Måste du betala om du gått i borgen?
Att vi svenskar tar fler och fler lån kan väl knappast ha undgått någon som följer nyhetsrapporteringen. Och det är inte bara hus vi lånar till, utan även bilar, resor och annan konsumtion. Som en följd av detta stiger också antalet betalningsanmärkningar och antalet personer som kan få svårt att teckna nya lån med banker och institut.
Låna med borgenär
Ett sätt att lättare kunna få låna pengar är att erbjuda banken en borgenär för lånet. Borgenären är en tredje person som går in som garant på låntagarens sida, vilket också innebär att borgenären åtar sig att betala tillbaka lånet om låntagaren inte har möjlighet att göra det.
Bli borgenär?
Om du har blivit tillfrågad om att träda in som borgenär på ett lån är det viktigt att du tänker dig för mycket noggrant. Bråk om pengar har förstört många relationer och det finns förstås en anledning till varför banken kräver att någon annan står med på lånet från första början.
Om du har förtroende för personens betalningsförmåga bör det dock inte vara något problem, och många låntagare känner också en ökad skyldighet att göra rätt för sig när de vet att en vän eller familjemedlem delar risken med dem.
För att bli borgenär behöver du genomgå samma kreditprövning som låntagaren, och måste kunna visa att du har en tillräcklig betalningsförmåga för att kunna fullgöra skyldigheterna enligt låneavtalet på egen hand. Du bör också vara medveten om att detta åtagande kan påverka din framtida kreditvärdighet.
Vilka skyldigheter har du?
Att agera som borgenär är som sagt ingen liten sak: om låntagaren inte kan betala för sig så är du de facto skyldig att ta det ansvaret nästan oavsett hur situationen har uppstått.
Du kan heller inte ”gå ur” lånet bara för att förhållandet med låntagaren ändras: även om du separerar från din sambo eller går ur ett affärssamarbete kommer din skyldighet som borgenär att stå kvar. Detta går att undvika, men bara om låntagaren själv kan presentera en likvärdig, ny borgenär för banken.
Vilka rättigheter har du?
Om du som borgenär har blivit tvungen att betala låntagarens skulder, har du rätt att själv kräva in motsvarande summa från låntagaren. För att kunna styrka din så kallade regressrätt behöver du ha noggrann dokumentation kring hur mycket du betalat och vid vilka tidpunkter.
Även om du kanske helt vill undvika att göra en stor sak av det hela, så har du ändå rätten att ta ärendet till tingsrätten eller Kronofogdemyndigheten för att få tillbaka dina pengar.
Om du kan bevisa att långivaren har gjort en bristfällig kreditprövning och använt denna som grund för lånet kan du i vissa fall bli befriad från ditt åtagande då åtagandet ju baserades på underlag inhämtat från långivaren. Det hör dock till ovanligheterna att sådant kan påvisas, och av den anledningen bör du använda sunt förnuft och tänka efter både en och två gånger innan du går i borgen för någon.