Välkommen till vår blogg om Ekonomi & Pengar. Här skriver vi om hur du kan få en bättre privatekonomi. Ämnen vi berör är till exempel Jobb, Tjäna Pengar och Privatekonomi.

Vad är en Pantbank?

I Sverige finns det ungefär 40 olika pantbankskontor, både i söder och i norr och om du bor i en lite större stad är det mycket möjligt att en pantbank finns nära dig utan att du vet om det. Dessa olika kontor organiseras i Svenska Pantbanksförening.

Vad är en pantbank?
En pantbank är en lite annorlunda bank. Den har pengautlåning gemensamt med den vanliga sortens bank, men på en pantbank får du låna pengar mot föremål, en pant. Panten fungerar som säkerhet och förvaras på banken till du betalat tillbaka ditt lån. Vid ett lån på en pantbank bestäms en tid inom vilken pengarna ska betalas tillbaka igen. Om de inte har betalats tillbaka när tiden gått ut säljer pantbanken föremålet och tar intäkten från dem istället för pengar från dig.

Skulle det vid försäljningen visa sig att föremålet har ett högre värde än det du lånat skall intäkterna gå till dig. Däremot kan du aldrig som låntagare bli skyldig att betala tillbaka resterande del av summan om föremålet skulle ha ett lägre värde.

Lånet
Att låna pengar från en pantbank är självklart inte speciellt smart för husköp och dylikt. Pantbankerna lämpar sig mer för mindre lån som sträcker sig över en kortare tid. Det kan t.ex. handla om att du känner att du har väldigt lite pengar kvar i slutet av månaden. Oftast sträcker sig dock lånen över en fyramånadersperiod, men självklart kan du betala tillbaka tidigare än planerat om du har dessa medel. Oftast kan även lånen förlängas, men pantbanken kan ta ut en liten avgift för denna tjänst.

Vad kan man låna på?
Detta kan självklart skilja sig från pantbank till pantbank, men i huvudsak kan du låna på i princip allting som är av värde. Det kan därmed röra sig om saker som smycken, klockor, tavlor, mattor, möbler, statyer och hemelektronik osv. Vid lån med vissa typer av föremål kan det krävas att du har ett kvitto med dig på varan, men sådana detaljer tar du enklast reda på genom att kontakta din pankbank. Du måste också tänka på att vara minst myndig samt inneha någon typ av ID.

Finns det någon ränta?
Självklart är det inte helt gratis att låna, men du kan komma upp i betydligt lägre prisklasser med ett lån från en pantbank och inte från en vanlig bank. Ofta är det både en fast avgift för perioden du vill låna pengarna och utöver det en flexibel avgift som skiftar beroende på hur mycket pengar du ska låna. Du kan därmed själv påverka dina kostnader väldigt snabbt.

Bra att tänka på
Visst låter pantbank som en ultimat idé! Det är det också. Det enda som kan göra det lite jobbig för dig är at bestämma dig för vilka av dina grejer du vågar satsa på. Det är också bra att tänka på att du bör ha koll på din ekonomi och vet att du kan betala tillbaka om det är värdesaker du är rädd om. En tumregel som också är viktig är att aldrig under några omständigheter panta någon annans egendom. Det kan nämligen lätt leda till stora problem för dig själv.

Betygsätt Vad är en Pantbank?, vilket betyg ger du artikeln? (klicka på stjärnorna)
1 stjärna2 stjärnor3 stjärnor4 stjärnor5 stjärnor (4 har satt betyg, medelvärde: 4,00 av 5)
Loading...
Publicerad 2010-09-10. Kategori Spara Pengar Tips.
Skribent Martin Olofsson

Martin Olofsson - Skribent

Skribent inom ekonomi och finans sedan 2011. Utbildning består av affärsjuridisk magister 2005 med inriktning avtalsrätt. Intressen består av privatekonomi och på fritiden blir det löpning.

Läs mer om oss »


Skriv en kommentar