Välkommen till vår blogg om Ekonomi & Pengar. Här skriver vi om hur du kan få en bättre privatekonomi. Ämnen vi berör är till exempel Jobb, Tjäna Pengar och Privatekonomi.

9 saker som inte är värda att köpa

intekopa1, Vinflaskor på krogen

Sverige är inte känt som ett land med billiga vinpriser, men att dricka vin på restaurang kan bli rentav oskäligt dyrt. Med påslag på uppemot fyra gånger priset du får för samma vin på Systembolaget, gör du klokt i att spara flaskvinet till mer speciella tillfällen.

2, Engångsbestick

Engångsbestick hör till kategorin onödiga saker som dessutom är en belastning för miljön. Visst, de sparar dig några minuters diskande, men hur eleganta är de egentligen på matbordet? Om du ska på picknick, satsa på tåliga plasttillbehör som går att återanvända.

3, DVD-skivor

Tack vare alla sajter som erbjuder gratis film lagligt på nätet numera, är sannolikheten stor att majoriteten av alla DVD-skivor du köper bara hamnar på hyllan och börjar samla damm. Begränsa inköpen till de filmer som du verkligen gillar, så sparar du både pengar och utrymme.

4, Vatten på flaska

I ett land med så rent vatten som Sverige är det både onödigt och dyrt att köpa flaskvatten. Plastförpackningarna är förödande för miljön, då energin som går åt till att tillverka dem kunde användas för betydligt viktigare ändamål. Vill du absolut ha en vattenflaska i väskan, fyll på den hemma så du får ett lika utmärkt vatten för en bråkdel av priset.

5, Dyra olivoljor till stekning

Dyra olivoljor är visserligen utmärkta på salladen eller till marinader, men använder du olivolja enbart till stekning gör du klokast i att välja en billigare sort, eftersom de goda egenskaperna ändå försvinner vid höga temperaturer.

6, Inköp på spelappar

Det är så frestande att lägga pengar på specialerbjudanden i spelappar när speldriften är som starkast. Det är dock högst troligt att spelpengarna, eller vad det nu är du har köpt, kommer att ta slut på nolltid. Dessutom lyckas de flesta spel ändå inte hålla intresset vid liv i mer än ett par veckor, så de är knappast värda att slösa pengar på.

7, Märkesprodukter av livsmedel

Väljer du automatiskt märkesvaror framför butikens egna märken bland vanliga livsmedel i butikshyllan? Chansen är stor att samma vara finns inuti de två olika förpackningarna. En förpackning märkesspaghetti ser kanske snyggare ut på kökshyllan än ett billigt paket med taskig design, men kvaliteten på varan är den samma. Tänk ekonomiskt och investera i några snygga förvaringsburkar istället, det lönar sig i längden.

8, Lunchmackor

Lunchmackor du köper på något café ute på stan är ofta onödigt dyra och sällan mer speciella än de du fixar själv i ditt eget kök. Vill du ha en sandwich med till jobbet, ta dig lite tid på kvällen eller sväng ihop en på frukosten när du ändå håller på. Det sparar dig pengar, och du får precis den fyllning du vill ha.

9, Sköljmedel

Mjukheten och doften som sköljmedel tillför kläderna ger en härlig känsla som för många är svår att toppa, men faktum är att dessa flytande kemikalier är en bekvämlighet som vi gott kunde klara oss utan. Sköljmedlet gör inte kläderna renare, och är dessutom skadligt för miljö. Var snäll mot plånboken och naturen och välj ett väldoftande tvättmedel istället.

Betygsätt 9 saker som inte är värda att köpa, vilket betyg ger du artikeln? (klicka på stjärnorna)
1 stjärna2 stjärnor3 stjärnor4 stjärnor5 stjärnor (2 har satt betyg, medelvärde: 2,00 av 5)
Loading...
Publicerad 2016-10-16. Kategori Spara Pengar Tips.
Skribent Martin Olofsson

Martin Olofsson - Skribent

Skribent inom ekonomi och finans sedan 2011. Utbildning består av affärsjuridisk magister 2005 med inriktning avtalsrätt. Intressen består av privatekonomi och på fritiden blir det löpning.

Läs mer om oss »


Skriv en kommentar