Guld – bakgrund och historia
Guld har sedan länge setts som en rikedom av människan och vi har i princip sedan des upptäck förförts av dess klara och traditionellt sett angenäma gula färg. Vi har sedan urminnes tider också använt oss av denna metall på olika sätt, inte bara som utsmyckning utan också som ren betalning för varor och tjänster av olika slag och även idag i vår moderna värld handlas det med guld! Men det är många som inte vet speciellt mycket om denna vackra rikedom egentligen, utan bara ser den som ett material till förlovningsringar och halssmycken, men guldet är mycket mer än så.
Vad är guld?
Guld är ett grundämne samt en del i gruppen ädelmetaller. Det latinska namnet på guld är aurum vilket betyder morgonrodnad. Efter det latinska namnet kommer sedan den kemiska beteckningen, vilken är Au. Att guldet fick just det latinska namnet det fick beror troligen på dess färg, då denna kan liknas vid himlens ton vid soluppgången.
Var finns guldet?
Guldet finns i både berggrunden, underjordiska ådror och i alluvialjord, ofta i form av korn och klumpar. Men guldet finns självklart som många också troligen hört, som vaskguld i vatten. Metallen är i sin rena form vackert glänsande och gul, kompakt, mjuk. Men guld är även trots sin otroliga mjukhet och lättformighet den mest tåliga metallen av alla.
Guldets historia
Guldets historia, ligger till grund för den betydelse vi idag lägger i guldet. Guldet lär vara den första metallen som människan lärde sig att arbeta med, genom hopsmältning av små korn och klumpar till större guldklimpar. Det är därmed svårt att fastställa exakt när guldet fanns först, men den första kända beskrivningen av guld är från 2600 år f.Kr. och utspelar sig i Egypten. Mer konkret kan vi däremot fasställa användandet av metallen under några av de senare århundradena.
Under antiken och fram till det romerska rikets fall lär produktionen av guld legat på upp emot 10 000 ton guld. Följande århundraden skedde en successiv ökning av produktionen med en start på 5 ton per år vid år 1500 och 15 ton per år vid år 1800.
Produktionen, eller framtagandet av guld, minskade under 1700-talet i Europa och världsproduktionen låg bara på 10 ton per år. Människor sökte sig till t.ex. Brasilien och Mexiko för att framta denna vara. Produktionen gick i princip ner till minimum, tills några upptäckter under 1800-talet inträffade. Produktionen ökade då igen. Under senare delen av 1900-talet fortsatte produktionen att vara hög och den ökade efterfrågan på guld, samt att det högre priset gjorde att arbetet i guldgruvorna inte avtog. De ökade intäkterna från guldförsäljning gjorde däremot att mer pengar investerades i gruvorna.
Andra relaterade artiklar i vår följetong
– Att sälja guld
– Vad är Guld och dess historia
– Smsguld.se
– Det här Guldet kan du sälja