Välkommen till vår blogg om Ekonomi & Pengar. Här skriver vi om hur du kan få en bättre privatekonomi. Ämnen vi berör är till exempel Jobb, Tjäna Pengar och Privatekonomi.

3 försäkringar du måste ha

De flesta av oss kan nog skriva under på att vi känner en viss hopplöshet när det kommer till att välja försäkringar och försäkringsbolag. När årsbeloppet för hemförsäkringen dimper ner i brevlådan och ska betalas känner många att det nog är dags att kolla upp försäkringsmarknaden lite och se om det är möjligt att hitta en både billigare och bättre försäkring att byta till. Men utbudet på försäkringar är stort och tanken på att ge sig ut i djungeln kan vara skrämmande. Tanken med nedan guide är att hjälpa dig ett steg på vägen, att reda ut vilka försäkringar som behövs och vad de är bra för.

Grundtanken med försäkringar har alltid varit den samma i alla tider. För att försäkra sig om att få ekonomisk hjälp om något skulle hända betalar många personer en liten summa till ett försäkringsbolag och sedan kan dessa pengar användas för att ersätta personer som drabbas av oförutsedda händelser, såsom att de krockar med bilen eller att huset brinner ner.

Försäkringsbolagen är innovativa och nya sorters försäkringar kommer ut på marknaden med jämna mellanrum. Fokusera i första hand på att skaffa dig bra standardförsäkringar innan du tittar på andra alternativ. Att ha fel eller för många försäkringar är både onödigt och dyrt.

Standardförsäkringar

  1. Hemförsäkring – ett skydd för de saker du har i ditt hem. I de flesta fall innehåller hemförsäkringen också rättskydd, överfallsskydd, reseförsäkring samt ansvarsförsäkring.
  2. Villa- eller bostadsrättstillägg – äger du din fastighet bör du ta en extra försäkring för att täcka skador på den. Villaförsäkringen täcks ofta in av en så kallad hem- och villaförsäkring medan bostadsrätten skyddas genom att man betalar en extrapremie som tillägg på hemförsäkringen.
  3. Bilförsäkring – att ha en försäkring på sitt fordon är ett krav enligt lag i Sverige.

Rekommenderade

  1. Sjuk- och olycksfall – alla svenska medborgare omfattas av socialförsäkringen som motsvarar en försäkring som täcker sjukdom och skador och tillåter att du uppsöker läkarvård i sådana fall. Att teckna en extra sjuk- och olycksfallsförsäkring hjälper dig att få ekonomisk ersättning om du skulle drabbas av en svårare sjukdom eller allvarlig skada och på grund av det får bestående men.
  2. Barnförsäkring – personer som arbetar skyddas av en rad samhälleliga försäkring vilken barn inte gör. Välj en försäkring som täcker både sjuk- och olycksfall.

Fundera på följande

  1. Frisktandvård – det är ingen regelrätt försäkring men har liknande upplägg. Genom att betala in ett fast månadspris får du tillgång till regelbunden tandvård innefattande såväl undersökningar som akuta behandlingar.
  2. Livförsäkring – en trygghet för familjen om försäkringstagaren skulle avlida.
  3. Djurförsäkring – har ni husdjur såsom hund eller katt kan det vara god idé att teckna försäkring utifall att något skulle hända djuret. Att behandla sjuk eller skadade djur på djursjukhus är ofta väldigt dyrt och kan vara en tung belastning för familjens ekonomi.
  4. Privat pensionsförsäkring – en möjlighet för dig att förbättra din blivande pension.

Viktigt att tänka på
Kontakta mer än ett försäkringsbolag när det är dags att byta försäkring eller förlänga din befintliga. En hemförsäkring kan skilja så mycket som 1 000 kronor i årsavgift mellan bolagen. Ta er tid att inom familjen diskutera vilka behov ni har av olika försäkringar. Teckna inte fler försäkringar än ni behöver. Ta hjälp av försäkringsbolagen och Konsumenternas försäkringsbyrå om ni undrar över något eller söker mer information om någon speciell försäkring.

Här kan du teckna försäkringar

Betygsätt 3 försäkringar du måste ha, vilket betyg ger du artikeln? (klicka på stjärnorna)
1 stjärna2 stjärnor3 stjärnor4 stjärnor5 stjärnor (7 har satt betyg, medelvärde: 4,14 av 5)
Loading...
Publicerad 2011-09-10. Kategori Privatekonomi.
Skribent Martin Olofsson

Martin Olofsson - Skribent

Skribent inom ekonomi och finans sedan 2011. Utbildning består av affärsjuridisk magister 2005 med inriktning avtalsrätt. Intressen består av privatekonomi och på fritiden blir det löpning.

Läs mer om oss »


Skriv en kommentar