Välkommen till vår blogg om Ekonomi & Pengar. Här skriver vi om hur du kan få en bättre privatekonomi. Ämnen vi berör är till exempel Jobb, Tjäna Pengar och Privatekonomi.

Göra eget snus – Spara pengar

gor-eget-snusMed ständigt ökande punktskatter på tobak och ökande råvarupriser blir snuset allt dyrare för varje år. Dessutom kan man, utan att vara konspiratoriskt lagd, anta att snustillverkarna passar på att öka sina marginaler samtidigt som den allmänna prisnivån ökar.

En dosa snus som kostade omkring 20 kronor för bara 5-6 år sedan kan idag gott och väl kosta upp emot femtiolappen. För dig som uppskattar att kunna ta en prilla då och då har lasten blivit avsevärt mycket dyrare på kort tid.

En lösning för att spara pengar på snus är att göra eget snus. Snustillverkning på egen hand har varit relativt populärt länge, men intresset har verkligen skjutit i höjden de senaste åren. Här får du tips på hur du kan göra ditt eget snus.

Från råtobak till färdig lössnus
Om du vill göra ditt eget lössnus från den rena tobaksråvaran till färdigt snus att placera under läppen är det fem steg du ska följa.

1. Du börjar med att mala råtobak till ett pulver, till exempel genom att använda en mixer/blender. Vilken kornstorlek du vill ha väljer du själv. Råtobak köper du i kakor på mellan 100-250 gram. Räkna med att det går åt cirka 1 kg råtobak för cirka 35 dosor lössnus. Exempel på råpack hittar du här. (http://www.cuthof.se).

2. Nästa steg är att blanda i salt och vatten. Det krävs 50 g salt och 1 dl vatten för 1 kg råtobakspulver. Se till att röra om ordentligt. Använd gärna en rymlig form eller panna. Saltets uppgift är framför allt att snuset ska få en längre hållbarhet eftersom det binder vatten. Dessutom förstärker saltet smaken.

3. Nu ska blandningen ”bakas” på medelhög värme (mellan 45-50 grader) i cirka fem dygn, förslagsvis i ugnen. Du börjar med att platta ut blandningen i pannan/formen för att sedan täcka över med plastfolie. Syftet med uppvärmningen är att saltet ska binda vätskan i snuset och att överskottsvätska ska dunsta bort.

4. Efter cirka fem dygn är det dags att blanda i 90 gram kaliumkarbonat (även kallat pottaska) i blandningen. Därefter ska snuset vila i ungefär ett dygn, fortfarande täckt av plastfolien. Skulle snuset fortfarande vara lite för fuktigt, är det bara att ställa in formen/pannan i ugnen ytterligare några timmar.

Det är också vid detta skede i tillverkningen som du kan tillsätta de essenser du önskar. Bergamott, som ger en fruktig citrussmak, är en populär essens. Andra exempel på essenser är anis och enbär. Fler exempel hittar du här. (http://www.snusbolaget.se)

Kaliumkarbonat
Kaliumkarbonat kan du köpa hos företag som säljer snus på nätet samt på Apoteket. På Apoteket säljs kaliumkarbonat dock enbart i större förpackningar, som inte direkt är avsedda för snustillverkning. Du kan också använda vanligt bakpulver. En nackdel med bakpulver är att snuset blir mer frätande.

Att det är viktigt att du blandar i kaliumkarbonat beror på att snuset då blir mer vattenlösligt i stället för att vara fettlösligt. Utan kaliumkarbonat kan snuset skada slemhinnorna.

5. Nu är snuset nästan klart! Du ska nu bara låta snuset svalna för att sedan fylla upp dina dosor. Kom sedan ihåg att förvara snuset väl kylt, gärna i frysen.

Betygsätt Göra eget snus – Spara pengar, vilket betyg ger du artikeln? (klicka på stjärnorna)
1 stjärna2 stjärnor3 stjärnor4 stjärnor5 stjärnor (3 har satt betyg, medelvärde: 3,33 av 5)
Loading...
Publicerad 2014-03-06. Kategori Spara Pengar Tips.
Skribent Martin Olofsson

Martin Olofsson - Skribent

Skribent inom ekonomi och finans sedan 2011. Utbildning består av affärsjuridisk magister 2005 med inriktning avtalsrätt. Intressen består av privatekonomi och på fritiden blir det löpning.

Läs mer om oss »


Skriv en kommentar


Meny