Välkommen till vår blogg om Ekonomi & Pengar. Här skriver vi om hur du kan få en bättre privatekonomi. Ämnen vi berör är till exempel Jobb, Tjäna Pengar och Privatekonomi.

Aktiestrategi – Hitta aktier med tillväxt som Peter Lynch

Peter Lynch är en mycket välkänd investerare. Precis som många andra framgångsrika investerare har han två mycket enkla grundregler. För det första arbetar han enligt principen att han inte investerar i ett bolag om affärsidén är svårare än att den kan ritas med en färgkrita. För det andra är det den sista siffran i resultatredovisningen som är avgörande i alla investeringsbeslut. Ett bolag måste tjäna pengar för att komma ifråga för en investering. Förutom dessa grundregler finns det några ytterligare saker man ska tänka på om man vill investera rätt och hitta aktier med tillväxt.

Investera i kvalitetsbolag

Ett bolag som har en enkel affärsidé och alltid visar positiva siffror i resultaträkningen är förmodligen ett kvalitetsbolag. Tanken är att det är svårt att misslyckas att driva denna typ av bolag. Förändringar i ledningen kommer antagligen bara påverka aktien marginellt.

Investera i tråkiga branscher

Vissa branscher kommer att leva för evigt. Sjukvård, livsmedel och samhällstjänster är exempel på sådana branscher. Paradexemplet är begravningsentreprenörer. Dessa branscher är kanske inte de mest spännande, men risken att bolagen skulle få negativ tillväxt eller röda siffror i resultaträkningen är i det närmaste obefintlig.

Leta efter bolag med en stabil tillväxt

Snabbväxande bolag kan ha en tillväxt på flera hundra procent under en tid. En sådan tillväxt kan göra under med aktiekursen, men enligt Lynchs investeringsprinciper är denna tillväxt alldeles för hög för att vara hållbar. Förmodligen kommer något gå snett i framtiden. Peter Lynch sorterar bort tillväxttal under 25 procent samt över 50 procent. Bolag vars intäkter per aktie växer mellan 25–50 procent per år är alltså idealet.

Titta på PEG-talet

P/E-talet är nog de flesta investerare bekanta med. P/E-talet ger en indikation på ett företags värde i relation till den vinst man uppvisar. P/E-talet relateras ofta till vinstutvecklingen på så sätt att P/E-talet ska stämma överens med vinsttillväxten. En aktie med P/E-talet 25 ska alltså visa en vinsttillväxt på 25 procent varje år. Detta enligt teorin. I realiteten förhåller det sig sällan på det här viset och det ska man utnyttja om man vill hitta aktier med hållbar tillväxt.

Genom att dela P/E-talet med tillväxten får man fram PEG-talet. Det är PEG-talet som är centralt i Peter Lynchs investeringsfilosofi. En aktie som är helt korrekt prissatt kommer att få ett PEG-tal på 1. Ju lägre PEG-talet är desto bättre för den som vill hitta aktier för tillväxt och en positiv värdeutveckling. För bolag med PEG-tal under 1 är relationerna mellan vinstförväntningarna och det nuvarande aktiepriset inte i balans. I teorin betyder detta att aktiepriset kommer att gå upp.

Betygsätt Aktiestrategi – Hitta aktier med tillväxt som Peter Lynch, vilket betyg ger du artikeln? (klicka på stjärnorna)
1 stjärna2 stjärnor3 stjärnor4 stjärnor5 stjärnor (1 har satt betyg, medelvärde: 3,00 av 5)
Loading...
Publicerad 2012-12-15. Kategori Investera.
Skribent Martin Olofsson

Martin Olofsson - Skribent

Skribent inom ekonomi och finans sedan 2011. Utbildning består av affärsjuridisk magister 2005 med inriktning avtalsrätt. Intressen består av privatekonomi och på fritiden blir det löpning.

Läs mer om oss »


Skriv en kommentar