Välkommen till vår blogg om Ekonomi & Pengar. Här skriver vi om hur du kan få en bättre privatekonomi. Ämnen vi berör är till exempel Jobb, Tjäna Pengar och Privatekonomi.

Utforma ett proffsigt CV

Hur ditt CV ser ut kan avgöra om du får jobbet eller inte. Den ska visa vilken bakgrund du har, vad du kan och ge din profil.

Ändra efter jobb
De erfarenheter, kunskaper och arbeten som du vill presentera till anställaren av ett jobb du söker. Många skriver ett och samma CV som de skickar ut till allt och alla. Det är inget fel med det, men det är mycket effektivare att skriva ett CV anpassat för varje tillfälle. CV:t ska inte bara presentera fakta, utan även framhäva dig som intressant för jobbet. Det kan därför vara värt att lägga ner lite tid på sitt CV och se till att arbeta om det för varje ansökan och ge ett personligt intryck.

Struktur
Ett CV kan struktureras på olika sätt. Det vanligaste upplägget är att skriva om sina meriter i omvänd kronologisk ordning. Då anges den senaste meriten först, vanligen under rubriker som utbildning, arbetslivserfarenhet och andra meriter.

Ett funktionellt CV är uppbyggt på olika teman. Vanliga teman är målsättning, profil och yrkesområden som man tidigare arbetat inom, till exempel marknad, skrivande, försäljning, beslutande befattningar.

Dessa två olika strukturformer har sina för- respektive nackdelar. Det kronologiska CV:t är lättöverskådligt, medan det funktionella CV:t mer visa på färdigheter. Vilket som passar bäst är lite beroende på vilket arbete som söks och vilka erfarenheter den som skriver CV:t har. Det går även att blanda de två olika strukturerna, för att få med det som är viktigt.

Oavsett vilken uppbyggnad CV:t har är det klokt att använda sig av temarubriker och sedan mindre rubriker för varje erfarenhet/merit. Säljande och intressanta rubriker slår ofta högre än de sedvanliga.

Välja information
Vilken information som ska finnas med i ett CV är en personlig avvägning från fall till fall. Tidigare arbeten och utbildningar är en självklarhet att ta med. Glöm inte heller att ta med kortare kurser och praktik. I vissa fall kan det vara intressant att ta med rubriker som målsättning, fritidsintressen, språkkunskaper, och speciella färdigheter. Allt det du vill framhäva ska finnas med, inklusive erfarenheter.

Undvik onödiga tabbar
Det är vanligt att CV:s och anställningsbrev innehåller löjliga missar, såsom stavfel och enklare grammatiska fel. Missarna kan göra att du inte får jobbet. Det avslöjas också snabbt om ett brev är massproducerat. Det blir då allmänt hållet och matchar inte de krav som företaget efterfrågar på den vakanta platsen.

Många lägger också in referenser i CV:t i tron att man måste skriva in det. Det behövs inte. Det går att skriva att de gärna lämnas i ett senare skede. Om referenter anges, är det mycket viktigt att de vet om att de är angivna redan innan brevet skickas. Annars kan det bli mycket galet.

Kika gärna på hur andra gjort
Det finns mängder med sidor på internet som ger tips och råd, samt visar exempel på hur olika CV:s kan se ut. På www.cv-guiden.se finns flera exempel på CV:s. Webbsidan www.cv-online.se erbjuder gratis mallar och tips för att få till ett proffsigt och intressant CV. Cv-onlines tjänster är gratis. Karriärguiden, www.karriarguiden.se är ännu en sida med förslag på och tips om att skriva ett bra CV. Där finns även många andra tips och råd för den som vill komma vidare i arbetslivet.

Betygsätt Utforma ett proffsigt CV, vilket betyg ger du artikeln? (klicka på stjärnorna)
1 stjärna2 stjärnor3 stjärnor4 stjärnor5 stjärnor (8 har satt betyg, medelvärde: 2,63 av 5)
Loading...
Publicerad 2010-02-21. Kategori Hitta Jobb.
Skribent Martin Olofsson

Martin Olofsson - Skribent

Skribent inom ekonomi och finans sedan 2011. Utbildning består av affärsjuridisk magister 2005 med inriktning avtalsrätt. Intressen består av privatekonomi och på fritiden blir det löpning.

Läs mer om oss »


En kommentar!

  1. Av Anonym, okt 23, 2010 | Svara

    Jag skulle också vilja dela med mig av ett tips på en jobbsökarsida som har både läsvärda och intressanta CV-tips och tips för personligt brev samt jobbnyheter – jobbsajter heter REKRYTERINGSKANALEN.SE

    Jag gillar denna sidan – under den här sektionen på Rekryteringskanalen ser du CV-tips som både har en humoristisk knorr och lite allvar –


Skriv en kommentar