Välkommen till vår blogg om Ekonomi & Pengar. Här skriver vi om hur du kan få en bättre privatekonomi. Ämnen vi berör är till exempel Jobb, Tjäna Pengar och Privatekonomi.

Hur fungerar olika avtal vi brukar binda oss till?

Vardagsekonomin är byggd runt avtal i olika former. När du kliver på bussen ingår du ett avtal med bussföretaget. När du handlar mat i affären ingår du också faktiskt en form av avtal. Nu är dessa avtalsformer inte särskilt komplicerade, men det finns ett antal lite mer invecklade avtal som vi ingår relativt ofta.

Avtal om avbetalningsköp

Att köpa en vara på avbetalning är ett smidigt sätt att sprida ut en större kostnad över en längre period. För varje avbetalningsköp ingår du två avtal, ett med säljaren och ett med en kreditgivare. Du får ju varan från butiken, men den som ger dig anstånd med betalningen är en bank eller ett annat finansiellt institut. Om varan skulle ha något fel är det till butiken du ska vända dig med anspråk om felavhjälpning, hävning av köpet, med mera – detta enligt konsumentköplagen.

Hemförsäljningsavtal

När du handlar på nätet eller av en säljare som kommer hem till dig gör du ett köp som faller under distansavtalslagens regler. Distansavtalslagen ger ett bättre konsumentskydd för dig än om du hade köpt varan i en butik. Du har nämligen möjlighet att ångra köpet inom 14 dagar. Säljaren är skyldig att informera dig om hur du ska göra för att utnyttja denna ångerrätt.

Avtal om fastighetsköp

När du köper eller säljer en fastighet, såsom exempelvis en villa, måste ett antal formkrav uppfyllas för att avtalet ska vara giltigt i lagens mening. Till exempel måste avtalet vara skriftligt. Annars gäller det över huvud taget inte. Dessutom måste man skriva en förklaring om att fastigheten ska övergå på köparen, priset samt underskrifter från båda parter. Det är också en fördel om säljarens underskrift vidimeras, eftersom det underlättar när man ska söka lagfart.

Avtal om köp av bostadsrätt

En bostadsrätt är inte så kallad fast egendom och därför behöver ett köpeavtal inte ha samma formkrav som en överlåtelse av en fastighet. I bostadsrättslagen finns dock en skrivning som säger att avtalet ska vara skriftligt och att avtalet innehåller pris och båda parternas underskrifter.

Anställningsavtal

Det är viktigt att arbetsgivare och arbetstagare är överens om vilka villkor som gäller för anställningen. Därför är anställningsavtalet ett viktigt dokument. Emellertid behöver anställningsavtalet inte vara skriftligt för att gälla, men det blir betydligt enklare att lösa tvister om villkoren är nedpräntade. Arbetsgivaren är dock, enligt lagen om anställningsskydd, alltid skyldig att ge information om kollektivavtal, anställningsform, lön och löneförmåner i skriftlig form.

Betygsätt Hur fungerar olika avtal vi brukar binda oss till?, vilket betyg ger du artikeln? (klicka på stjärnorna)
1 stjärna2 stjärnor3 stjärnor4 stjärnor5 stjärnor (1 har satt betyg, medelvärde: 5,00 av 5)
Loading...
Publicerad 2012-02-15. Kategori Privatekonomi.
Skribent Martin Olofsson

Martin Olofsson - Skribent

Skribent inom ekonomi och finans sedan 2011. Utbildning består av affärsjuridisk magister 2005 med inriktning avtalsrätt. Intressen består av privatekonomi och på fritiden blir det löpning.

Läs mer om oss »


Skriv en kommentar