Välkommen till vår blogg om Ekonomi & Pengar. Här skriver vi om hur du kan få en bättre privatekonomi. Ämnen vi berör är till exempel Jobb, Tjäna Pengar och Privatekonomi.

Låna billigt – vad ska man tänka på

lanabilligtOm du vill ta ett så billigt lån som möjligt finns det två väldigt enkla grundregler som du bör följa: låna så lite som möjligt, och se till betala tillbaka låneräntorna i tid. Ansvaret ligger alltså till stor del på dig som låntagare, men det finns några andra saker man kan tänka på om man vill komma ännu billigare undan med sitt lån.

Jämför räntor på nätet

Numera finns det en del oberoende låneförmedlare på nätet som är utmärkta för alla som vill jämföra olika bankers räntor på ett smidigt sätt. Dessa förmedlar lån från olika banker och låneinstitutioner, och räntorna är desamma oavsett om ansökningen görs direkt till banken eller via låneförmedlaren. Det tillkommer heller inga kostnader om du ansöker via låneförmedlare på nätet, eftersom dessa får betalt av bankerna och institutionerna de samarbetar med. Att jämföra räntor på nätet är alltså väldigt enkelt och helt kostnadsfritt.

Rörlig ränta och fast ränta vid bolån

Skillnaden mellan rörlig och fast ränta är precis som namnen antyder att den rörliga räntan stiger och sjunker under låneperioden, medan den fasta räntan är bestämd och förblir oförändrad. Ränteutvecklingen hänger ihop med konjunktursvängningarna, och i princip ska du välja rörlig ränta om du tror att räntorna är på väg att sjunka från det att du tar ditt lån. Ser räntorna däremot ut att stiga är fast räntesats det lönsammare alternativet. Ett lån med rörlig ränta blir i allmänhet billigare än ett lån med fast ränta i det långa loppet, men innebär också risker, eftersom man aldrig kan vara helt säker på hur den ekonomiska utvecklingen ser ut.

Räntefria lån

Om du tar ett räntefritt lån innebär det i princip att du inte behöver betala någonting alls för lånet, förutsatt att du betalar tillbaks hela beloppet i tid. Den vanligaste typen av räntefria lån är betalningar gjorda med kreditkort. De flesta kreditkort har en räntefri period på ett visst antal dagar efter att betalningen gjorts, vilket innebär att lånet faktiskt är helt räntefritt om kreditkortsfakturan betalas innan förfallodagen.

Den andra typen av räntefria lån är avbetalningsavtal som erbjuds av vissa affärer, till exempel elektronik- eller möbelaffärer. Lånen är i dessa fall aldrig helt avgiftsfria, utan till lånet tillkommer diverse tilläggsavgifter och aviavgifter, och det är tillägg som dessa som utgör den effektiva räntan, det vill säga det slutgiltiga priset på lånet. Lånet kan alltså kallas räntefritt även om den effektiva räntan i själva verket kan medföra höga kostnader. Ta reda på hur stor den effektiva räntan är, så vet du exakt hur mycket du kommer att betala.

Kreditkort

För mindre lån är kreditkort oftast det billigaste och mest bekväma alternativet. Huruvida det är möjligt eller inte att ta det lån du planerar att ta med ett kreditkort, beror på kortets kreditgräns. Hur många räntefria månader man kan beviljas varierar också mellan olika kreditgivare.

Byta långivare

Att flytta lånet till en bank som ger bättre villkor för låntagaren kan vara ett sätt att spara pengar på sitt lån. Det går oftast både snabbt och smidigt, det mesta sköts av banken som du vill flytta lånet till. Du behöver inte betala någon avgift för flytten till din gamla bank om du har ett lån med rörlig ränta. Har du däremot ett lån med fast ränta, måste du betala en ränteskillnadsersättning till din gamla bank.

Betygsätt Låna billigt – vad ska man tänka på, vilket betyg ger du artikeln? (klicka på stjärnorna)
1 stjärna2 stjärnor3 stjärnor4 stjärnor5 stjärnor (Bli först att sätta betyg!)
Loading...
Publicerad 2015-10-16. Kategori Privatekonomi.
Skribent Martin Olofsson

Martin Olofsson - Skribent

Skribent inom ekonomi och finans sedan 2011. Utbildning består av affärsjuridisk magister 2005 med inriktning avtalsrätt. Intressen består av privatekonomi och på fritiden blir det löpning.

Läs mer om oss »


Skriv en kommentar