Välkommen till vår blogg om Ekonomi & Pengar. Här skriver vi om hur du kan få en bättre privatekonomi. Ämnen vi berör är till exempel Jobb, Tjäna Pengar och Privatekonomi.

Introduktion till Bolån

När en ny bostad köps behöver de allra flesta ta ett lån hos banken för att kunna täcka kostnaderna för köpet. Ibland är det ju faktiskt inte bara själva köpet som är kostsamt utan renovering och dylikt kan också kräva pengar. Ett bolån skiljer sig lite från vanliga lån då tar lånet för att köpa en specifik värdefull sak, bostaden, som sedan finns kvar som säkerhet för lånet.

Ett bolån kan självklart också tas om du ska bygga helt nytt. Enklast är det att summera bolånet som ett lån vilket fullständigt är kopplat till ditt boende, det är också ett långsiktigt lån. Alltså ett lån som ska betalas tillbaka under lång tid.

Att tänka på innan du ansöker
Innan du ansöker eller tar ett lån måste du dock självklart tänka igenom din ekonomi något. Ett lån är ett lån och det ska på något sätt så småningom betalas tillbaka. Det är också viktigt att komma ihåg att ett lån har en ränta som kontinuerligt betalas.

Det kräver självklart lite ansvar. Det kan t.ex. vara bra att innan lånet tas gå igenom sin framtida ekonomi och göra en boende kalkyl. Har du verkligen råd med lånet? Är du beredd på att räntan eventuellt kan höjas? Sådana frågor måste du för din egen skull kunna besvara och vara säkra på.

Det är alltid bättre att få positiva överraskningar än negativa. Alltså, det är bättre att det visar sig att du får pengar över än att det visar sig att du har alldeles för lite att röra dig med.

Vad krävs för lån?
För att banken ska vilja låna ute pengar till dig krävs det självklart en del av dig. Det som allra främst bedöms är givetvis betalningsförmågan utifrån den låneansökan som du lämnar in. Banken brukar också kolla upp så att du inte har några betalningsanmärkningar.

Samt sist men inte minst värdera bostaden som du tänkt köpa för att kunna godkänna att ha den som säkerhet för lånet. Om du inte skulle kunna betala tillbaka betyder det alltså att banken istället för pengarna får din bostad.

Hur mycket kan man låna?
Det går oftast att låna 85 % av bostadens totala kostnad, de övriga 15 % bör du kunna betala själv som handpenning. Men självklart går det att ta kortsiktigare lån för den utgiften. Det kan också vara klokt att samla alla sina bankaffärer hos en och samma bank.

En person som har mycket affärer hos en bank kan t.ex. bli förmånskund och därmed kunna få ut förmåner, jämfört med en kund som har allt utspritt. Att ha allt utspritt kan självklart också bli rörigt.

Att välja bank
Hur väljer du då bank? Det är i de flesta fall ett väldigt stort lån det handlar om och är därför viktigt att se till att du lånar hos en bank som känns bra för dig, men som samtidigt ger dig en bra räntesats. Ett sätt att reda ut huruvida bostadslånen hos olika banker är bra eller dåligt är att söka på bolån på pricerunner där en jämförelse bankerna emellan kommer fram.

Lånelöfte
Det kan också vara klokt att se till att ha ett bolån innan budgivningen på en bostad startar, du tar givetvis inte lånet innan men man kan få ett så kallat lånelöfte på en viss summa. Lånelöftet gäller sedan en viss tid efter att det givits ut.

Tänk dock på att det inte är något bindande åtagande i sig från banken, ändrar sig något i din ekonomi under tiden så kan de dra tillbaka löftet när du väl ska låna.

Till sist
Vissa mäklare kan t.o.m. kräva att ett bolån innehas för att du ens ska få delta i budgivningen överhuvudtaget. Men självklart är det också en säkerhet för dig själv med då du vet att du verkligen kan genomföra det du budar för.

Betygsätt Introduktion till Bolån, vilket betyg ger du artikeln? (klicka på stjärnorna)
1 stjärna2 stjärnor3 stjärnor4 stjärnor5 stjärnor (1 har satt betyg, medelvärde: 3,00 av 5)
Loading...
Publicerad 2011-02-15. Kategori Privatekonomi.
Skribent Martin Olofsson

Martin Olofsson - Skribent

Skribent inom ekonomi och finans sedan 2011. Utbildning består av affärsjuridisk magister 2005 med inriktning avtalsrätt. Intressen består av privatekonomi och på fritiden blir det löpning.

Läs mer om oss »


Skriv en kommentar


Meny