Välkommen till vår blogg om Ekonomi & Pengar. Här skriver vi om hur du kan få en bättre privatekonomi. Ämnen vi berör är till exempel Jobb, Tjäna Pengar och Privatekonomi.

Guld – det här guldet kan du tjäna pengar på!

Guld är som många vet en väldigt värdefull metall som under lång tid har ansetts som mycket vacker i många kulturer. Idag – precis som förr – används den också som handelsmedel och för dig som har det lite skralt i kassan kan ditt guld vara din räddning. Om du inte använder det kan det vara en väldigt lönsam affär att sälja det! Idag går det att sälja guld på flera olika sätt, men vilket guld kan du egentligen sälja?

Tandguld
Tandguld används, precis som namnet antyder, inom tandvården. Huvudsakligen används guldet till att framställa guldkronor, vilket är en väldigt gammal metod som har använts ända sedan innan vår tideräkning. Att det är just guld som använts beror på att denna metall är lämplig för munhålan. Den är korrosionsbeständig, d.v.s. att den inte nöts ner, och har dessutom mycket goda egenskaper när det gäller gjutning och bearbetning.

Men idag finns det betydligt modernare sätt att laga tänder på och därför väljer många att byta ut sina guldlagningar mot moderna lagningar. Det gör att de får guld över och detta guld går att sälja! Om du har tandguld är det extra värt att sälja eftersom du inte själv kan ha någon direkt användning för det. Ett smycke går att bära, men tandguld det ligger bara undangömt i någon byrålåda, istället för att vara i sedelform i din plånbok. Många uppköpare köper också upp orent tandguld, alltså tandguld som är utblandat med andra metaller.

Vitt guld
Många gulduppköpare köper även vitt guld, vilket egentligen inte är riktigt guld. Vitt guld är nämligen en legering av guld och någon eller några andra metaller än silver och koppar, t.ex. nickel eller palladium. Dock är vanligt rent guld basen i dessa legeringar; guldet utgör oftast ungefär 75 % av hela massan.

För att uppnå den vita färgen brukar legeringen också få utstå rodinering, vilket är en behandling som behandlar ytskiktet och gör det mer vitaktigt än vad vitt guld egentligen är. Men självklart finns det icke-rodinerat guld också, det har en något mer gråaktig ton än det rodinerade vita guldet.

Trots att vitt guld är en framställd legering är det attraktivt på guldmarknaden och det går att sälja utan problem. Det vita guldet förekommer främst i form av olika smycken.

Guld i form av smycken och klockor
Vanligt hederligt guld, som är i form av smycken och klockor, köps också upp. Det spelar heller ingen roll om guldet har hög eller låg karat, men kvaliteten påverkar självklart priset. Guld med mycket karat i får du mer för än guld med lite karat i.

Vad du bör tänka på när du säljer smycken och klockor är dock att många uppköpare endast betalar för guldet i sig, och inte för stenar och dylikt. Är det vackra och värdefulla stenar i ditt smycke bör du därför ta ur dessa. Om det rör sig om något antikt smycke kan det också vara klokare att sälja det till någon som köper upp antikviteter istället, då du kanske kan få ett högre pris där för det intakta smycket.

Det är alltså bra att ha lite koll på karat, ålder, värde och eventuella värdefulla stenar. Är du osäker kan du självklart vända dig till någon som är kunnig på ämnet, t.ex. en guldsmed, för en utvärdering av ditt smycke eller din klocka.

Andra relaterade artiklar i vår följetong
Att sälja guld
Vad är Guld och dess historia
Smsguld.se
Det här Guldet kan du sälja

Betygsätt Guld – det här guldet kan du tjäna pengar på!, vilket betyg ger du artikeln? (klicka på stjärnorna)
1 stjärna2 stjärnor3 stjärnor4 stjärnor5 stjärnor (14 har satt betyg, medelvärde: 2,93 av 5)
Loading...
Publicerad 2010-08-16. Kategori Sälja Guld.
Skribent Martin Olofsson

Martin Olofsson - Skribent

Skribent inom ekonomi och finans sedan 2011. Utbildning består av affärsjuridisk magister 2005 med inriktning avtalsrätt. Intressen består av privatekonomi och på fritiden blir det löpning.

Läs mer om oss »


2 kommentarer

 1. Av Ann Christin, apr 3, 2011 | Svara

  Hej

  Jag valde att sälja mitt guld till Guldbrev. Guldet var 18K guld och vägde 11 gram. Enligt Guldbrevs hemsida så betalar de 170 kr/g för 18K guld. Guldbrev mottog mitt guld och värderade det till endast till 1485:-. Jag kontaktade guldbrev som då sa att 170 kr/g endast gäller ifall man skickar paketet dagen efter man beställt det. Detta var dock omöjligt för mig då jag mottog paketet 2 dagar efter jag beställt paketet. Det andra var att de tog en värderingsavgift 15/g eller minst 75 kr. Jag begärde genast att de skulle skicka tillbaka mitt guld till mig då jag anser mig blivit lurad. Vill varna alla att inte använda detta företag eftersom det utger sig som att de betalar bra men i själva verket betalar de mycket sämre än de flesta. Tycker också att Guldbrev tydligare ska informera kunderna om denna snabbhetskampanj som de kallar det och deras avgifter.


 2. Av Amanda, maj 3, 2011 | Svara

  Hej!

  Kommentaren ovan från Ann Christin har kopierats och spridits över många olika bloggar och sajter. Vi tycker att detta är mycket konstigt då denna Ann Christin inte finns registred som kund hos oss. Vi kommer självklart utreda detta noggrannare för att få reda på vem som egentligen ligger bakom detta.

  Snabbhetskampanjen kan man läsa mer om på hemsidan, där villkoren tydligt står. Känner man sig ändå osäker eller har några som helst frågor är man alltid varmt välkommen att höra av sig till oss på kundtjänsten!

  Med Vänlig Hälsning
  Guldbrevs Kundtjänst, 08 – 12 00 28 00


Skriv en kommentar