Välkommen till vår blogg om Ekonomi & Pengar. Här skriver vi om hur du kan få en bättre privatekonomi. Ämnen vi berör är till exempel Jobb, Tjäna Pengar och Privatekonomi.

Äta ute varje dag – Så mycket kostar det

Rekommendationen är att vi äter åtminstone fem mål mat om dagen. Många gånger blir det att en eller ett par av dessa måltider består av mat som vi köper på restaurang. Kanske blir det en snabb korv med bröd med kollegorna på lunchen eller en take away ifrån thairestaurangen med familjen eftersom alla var för trötta att laga mat när de kom hem från jobbet.

Det finns oerhört mycket pengar att spara genom att äta hemlagad mat och därför presenteras nedan ett räkneexempel som visar hur mycket det egentligen kostar att äta på restaurang eller hämta hem restaurangmat.

Givetvis varierar priset beroende på var i landet man bor men utgångspunkten för denna beräkning är att snittpriset på en lunch motsvarar 70 kronor. Ha i åtanke nedan belopp som är Konsumentverkets rekommenderade belopp per person och månad vad gäller matkostnader (genomsnitt kvinnor till vänster och genomsnitt män till höger).

Så mycket kostar det att äta ute

 • Lunch varje dag ute måndag till fredag, ca 1500 kr per månad.

Räkneexempel med hemlagad mat kontra äta ute

 • Mat alla dagar utom lunch måndag till fredag, Kvinna: 1 173 kr  Man: 1 445 kr
 • Mat alla dagar med hemlagad lunch, Kvinna: 1 493 kr Man: 1 830 kr

Vi börjar med att beräkna totalkostnaden för att äta ute på lunchen varje dag i veckan, det vill säga fem gånger. Att äta lunch ute fem dagar i veckan och varje lunch i snitt kostar 70 kronor så hamnar den veckovisa kostnaden på 350 kronor. På ett helt år är det 52 veckor så snabbt räknat är den årliga kostnaden för lunch ute varje dag motsvarande 18 200 kronor. Ett kul räkneexempel är att se hur mycket denna kostnad blir tills den dag du fyller 65 år. Tänk dig att du börjar arbeta fulltid redan vid 20 år och går i pension vid 65 år. Det blir totalt 45 år som du har lagt 18 200 kronor på att äta ute vilket ger en totalkostnad på 819 000 kronor. För varje veckovisa måltid utöver detta som du ökar med stiger den årliga totalkostnaden med 3 640 kronor.

För att återgå till tabellen ovan med rekommenderade kostnaden för mat för vuxna personer så ligger dessa på 1 173 kronor för kvinnor och 1 445 kronor för män om man inte räknar med någon lunchkostnad. Lägg till en veckokostnad för lunch ute om totalt 350 kronor och det blir avrundat ungefär ytterligare 1 400 kronor i månaden per person i matkostnader, totalt 2 573 kronor för kvinnor och 2 845 kronor för män. Jämfört med den rekommenderade totalkostnaden för mat om man äter hemlagad lunch är det en månatlig skillnad på hela 1 080 kronor för kvinnor och 1 015 kronor för män.

Beräkningar som denna är enligt mycket enkel modell och tar inte hänsyn till något index, inflation eller dylikt. Det ger dock en bra bild av hur mycket det kostar att äta ute och hur mycket pengar man faktiskt kan spara på att inte göra det.

Självklart kan man lägga andra värden i att äta ute än de ekonomiska och det finns ett par tips för dig som faktiskt vill fortsätta göra det men ändå försöka hålla nere kostnaderna. En god idé kan vara att alltid kontrollera med företaget du jobbar på om de har några avtal med närliggande restauranger som kanske erbjuder några kronor billigare lunch. Eller varför inte möjligheten för dig att få eller få köpa rikskuponger och spara några kronor på det sättet?

Betygsätt Äta ute varje dag – Så mycket kostar det, vilket betyg ger du artikeln? (klicka på stjärnorna)
1 stjärna2 stjärnor3 stjärnor4 stjärnor5 stjärnor (12 har satt betyg, medelvärde: 3,67 av 5)
Loading...
Publicerad 2011-07-28. Kategori Privatekonomi, Spara Pengar Tips.
Skribent Martin Olofsson

Martin Olofsson - Skribent

Skribent inom ekonomi och finans sedan 2011. Utbildning består av affärsjuridisk magister 2005 med inriktning avtalsrätt. Intressen består av privatekonomi och på fritiden blir det löpning.

Läs mer om oss »


2 kommentarer

 1. Av Anonym, jul 30, 2012 | Svara

  Det verkar som att ni räknar med en kostnad på 17,5 kr per medtagen lunchlåda. Är det rimligt?
  Hur mycket mer tid och fokus (för att inte glömma något steg i processen) krävs det för att ta med sig lunchlåda varje dag? Vad blir den totala mentala och fysiska påfrestningen av att ta med sig lunchlåda varje dag i ett helt liv?
  Vad är kostnaden för denna tid, fokus och påfrestning? Kan den vara högre än 52,5 kr per dag? 30 minuters matlagning har en alternativkostand på cirka 75 kr om man hade kunnat använda den halvtimmen till att jobba extra. Och hur kul är det att äta rester fem dagar i veckan i ett helt liv? För om det inte är rester kan ni omöjligen komma ner i 17,5 kr per låda om det är riktig och varierad mat det handlar om.


 2. Av Skribent, sep 11, 2012 | Svara

  Det är en intressant aspekt, hur man värderar sin egen tid. Man bör laga minst två måltider på en gång, så där går tidskostnaden ner en del. Samkör man det med kvällsmaten så vinner man ännu lite tid. Just det här ämnet kräver nog ett helt nytt inlägg – hur lagar man tidseffektiv och billigt mat till matlådor? Räknade på köttfärssås och spaghetti som matlåda. 1,5KG Köttfärs, pasta, kryddor, chilisås, lök och tomater. Med en rätt rejäl portion med 150g köttfärs får jag inte det till mer än 15-20 kr per matlåda.

  Måste erkänna att jag personligen kör en kombo, kanske 2-3 dagar i veckan matlåda och resten äta ute.


Skriv en kommentar