Välkommen till vår blogg om Ekonomi & Pengar. Här skriver vi om hur du kan få en bättre privatekonomi. Ämnen vi berör är till exempel Jobb, Tjäna Pengar och Privatekonomi.

Konsten att jämföra priser

Genom att jämföra priser kan du tjäna respektive spara en hel del pengar. Det är ju onödigt att betala för mycket! I den här artikeln får du bra information om konsten att jämföra priser.

När ska man jämföra priser?

Det man först tänker på är jämförelser av matpriser. Olika mataffärer har olika priser. Vi svenskar är också mycket duktiga på att jämföra priser på exempelvis hemelektronik och datorer. Vi är dock sämre på att jämföra priser när det handlar om räntor, avgifter och abonnemangskostnader.

Här är en lista på olika tjänster och finansiella produkter där du kan tjäna en hel del på att jämföra priser.

  • Sparräntor
  • Boräntor
  • Elpriser
  • Mobiltelefoni
  • Bredbandsleverantörer
  • Pensionsavgifter
  • Fondavgifter
  • Försäkringspremier

Hur gör du då för att på enklast sätt jämföra priserna inom dessa områden? Jo, det är en god idé att använda en av de sajter på nätet som på ett överskådligt sätt visar olika företags priser, räntor och avgifter. En sådan sajt är Compricer.se och Pricerunner.se. Här kan du göra några val som är väsentliga för din situation och sedan snabbt få fram en lista över de billigaste priserna eller de mest fördelaktiga räntorna.

Jämför inte äpplen med päron

En viktig sak vid prisjämförelser är att undvika att jämföra äpplen med päron. Med detta menas att du inte ska jämföra priserna för två eller flera tjänster eller varor som inte är likartade. Om du jämför priser för bredband kan du träffa på ett företag som erbjuder mycket låga priser och ett antal företag som ligger lite högre. Om den billiga bredbandsleverantören erbjuder en mycket långsammare uppkoppling än de övriga leverantörerna är kanske det billiga priset inte så fördelaktigt längre.

För vissa tjänster kan det vara ganska knepigt att jämföra priser. Detta gäller till exempel för mobiltelefoni. Här har alla leverantörer olika prismodeller och dessutom många olika abonnemang. Exempelvis kan vissa abonnemang ha höga startavgifter medan minutkostnaden är mycket låg. Så hur jämför du priserna för sådana tjänster? Jo, det första du gör är att beräkna hur mycket du sms:ar, ringer och surfar för varje månad. Med denna beräkning kan du sedan gå in på en prisjämförelsesajt för att hitta rätt abonnemang.

Betygsätt Konsten att jämföra priser, vilket betyg ger du artikeln? (klicka på stjärnorna)
1 stjärna2 stjärnor3 stjärnor4 stjärnor5 stjärnor (1 har satt betyg, medelvärde: 5,00 av 5)
Loading...
Publicerad 2012-04-03. Kategori Privatekonomi, Spara Pengar Tips.
Skribent Martin Olofsson

Martin Olofsson - Skribent

Skribent inom ekonomi och finans sedan 2011. Utbildning består av affärsjuridisk magister 2005 med inriktning avtalsrätt. Intressen består av privatekonomi och på fritiden blir det löpning.

Läs mer om oss »


Skriv en kommentar