Välkommen till vår blogg om Ekonomi & Pengar. Här skriver vi om hur du kan få en bättre privatekonomi. Ämnen vi berör är till exempel Jobb, Tjäna Pengar och Privatekonomi.

Konsten att Löneförhandla

En lyckad löneförhandling bygger på noggranna förberedelser. Utgå från hur chefen ser situationen, i så mån det är möjligt. Fundera sedan på vilken lön du egentligen vill ha och utgå från den. Samtidigt gäller det att vara realistisk och ha en nivå där ett erbjudande blir acceptabelt. Sedan är det dags att fundera på de argument som ska användas. Målet är att skapa en förhandling som ger känslan av en win-winsituation. En ökad lön – vad ger det företaget? Många glömmer den biten och misslyckas av den anledningen.

Attityden viktig
Tänk också på att fundera över din attityd som du ska ha under mötet. En felaktig attityd kan leda till ett misslyckande. Än värre – en misslyckad attityd kan ge sprickor i relationen mellan dig och din chef. Ha därför alltid en plan över hur du ska göra om dina krav inte tillgodoses. Kom inte med några tomma hot och bli inte sur över att inte få som du vill. Det gör bara stämningen ohållbar. Samtidigt gäller det att våga stå på sig och inte vara alltför snäll. Visa att du är duglig och värd något, även i förhandlingarna.

Använd inte personliga argument
Personliga argument som att partnern är arbetslös eller ungarna vill ha egna rum är inte särskilt lyckade att använda vid en löneförhandling. Istället är det dina förtjänster på själva arbetsplatsen och vad du tillför företaget som är de bästa verktygen för att få upp lönen. Företaget ska förstå vilket arbete det egentligen är du utför och hur den ökade lönen kan göra dig än effektivare. Om du får dem att förstå det, kommer lönehöjningen som ett brev på posten.

Ett annat bra argument är att se vad andra i samma position som du och med samma arbetslivserfarenhet får i lön. Det kan gälla det egna företaget eller andra företag.

Andra förbättringar än lön
I vissa fall kan en utökad semester, kortare arbetstid, flextid eller en firmabil stå högre kurs både för företaget och för den anställde än reda pengar. Fundera på vad det är du kan tänka dig för erbjudanden innan du går in i förhandlingarna. Det gäller att inte låsa fast sig vid en lönenivå och sedan köra stenhårt på den. En löneförhandling är alltid ett givande och ett tagande så tänk långsiktigt. Bara det faktum att chefen kanske ser dig och din insats med nya ögon och är beredd att gå upp i lön vid nästa förhandling är ett steg på vägen.

Betygsätt Konsten att Löneförhandla, vilket betyg ger du artikeln? (klicka på stjärnorna)
1 stjärna2 stjärnor3 stjärnor4 stjärnor5 stjärnor (8 har satt betyg, medelvärde: 2,38 av 5)
Loading...
Publicerad 2010-02-12. Kategori Hitta Jobb.
Skribent Martin Olofsson

Martin Olofsson - Skribent

Skribent inom ekonomi och finans sedan 2011. Utbildning består av affärsjuridisk magister 2005 med inriktning avtalsrätt. Intressen består av privatekonomi och på fritiden blir det löpning.

Läs mer om oss »


Skriv en kommentar