Välkommen till vår blogg om Ekonomi & Pengar. Här skriver vi om hur du kan få en bättre privatekonomi. Ämnen vi berör är till exempel Jobb, Tjäna Pengar och Privatekonomi.

Problem med ekonomin?

Har du svårt att betala dina skulder? Får du påminnelsebrev och inkassobrev? Har du hamnat i en ond cirkel där du varje månad måste ta nya SMS-lån för att kunna betala av de gamla lånen? Då måste du göra något. Om du inte tar tag i skulderna kommer de att växa mer och mer och ju större de blir, desto svårare är det att betala tillbaka dem. För att få bukt med skulderna behövs en avbetalningsplan som verkligen fungerar.

Ta vår checklista till hjälp:

  1. Ta reda på exakt hur stora dina skulder är. Gå igenom alla fakturor som inte betalats. Glöm inte att det läggs på ränta för försenade inbetalningar. Vad är du egentligen skyldig – och till vilka?
  2. Skapa en budget som håller! Vad kan du betala av på skulderna per månad. Om det är för lite – vad kan du göra åt det?
  3. Finns det något du kan sälja eller göra snabbt – förutom att låna – som kan ge dig en kick framåt och få ner skulderna? Ta inte dyra lån för att bli av med skulden. Då föds bara en ny skuld.
  4. Skriv en avbetalningsplan för hur du ska betala tillbaka dina skulder. Det finns två strategier för att betala av sina skulder. Den första är att rangordna sina skulder efter storlek och betala de minsta först. Det kan vara psykologiskt skönt att bli av med några mindre skulder för att sedan ge sig på de stora. Strategin är dock sällan det snabbaste och billigaste sättet att bli av med skulder.Det andra alternativet är att rangordna skulderna efter räntenivån. Vad kostar det att stå i skuld hos de olika bolagen? Betala sedan ner det lån som har den högsta räntan. Den strategin gör att räntorna hålls i schack.
  5. Ta gärna hjälp av någon som har koll på ekonomi, exempelvis kommunens budget- och skuldrådgivare.
  6. Ta kontakt med de personer som du är skyldig pengar och meddela hur situationen är. Ofta är de beredda att hjälpa till genom att exempelvis frysa räntan eller skapa avbetalningsplaner. Det ger, om inte respit, så en chans att stoppa den allt högre kostnad som räntetickandet ger. Det ger också möjlighet att betala av ett fast belopp per månad. Utgå från budgeten i förhandlingarna med bolagen som du är skyldig pengar, så du inte lovar för mycket.
  7. Betala av enligt avbetalningsplanen och budgeten.
  8. Ge gärna dig själv delmål så att du orkar hela vägen. Det kan annars kännas som ett evighetslångt och tröttsamt projekt att varje månad konstatera att du fortfarande står i skuld. Gör något speciellt för varje 10 000 kr du betalat av. Det kan ge ork för vidare kamp mot skuldberget.

Rådgivare
Alla kommuner har en eller flera budget- och skuldrådgivare. De kan hjälpa dig att skapa en budget och att skapa en plan för hur du ska betala tillbaka dina skulder. Där kan du också få information om hur du kan planera din ekonomi på kort och lång sikt. Även bankerna kan i många fall ställa upp med bra råd.

Hur mycket kan jag betala av?
När utgifterna är högre än inkomsterna blir resultatet ett skuldberg som gärna byggs på och byggs på. Resultatet kan bli katastrofalt, om inget görs åt saken. En budget är ett bra verktyg både för att slippa hamna i ekonomiska problem och för att kunna få ordning på problem när de uppstår. När skulderna väl finns där är det viktigt att skaffa en realistisk bild över vad ekonomin faktiskt tål. Hur mycket kan du betala av på dina skulder per månad?

Skapa en budget som håller
Alla inkomster och alla fasta utgifter ska tas med i en budget. Gör gärna en månadsvis budget som gäller över hela året. En sådan budget gör det lättare att se vilket utrymme som finns för att till exempel betala av skulder eller att spara, då flera kostnader enbart dyker upp några gånger på året.

Ett alternativ är att skapa en budget för hur tillvaron ser ut varje månad. För att en sådan verkligen ska fungera är det bra att be om autogiro varje månad på sådana kostnader som annars dyker upp med ojämna mellanrum, som till exempel försäkringar och el. Det går också att lägga undan motsvarande peng på ett annat konto eller låta det stå kvar. Risken är dock stor att de pengarna går till annat.

Glöm inte att ta med:

  • Boendekostnader
  • Nöjen
  • Bilens kostnader utöver bensin (olja, service, skatt)
  • Kläder
  • Hygien
  • Sparande (bör finnas även om avbetalningar sker åtminstone för oförutsedda utgifter)

Vad blir över?
Det som eventuellt blir över är de pengar som kan användas för att betala av skulder med. Utifrån den budgeten går det sedan att skaffa sig en egen avbetalningsplan och börja kontakta företag som du står i skuld till. Om det inte blir några pengar över är det dags att agera kraftfullt. Då behöver utgifterna minska. Dra ner på nöjen och kläder till att börja med, här finns fler spara pengar tips. Att försöka tjäna extra pengar utanför jobbet kan också hjälpa till på sikt.

Använd budgeten till att få kontroll
I budgeten avslöjas hur verkligheten är på bankkontot. Informationen ger en tydlig signal om hur du kan påverka din egen ekonomi. Om det inte går ihop är det dags att ställa sig frågor. Kan du minska dina utgifter på något sätt? Kanske binda elavtalet eller sälja bilen? Behöver du flytta? Säga upp onödiga prenumerationer eller hitta billigare försäkringar? Kan du öka dina inkomster på något sätt? Skaffa ett extra jobb eller kanske sälja något du sällan använder? Kolla in våra Spara Pengar och Tjäna Pengar kategorier för mer tips.

Länkar:
Superenkel budgetmall för Excel/OpenOffice
OpenOffice (helt gratis)
Fler tips angående obetalda räkningar och vad man ska göra

Betygsätt Problem med ekonomin?, vilket betyg ger du artikeln? (klicka på stjärnorna)
1 stjärna2 stjärnor3 stjärnor4 stjärnor5 stjärnor (12 har satt betyg, medelvärde: 3,00 av 5)
Loading...
Publicerad 2009-12-01. Kategori Privatekonomi.
Skribent Martin Olofsson

Martin Olofsson - Skribent

Skribent inom ekonomi och finans sedan 2011. Utbildning består av affärsjuridisk magister 2005 med inriktning avtalsrätt. Intressen består av privatekonomi och på fritiden blir det löpning.

Läs mer om oss »


Skriv en kommentar


Meny