Välkommen till vår blogg om Ekonomi & Pengar. Här skriver vi om hur du kan få en bättre privatekonomi. Ämnen vi berör är till exempel Jobb, Tjäna Pengar och Privatekonomi.

Hemjakt: Konsten att välja rätt hem

hemjaktAtt välja bostad är ett stort och viktigt beslut som de flesta av oss måste ta i något skede av livet. Många utgår i första hand från bostadens storlek och pris, men i jakten på rätt hem är det mycket mer än bara praktiska angelägenheter som spelar in. Hemmet ska vara en trivsam plats där du kanske ska bo under en lång tid, så det är lika viktigt att valet känns helt rätt även på det emotionella planet. Vad bör man då tänka på när man funderar på att köpa bostad?

Klarlägg dina kriterier

De flesta av oss har någon sorts bild av hur vårt drömboende ser ut, men det är sällan varje enskild detalj i planen går att förverkliga. Det kan hända att man får kompromissa och prioritera något kriterium framför ett annat. Fundera därför noga på vilka kriterier som är allra viktigast för just dig, och andra du eventuellt flyttar tillsammans med, och rangordna dem för att göra det klart för dig vilka du kan förbise om det skulle bli nödvändigt. Vill du till exempel absolut bo nära havet, eller ha gångavstånd till restauranger och nöjen, eller är det allra viktigaste att barnen har en trygg väg till skolan?

Läge och område

Bostadens läge är viktigt både ur trivselsynpunkt och i ekonomiskt avseende. Ligger hemmet på långt avstånd från jobbet kan de verkliga kostnaderna för bostaden öka betydligt. Beakta också avståndet från bostaden till barnens skola, fritidsaktiviteter, vänner, bekanta och andra viktiga platser för att läget ska bli så idealt som möjligt.

Miljön och området runtomkring hemmet inverkar enormt på hur man trivs i sitt hem, och är för många första prioritet när de ska välja en ny bostad. Kanske är du naturvän som vill vara omringad av en stor trädgård, eller kanske njuter du mer av att bo i centrum av ett pulserande stadsliv. Om ett bra läge och ett trivsamt område är det viktigaste för dig, så kanske du blir tvungen att kompromissa på andra områden. En naturnära miljö kan innebära längre väg till jobbet, och vill du absolut ha havsutsikt så kanske du får nöja dig med färre kvadratmeter än du hade tänkt dig.

Bostadens skick

Det kan vara en bra idé att välja en bostad med bra läge, men som i sig inte riktigt fyller alla kriterier, så länge budgeten tillåter att du gör renoveringar när du väl flyttat in. Fundera i så fall på vilka sorts renoveringar som kan bli aktuella – vissa renoveringar kostar mer än andra.

Att välja en äldre och billigare bostad är inte alltid det ekonomiskt mest lönsamma alternativet. Gamla hus må vara charmiga, men kan vara både dyrare och mindre miljövänliga i det långa loppet. Undersök alltid bostadens byggnadsår och renoveringsbehov för att förhindra oväntade utgifter och reparationskostnader.

Ekologiskt boende

Ekologiska bostäder utgör fortfarande en ganska liten del av alla bostäder i Sverige, men nya gröna projekt planeras hela tiden. Hur pass klimatsmart en bostad är bestäms till exempel utifrån vilket material som använts till själva byggnaden, vilken sorts energi som används och vilka metoder som tillämpas för att sköta området kring byggnaden. Har du inte möjlighet att flytta till ett bostadsområde som profilerat sig som grönt, så välj ett nybyggt hus framför ett gammalt. Moderna energilösningar och ny byggnadsteknik gör att nybyggt alltid är ett smartare val ur miljösynvinkel.

Betygsätt Hemjakt: Konsten att välja rätt hem, vilket betyg ger du artikeln? (klicka på stjärnorna)
1 stjärna2 stjärnor3 stjärnor4 stjärnor5 stjärnor (Bli först att sätta betyg!)
Loading...
Publicerad 2016-07-13. Kategori Privatekonomi.
Skribent Martin Olofsson

Martin Olofsson - Skribent

Skribent inom ekonomi och finans sedan 2011. Utbildning består av affärsjuridisk magister 2005 med inriktning avtalsrätt. Intressen består av privatekonomi och på fritiden blir det löpning.

Läs mer om oss »


Skriv en kommentar