Välkommen till vår blogg om Ekonomi & Pengar. Här skriver vi om hur du kan få en bättre privatekonomi. Ämnen vi berör är till exempel Jobb, Tjäna Pengar och Privatekonomi.

Att sälja guld – Guide

Guld är troligen världens mest eftertraktade metall och används till allt från smycken till detaljer på pampiga byggnader. Variationen kring guld är oändlig och det är främst fantasin som sätter gränser för vad som går att göra med och av metallen. Men guld har fler funktioner än som utsmyckning. Metallen är utöver detta ett handelsmedel som använts i flera tusen år och som faktiskt fortfarande är aktuellt.

Att handla med guld kan troligen för många kännas lite omodernt, men det är helt fel inställning. Denna handel är nämligen bra av många skäl, ett av de främsta är troligen att du som privatperson kan tjäna pengar på gamla smycken och dylikt som du inte längre behöver.

Hur säljer jag guld?
Det finns idag flera olika alternativ för dig som vill sälja guld. Utbudet av olika tjänster är otroligt brett och det gör därmed att du har relativt lätt för att få ett bra pris på ditt guld då det finns många intresserade köpare. Huruvida du helst sköter affärerna över internet till ett företag som håller till på annan ort, eller hos någon lokal uppköpare i din stad är helt upp till dig. Det är dock självklart smart att höra med flera olika uppköpare så att du får ett så bra pris som möjligt.

På internet finns det ett flertal olika människor med webbplatser som köper upp guld och vissa utav dessa har även egna butiker. Är du osäker på grund av att du endast har internetkontakt med din uppköpare kan det vara smart att t.ex. söka på recensioner på just denna uppköpare. Känner du att något är lurt är det självklart bara så enkelt som att du vänder dig till någon annan istället. Vi rekommenderar guldbrev.se som en trovärdig och säker aktör. Gå gärna in på deras sajt och läs mer.

Vilken typ av guld kan jag sälja?
I princip allt guld går att sälja. Detta skiljer sig självklart från företag till företag, men du kan troligen hitta någon som vill köpa just den typen guld du säljer. Det är alltså inte bara rena guldsmycken som går att sälja, utan även guldklockor och tandguld. Hur mycket pengar du sedan får beror på guldets kvalitet. Guld med 24 karat ger givetvis mer pengar än guld med lägre karat.

Hur mycket pengar får jag?
Detta är självklart olika beroende på vem som köper, men guld som ligger under 10 karat ger hos de flesta en summa lite under 100 kronor per gram. Guld som har 18 karat kan du få ut ungefär 190 kronor per gram av och för guld med 24 karat kan ge summor runt 270 kr per gram. Det är därmed självklart lönsammare att sälja guld med mycket karat. Å andra sidan är det mycket troligt att smycken med lägre karat istället är större och därmed ger mycken genom att vara tunga.

Slutsatsen är därmed självklart att det är en lönsam affär att sälja guld som bara ligger undangömt hemma. Det du inte använder idag kommer du troligen inte att använda imorgon heller och det är sällan ett extra tillskott i kassan inte välkomnas.

Andra relaterade artiklar i vår följetong
Att sälja guld
Vad är Guld och dess historia
guldbrev.se
Det här Guldet kan du sälja

Betygsätt Att sälja guld – Guide, vilket betyg ger du artikeln? (klicka på stjärnorna)
1 stjärna2 stjärnor3 stjärnor4 stjärnor5 stjärnor (10 har satt betyg, medelvärde: 3,40 av 5)
Loading...
Publicerad 2010-08-08. Kategori Sälja Guld.
Skribent Martin Olofsson

Martin Olofsson - Skribent

Skribent inom ekonomi och finans sedan 2011. Utbildning består av affärsjuridisk magister 2005 med inriktning avtalsrätt. Intressen består av privatekonomi och på fritiden blir det löpning.

Läs mer om oss »


Skriv en kommentar