Välkommen till vår blogg om Ekonomi & Pengar. Här skriver vi om hur du kan få en bättre privatekonomi. Ämnen vi berör är till exempel Jobb, Tjäna Pengar och Privatekonomi.

Så skapar man en hushållsbudget

Att skapa en bra hushållsbudget är a och o i en god privatekonomi. En hushållsbudget kan förklaras som en plan som visar hur inkomster och utgifter kommer att se ut för den kommande månaden eller det kommande året. Oförutsedda utgifter kan alltid inträffa, men genom att ha en budget som grund är det lättare att klara ekonomin när oväntade utgifter uppstår. Framförallt du som har en oregelbunden inkomst behöver ha en budget för att kunna planera för hur du ska klara de månader som inkomsten är lägre.

En hushållsbudget har många fördelar; du får kontroll över din privatekonomi, du kan planera för kommande månader, du ser hur mycket du kan spara eller investera och du ser vilka utgifter du kan dra ner på för att få mer pengar över.

Hur skapar man en budget?
Du kan välja att göra en budget med penna och papper eller att göra den med hjälp av datorn, exempelvis i Excel/OpenOffice (gratis). På nätet finns också olika program och kalkylblad att ladda ner för att skapa en budget. Att göra den på vanligt papper gör budgeten mer överskådlig, men på datorn är det enklare att ändra samt kopiera de utgifter som är desamma månad för månad. Hur omfattande och detaljerad du vill göra budgeten bestämmer du själv. Huvudsaken är att du är noggrann och verkligen tar dig tid att gå igenom alla räkningar för att ta med alla inkomster och utgifter. För att budgeten ska stämma och vara realistisk får du inte glömma viktiga utgifter. Det tar tid att göra en hushållsbudget första gången, men när du väl gjort den så har du en mall som du sedan kan använda för kommande budgetarbete. En annan viktig sak är att göra budgeten enkel och överskådlig. Det ska vara lätt att använda den, lätt att läsa de olika kolumnerna och lätt att ta fram budgeten när du behöver titta på den. Börja gärna med penna och papper för att sedan föra in alla uppgifter på datorn.

Du som är gift eller sambo bör överväga att ta med hela familjens inkomster och utgifter i budgeten och då bör din partner också vara med i budgetprocessen så ni har lika stor vetskap och inflytande över er budget.

Såhär gör du din budget – steg för steg

1 – Börja med inkomsterna
Du som har en fast månadslön har det enkelt i det första steget. Du som har oregelbunden inkomst, kanske som frilansare eller timvikarie får det något svårare. Du får helt enkelt uppskatta hur stor du tror att din genomsnittliga inkomst blir per månad. Var realistisk, det har du igen senare. Glöm inte att ta med andra inkomster, som barnbidrag, bostadsbidrag och underhåll.

2 – Fortsätt med utgifterna
Nu är det dags att skriva upp alla utgifter. Ta fram kontoutdrag, kvitton och fakturor och gå igenom detta. Fördela ut dem på olika kategorier, exempelvis bilen, boendet, lån och så vidare. Tänk på att även ta med de utgifter som du inte har varje månad, utan som istället kommer varje kvartal eller en gång per år. Glöm heller inte att avsätta kolumner för mat, bensin eller busskort samt för nöjen. Brukar du äta ute varje lunch? Fyll i utgifterna för detta. Brukar du köpa tre paket cigaretter i veckan eller ta en krogrunda varje fredag?  För in uppskattade utgifter för detta i din budget, annars kommer det att bli fel i slutet. Se till att vara realistisk och utgå från hur det ser ut i verkliga livet.

3 – Organisera och planera
När du har listat alla utgifter och inkomster på papper eller på datorn så är det dags att planera och skapa själva budgeten. Finns det månader där det är väldigt mycket utgifter och andra månader med få utgifter? Kolla upp om du kan ändra från kvartalsbetalning till månadsbetalning på vissa fakturor. Annars kan du spara så mycket varje månad att det motsvarar en tredjedel av en kvartalsräkning. Om du exempelvis brukar få en räkning på 600 kronor varje kvartal så sparar du 200 kronor i månaden till den räkningen. Då blir det inte lika mycket utgifter de månader som utgifterna är som flest. Du kan skapa en automatisk överföring till ett sparkonto eller liknande.

4 – Underhåll budgeten
Varje månad när räkningarna betalas bör budgeten underhållas. Det tar inte mer än några minuter när budgeten väl är skapad. Du kan fylla i utgifter och inkomster för kommande månad och se hur mycket pengar du kommer att ha kvar. Du kan också fylla i hur det faktiskt blev under denna månad, för att se om din budget var realistisk eller inte. Om det skiljde sig väldigt mycket mellan budget och verklighet bör du fråga dig varför det var så. Hände något oförutsett under månaden? Hade du glömt att fylla i en eller flera viktiga uppgifter? Korrigera om det behövs för kommande månader så att budgeten blir så verklighetstrogen som möjligt.

Tips när det gäller budgetarbetet

  • Fundera ut vad dina mål med budgeten är. Handlar det om att du vill få kontroll över ekonomin och snabbt få en helhetsbild över vart pengarna går? Har du hamnat i skuldfällan och vill ta tag i det hela för att så småningom få en bra ekonomi? Vill du börja spara? Bestäm dig för ett mål och flera delmål så får du ökad inspiration.
  • Se över dina fasta utgifter. Kan du sänka dem genom att byta leverantörer på bolån, försäkringar och telefon? Behöver du flytta eller sälja bilen för att klara ekonomin? Har du många små utgifter, som hämtmat, prenumerationer och nöjen? Läs gärna igenom våra artiklar med smarta och effektiva spartips.
  • Undvik lån. Det är en sak att låna till bostad och kanske även bil. Men undvik att låna för konsumtion, resor och för att lösa andra lån. Om du redan har lån och skulder – kolla upp om du kan förbättra villkoren för dem.
  • I samband med budgeten kan du också göra en sammanställning över avtal och försäkringar där du skriver upp vad du bundit dig till, huvudförfallodag och villkor. På så sätt har du alla uppgifter samlade och det är enkelt att kolla igenom informationen en gång per år för att se om du kan hitta billigare och bättre alternativ.
  • Om du sparar till något speciellt kan du lägga in ditt sparande i budgeten precis som vilken utgift som helst. Då är det lättare att se till att sparandet faktiskt blir av.

Exempel på utgifter och inkomster som kan ingå i en budget

Inkomster:
Lön, inkomst från eget företag, barnbidrag, bostadsbidrag, studiemedel, underhåll

Utgifter:
Bil: billån, bensin, försäkringar, skatt, reparationer, service, motorvärmarplats, bilparkering
Bostad: bolån, hyra, skatt, el, uppvärmning, försäkringar, sophämtning, vatten
Kommunikationer: bredband, telefon, mobiltelefon, tv-avgift
Nöjen: tidningsprenumerationer, krogen, utemat, fika, bio, hobbys, semester
Övriga utgifter: barnomsorg, fackavgift, a-kasseavgift, övriga försäkringar, busskort, underhåll, kläder, sjukvårdskostnader, hygien, jobbrelaterade utgifter
Sparande: pensionssparande, aktier och andra investeringar, månadssparande, buffertkonto

Länkar:
Superenkel budgetmall för Excel/OpenOffice
OpenOffice (helt gratis)

Betygsätt Så skapar man en hushållsbudget, vilket betyg ger du artikeln? (klicka på stjärnorna)
1 stjärna2 stjärnor3 stjärnor4 stjärnor5 stjärnor (36 har satt betyg, medelvärde: 3,56 av 5)
Loading...
Publicerad 2009-12-05. Kategori Privatekonomi.
Skribent Martin Olofsson

Martin Olofsson - Skribent

Skribent inom ekonomi och finans sedan 2011. Utbildning består av affärsjuridisk magister 2005 med inriktning avtalsrätt. Intressen består av privatekonomi och på fritiden blir det löpning.

Läs mer om oss »


En kommentar!

  1. Av marianne.kristiansen@medborgarskolan.se, maj 22, 2012 | Svara

    En bra sida som eleverna kan använda 🙂


Skriv en kommentar


Meny