Välkommen till vår blogg om Ekonomi & Pengar. Här skriver vi om hur du kan få en bättre privatekonomi. Ämnen vi berör är till exempel Jobb, Tjäna Pengar och Privatekonomi.

Spara pengar på el

Vissa elkostnader kan du inte göra något åt. Till exempel betalar du fasta avgifter för elabonnemang. Dessa avgifter måste du betala för att över huvud taget ha el i bostaden. De rörliga kostnaderna för din faktiska elförbrukning har du emellertid möjlighet att påverka. Här nedan går vi igenom några snabba tips som du enkelt kan utnyttja för att spara pengar på el. Följer du bara ett av tipsen nedan gör du en insats för både din plånbok och miljön.

Täta lister och glipor
På våra breddgrader kostar uppvärmningen en hel del pengar, särskilt då under vinstermånaderna. Oavsett om du har direktverkande el eller någon annan form av lösning för uppvärmningen av bostaden, är det viktigt att du minimerar värmeutsläppet. Ett enkelt sätt att undvika att den dyra värmen förvinner ut är att se över alla lister, fönsterkarmar och dörrkarmar för att täta dem. Du kan enkelt hitta glipor genom att hålla en fuktig hand vid glipan. Känner du ett drag har du en glipa som behöver tätas med exempelvis tätningstejp eller silikon.

Isolera fönstren
Kopplat till ovan är tipset att isolera dina fönster. För att isolera fönster finns inget behov av några större ingrepp och du behöver absolut inte byta ut alla fönster mot den mest moderna och energibesparande typen. Faktum är att det räcker med isoleringsfilm som du med en hårtork enkelt fäster på glaset.

Sänk värmen och använd termostat
Varje grad du sänker inomhustemperaturen ger ganska rejäla elbesparingar och om du kan stå ut med någon eller några grader lägre temperatur inne kommer du att märka det på nästa elräkning. Du kan med fördel kombinera en generell temperatursänkning med att använda en termostat med vilken du kan tidsstyra värmen. Det finns många smidiga termostatlösningar att använda och vissa kan till och med fjärrstyras.

Ersätt gamla glödlampor
Om du inte har bytt ut dina gamla energibovar till glödlampor är det hög tid att göra det nu. Med de nya LED-lamporna och lågenergilamporna får du samma ljusstyrka (i lumen) till en energiåtgång på ungefär 25% i jämförelse med en glödlampa av äldre modell. En annan fördel är att de nya energisnåla lamporna har en längre livstid. De kanske kostar mer i inköp, men du sparar in den extra kostnaden på kort tid.

Tvätta smart
Tvättmaskinen är en elslukare av stora mått och ett flitigt tvättande kan ge ganska stora avtryck i plånboken. Lyckligtvis finns flera enkla sätt att spara på elen och därmed få lite mindre elräkningar. Här är de tre bästa tipsen:

  • Tvätta kallt (40 eller till och med 30 grader fungerar utmärkt för normalsmutsade kläder)
  • Tvätta full maskin (en halv maskin förbrukar nästan lika mycket el som en full maskin)
  • Undvik torktumling (torktumlaren förbrukar 3-4 gånger så mycket el som tvättmaskinen)
Betygsätt Spara pengar på el, vilket betyg ger du artikeln? (klicka på stjärnorna)
1 stjärna2 stjärnor3 stjärnor4 stjärnor5 stjärnor (Bli först att sätta betyg!)
Loading...
Publicerad 2015-11-05. Kategori Spara Pengar Tips.
Skribent Martin Olofsson

Martin Olofsson - Skribent

Skribent inom ekonomi och finans sedan 2011. Utbildning består av affärsjuridisk magister 2005 med inriktning avtalsrätt. Intressen består av privatekonomi och på fritiden blir det löpning.

Läs mer om oss »


Skriv en kommentar


Meny