Välkommen till vår blogg om Ekonomi & Pengar. Här skriver vi om hur du kan få en bättre privatekonomi. Ämnen vi berör är till exempel Jobb, Tjäna Pengar och Privatekonomi.

Spara till barnen

De flesta som är och blir föräldrar idag börjar eller har redan börjat med att spara åt sina barn inför framtiden. Faktum är att det endast är två av tio föräldrar som inte gör det.

Vad pengarna är tänkta till och hur mycket summan ska uppgå i skiljer sig självklar, men målet kan bland annat vara hjälp med pengar till egen bostad, körkortslektioner, andra kostnader i samband med körkortsutbildningen samt studiepengar som extra stöd under t.ex. tiden på universitet.

Summa och sparsätt
Hur mycket pengar ni än har tänkt spara till era barn, blir det helt klart enklare att uppnå ert mål om ni har valt rätt sorts sparform. En del föräldrar väljer att spara hela barnbidraget varenda månad, medan andra istället sparar en annan valfri summa. Det kan då självklart skilja sig från barnbidragets summa och ligga både över och under den.

Välj rätt sparform
Eftersom det med tiden just blir en hel del pengar är det viktigt att välja rätt sparform från början så att avkastningen blir så hög som möjligt. Det är lätt att tänka att bankens procentuella avkastning per år är väldigt liten och inte spelar någon roll, men eftersom det som sagt handlar om mycket pengar och framförallt om en relativt lång tid är detta helt klart värt att ha med i tanken. Ett barnbidrag i månaden i 18 år bli t.ex. med sju procents tillväxt ca 425 000 kronor medan ett med t.ex. tre procents tillväxt endast ger ca 285 000 kronor.

Vem ska ta hand om pengarna?
Innan sparandet sätts igång kan det vara bra att vara på det klara med vem som har rätt disponera pengarna innan de överges till barnet samt genom vilken typ av konto detta ska ske. Det vanliga är att barnet vid sin myndighet får tillgång till pengarna som finns i sparkapitalet genom ett konto i barnets egna namn. Men självklart är det möjligt att tillgången till kontot sker senare. Det kan vara ett bra alternativ om du är rädd för att barnet ska göra av med pengarna för fort på saker denna sedan kommer ångra.

Undvik att pengarna försvinner
För att undvika detta bör du se till att pengarna inte direkt kommer till barnet så fort det blir myndigt. Ett alternativ är att spara pengarna själv på ett eget konto och sedan skänka dem till barnet när en tillräckligt mogen ålder uppnåtts eller när ni tillsammans kanske har kommit fram till ett bra ändamål. Idag finns dessutom inte gåvoskatten längre och det gör därmed att detta är ett väldigt enkelt sätt att göra hela proceduren säker. Du bör dock i så fall komma ihåg att tänka på att testamentera pengarna till barnet om någon oförutsedd olycka skulle inträffa innan du gett bort dem.

Ett annat alternativ är att teckna en kapitalförsäkring. Föräldrarna kan då i villkoren fastställa när pengarna ska betalas ut. Det är då även möjligt att ange att pengarna ska vara en enskild egendom i ett gåvobrev.

Få pengarna att växa så mycket som möjligt
För en så stor avkastning som möjligt på pengarna är ett konto med vanlig ränta i barnets egna namn eller pengarna på ditt eget konto inte speciellt effektivt även om det kanske känns mest praktiskt. Där är pengarna inte heller skyddade från inflation, vilket kan vara bra att ha i åtanke.

Aktier
Istället bör du som vill tjäna så mycket som möjligt placera pengarna i flera olika aktier. I aktier slipper du dessutom den årliga avgiften som tillkommer vid sparande i fonder. Pengarnas spridda läge gör dessutom att riskerna att förlora dem blir relativt liten, eller åtminstone mindre än om alla pengar placerats på samma ställe.

Fonder
Å andra sidan är fonder självklart också bra. Speciellt om du känner på dig att du kommer vilja byta mellan aktiefonder, regioner, räntefonder och hedgefonder ofta. Detta går att genomföra antingen via din bank eller via en nätmäklare eller ett fondtorg. Vill du ofta flytta pengarna mellan fonder och andra sparformer kan det också vara klokt att teckna en kapitalförsäkring. För ytterligare information och tips rekommenderar vi Avanza eller Nordnet.

Ett sista knep för att få ut så mycket pengar som möjligt är att, med hyfsat god marginal innan barnets myndighetsdag, införa en minskning i risken i sparandet.

Betygsätt Spara till barnen, vilket betyg ger du artikeln? (klicka på stjärnorna)
1 stjärna2 stjärnor3 stjärnor4 stjärnor5 stjärnor (6 har satt betyg, medelvärde: 3,50 av 5)
Loading...
Publicerad 2010-09-01. Kategori Investera, Privatekonomi.
Skribent Martin Olofsson

Martin Olofsson - Skribent

Skribent inom ekonomi och finans sedan 2011. Utbildning består av affärsjuridisk magister 2005 med inriktning avtalsrätt. Intressen består av privatekonomi och på fritiden blir det löpning.

Läs mer om oss »


Skriv en kommentar


Meny