Välkommen till vår blogg om Ekonomi & Pengar. Här skriver vi om hur du kan få en bättre privatekonomi. Ämnen vi berör är till exempel Jobb, Tjäna Pengar och Privatekonomi.

Sommarjobb – att tänka på

Under sommarlovet väljer många skolungdomar och studenter att sommarjobba för att få vidare möjligheter rent ekonomiskt sett. Men det är en del saker du bör tänka på innan du börjar ditt sommarjobb. Den första är att se till att din arbetsgivare är seriös och att jobbet är så kallat ”vitt”, alltså lagligt.

Varför ”vitt” sommarjobb?

Ett svart sommarjobb är i de flesta fall för arbetstagaren rena lurendrejeriet då det i många fall endast är arbetsgivaren som tjänar på det, genom att inte betala någon arbetsgivaravgift. Den enda anledningen för dig att välja svart skulle möjligen vara att slippa skatta – men det behöver du ändå inte göra om du tjänar under ca. 18 000 kronor (18 200 år 2009) under det hela kalenderåret. Du som arbetar svart är inte heller försäkrad hos arbetsgivaren, vilket innebär att en möjlig olycka på jobbet kan innebära stora problem.

Anställningsbevis
Det är viktigt att du ber om att få ett anställningsbevis av din arbetsgivare. På detta skall de arbetsuppgifter du har framgå, samt dina arbetstider, din lön, din semesterersättning eller semesterdagar och eventuell ersättning för arbete på övertid. Har du inget avtal har du inget att häva dig med om du och arbetsgivaren t.ex. är oense om hur många timmar du ska arbeta. Beviset ska helst vara underskrivet av både arbetsgivaren och dig.

Skattejämkning
Kommer du att tjäna mindre än 18 200 kronor (år 2009) måste du fylla i ett intyg som finns på Skatteverkets webbplats för att arbetsgivaren inte ska dra skatt från din lön. Gör du inte detta är din arbetsgivare skyldig att dra full skatt från din lön. Du får förvisso tillbaka dessa pengar i skatteåterbäringen följande år, men har du speciella planer under sommaren som kräver alla pengar är detta självklart lite surt.

Det är dock viktigt att du tar hänsyn till alla pengar som är skattepliktiga, t.ex. semesterersättning och övertidsersättning, som du kommer att tjäna under året innan du fyller i jämkningen. Om du inte betalar skatt som du borde ha betalat blir du i efterhand skyldig att betala denna.

Försök skicka in ansökan om jämkning relativt omgående så att du kan lämna jämkningen till din arbetsgivare med god marginal före den första utbetalningen av lön. Allra bäst är det självklart om du lämnar in jämkningen i samband med att du börjar jobba.

Vad är en rimlig lön och semesterersättning?
Hur stor lönen ska vara styrs dels av hur gammal du är, men självklart också av vilka dina arbetsuppgifter är. Ett jobb på surströmmingsfabrik ger ofta mer än ett jobb som jordgubbsförsäljare, å andra sidan är surströmmingsjobbet troligen betydligt mer obekvämt. För att få reda på mer exakt vart din lön bör ligga kan du t.ex. höra av dig till LO. Men ofta ligger en lön för en artonåring runt 70 kronor och uppåt och semesterersättningen ska ligga på minst 12 % av lönen.

Betygsätt Sommarjobb – att tänka på, vilket betyg ger du artikeln? (klicka på stjärnorna)
1 stjärna2 stjärnor3 stjärnor4 stjärnor5 stjärnor (2 har satt betyg, medelvärde: 2,50 av 5)
Loading...
Publicerad 2010-07-01. Kategori Hitta Jobb.
Skribent Martin Olofsson

Martin Olofsson - Skribent

Skribent inom ekonomi och finans sedan 2011. Utbildning består av affärsjuridisk magister 2005 med inriktning avtalsrätt. Intressen består av privatekonomi och på fritiden blir det löpning.

Läs mer om oss »


Skriv en kommentar