Välkommen till vår blogg om Ekonomi & Pengar. Här skriver vi om hur du kan få en bättre privatekonomi. Ämnen vi berör är till exempel Jobb, Tjäna Pengar och Privatekonomi.

Se till att få rabatt!

Sverige har ingen tradition av att pruta på angivna priser. Istället försöker företag locka till sig kunderna genom reor och rabatterbjudanden . Reorna är ofta väl avgränsade och återkommer under vissa delar av säsonger, men det är inte alltid rean går att invänta. Rabatterna, däremot, går att hitta överallt, när som helst.

Rabatterbjudanden

Rabatterna finns för att locka till sig nya kunder och för att få gamla kunder att fortsätta handla i en viss butik. Rabatten brukar gälla hela eller stora delar av sortimentet och kan se olika ut i olika butiker. Ofta krävs någon form av rabattkupong eller rabattkod för att få rabatten. Dessa trillar ner i brevlådan med jämna mellanrum, skickas ut till befintliga kunder och läggs in i annonser. Det går också att hitta rabattkuponger i butiker och på webben.

Sidor där det går att hitta rabatter och rabattkoder:
www.rabatt.se
www.rabatterat.nu
www.rabatt24.se
www.gratisprylar.com

Den som är ute efter ett särskilt märke eller vill handla på en given butik kan också googla efter rabatter som erbjuds.

Även om det bara handlar om en rabatt som innebär att frakten om 50 kr dras av är det lätt att spara pengar över tid. Den som aldrig behöver betala frakten tack vare en rabattkod har snabbt sparat många hundra kronor.

Rabattkort

Många butikskedjor försöker behålla sina kunder genom att erbjuda rabatter för stadiga kunder. Korten ser ut som kontokort och kostar ingenting att skaffa. Det är bara att fråga i butiken. Många kort kan laddas med pengar. Rabatten är sällan särskilt stor om man ser till antalet %. Men om man ändå har en favoritbutik där man brukar handla, lönar det sig. Dessutom ges ofta särskilda rabatterbjudanden för personer med rabattkortet. Ica-kortet är ett bra exempel, välj bort någon produkt och ta det som rabatt finns på istället om möjligt.

Internetrabatt

Försäkringsbolag och resebolag, till exempel, erbjuder ofta rabatt för bokningar som sker på deras webbplatser. Anledningen, säger de i alla fall, är att det då blir enklare och billigare för bolagen själva som inte behöver boka manuellt. Rabatten kan vara upp till tusen kronor.

Våga fråga

Även om vi inte har en tradition av att pruta, går det ofta att få ett fördelaktigare pris än vad prislappen anger. Det går alltid att fråga. Var dock noga med att ange argument för varför priset ska sänkas. Är den vara du vill köpa ett utställningsex eller hittar du en liten defekt på den? Då ska varan bli billigare. Den som är än mer framfusig kan också helt sonika pruta. Det går faktiskt ofta bra, för den person som gör det på rätt sätt och med en glimt i ögat.

Betygsätt Se till att få rabatt!, vilket betyg ger du artikeln? (klicka på stjärnorna)
1 stjärna2 stjärnor3 stjärnor4 stjärnor5 stjärnor (3 har satt betyg, medelvärde: 5,00 av 5)
Loading...
Publicerad 2010-04-25. Kategori Spara Pengar Tips.
Skribent Martin Olofsson

Martin Olofsson - Skribent

Skribent inom ekonomi och finans sedan 2011. Utbildning består av affärsjuridisk magister 2005 med inriktning avtalsrätt. Intressen består av privatekonomi och på fritiden blir det löpning.

Läs mer om oss »


Skriv en kommentar


Meny