan kännas väldigt praktiskt att samla alla dina affärer i en bank, särskilt om det är en trygg och stabil så kallad storbank. Dessutom kan du ju få vissa rabatter om du blir så kallad helkund. Sedan kan det också upplevas som krångligt att byta bank.

Faktum är dock att de flesta av oss förlorar på att vara trogen storbankerna. Till exempel är sparräntorna i princip obefintliga. Dessutom tar storbankerna ut avgifter för många tjänster som man tycker borde vara avgiftsfria. Givetvis bör du ha ett konto hos en storbank. Det underlättar nämligen mycket när det handlar om löneutbetalningar och liknande, men för andra banktjänster kan du lika gärna använda dig av en så kallad nischbank.

Vad är en nischbank?

Nischbank är ett begrepp för banker som har ett lite mer begränsat utbud av banktjänster och dessutom bara finns på internet. Du kan alltså inte besöka ett fysiskt kontor för en nischbank. Alla bankärenden görs på nätet eller via telefon. Många nischbanker fungerar dock ungefär som en storbank, såsom exempelvis Nordea och Swedbank. Du kan sköta betalningar, lägga upp ett sparande, handla med aktier och ansöka om lån. Du kan se exempel på olika nischbanker genom att följa den här länken till Wikipedia. (http://sv.wikipedia.org/wiki/Kategori:Nischbanker)

Tre fördelar med nischbanker

Eftersom nischbankerna inte har några kostnader för fysiska kontor, med personal, kontanthantering och annat, kan nischbankerna hålla nere sina fasta kostnader. Det innebär lägre priser för dig som bankkund. Vi kan särskilt peka på tre fördelar med nischbankerna.

1. Högre sparränta – Det är stora skillnader i sparränta om man jämför storbankerna med nischbankerna. De senare kan ha sparräntor som är dubbelt så höga som de storbankerna erbjuder. Dessutom får du ränta även på ditt löne/transaktionskonto. Sett över ett par år kan det handla om flera tusenlappar extra i plånboken. Sevenday & Hoistspar är två aktörer med hög sparränta.

2. Små eller obefintliga avgifter – Storbankerna tar gärna ganska bra betalt för de flesta typer av tjänster. För att exempelvis få möjligheten att betala räkningar via nätet debiteras du en fast månadskostnad. Detsamma gäller om du vill koppla ett betal- eller kreditkort till ett konto. Om en nischbank tar betalt för dessa tjänster, vilket är ovanligt, är avgifterna mycket lägre än hos storbankerna. Nordnet är en uppstickare som erbjuder betalkort och banktjänster.

3. Billigare courtage på aktiehandel – Om du vill handla med aktier ska du absolut ta en titt på nischbankernas priser för aktiehandel. Det är inte alla nischbanker som erbjuder aktiehandel, men de som gör det har avgifter som ofta vida understiger storbankernas minimicourtage. Siktar du på att göra många affärer bör du dock fundera på om du inte ska öppna en depå hos någon av de aktörer som specialiserar sig på aktiehandel, såsom exempelvis Nordnet och Avanza.

Betygsätt Upptäck fördelarna med nischbankerna, vilket betyg ger du artikeln? (klicka på stjärnorna)
1 stjärna2 stjärnor3 stjärnor4 stjärnor5 stjärnor (7 har satt betyg, medelvärde: 3,29 av 5)
Loading...
Publicerad 2017-02-09. Kategori Investera, Privatekonomi.
Skribent Martin Olofsson

Martin Olofsson - Skribent

Skribent inom ekonomi och finans sedan 2011. Utbildning består av affärsjuridisk magister 2005 med inriktning avtalsrätt. Intressen består av privatekonomi och på fritiden blir det löpning.

Läs mer om oss »


En kommentar!

  1. Av Stig Berglund, jan 26, 2012 | Svara

    Jag är TRÖTT på storbankerna! Dom suger. Jag har jämfört och här är mina val 120126:

    http://stigberglund.wordpress.com/2011/12/13/storbanker-2/

    ALLT ÄR BÄTTRE ÄN STORBANKERNAS VILLKOR!


Skriv en kommentar


Meny