Välkommen till vår blogg om Ekonomi & Pengar. Här skriver vi om hur du kan få en bättre privatekonomi. Ämnen vi berör är till exempel Jobb, Tjäna Pengar och Privatekonomi.

Inflation – hur påverkar det lån och sparande?

Det finns många saker att sätta sig in i om man vill optimera sin privatekonomi och se till att man gör de mest fördelaktiga valen för framtiden. En sak som man förmodligen dock inte tänker så noga på är inflationen och hur den påverkar lån och sparande.

Om du vill skapa de allra bästa ekonomiska förutsättningarna för dig själv och din familj är det klokt att undersöka frågan lite närmare. Här ger vi en kort introduktion till inflationens effekt på lån och sparande.

Vad är inflation?
Inflation kommer från latinet och betyder helt enkelt att någonting blåses upp. Denna beskrivning ger en ganska bra bild av vad inflation är i ekonomin. I den ekonomiska litteraturen definieras inflation som en ”ökning av penningmängden”. När det råder inflation sätts alltså hela tiden mer pengar i cirkulation.

Med mer pengar i omlopp minskar samtidigt penningvärdet. Med en inflation på en procent kan du alltså räkna med att du med den hundralapp du idag har i fickan om ett år bara har en köpkraft på cirka 99 kr.

Det finns många orsaker till att penningmängden ökar. Den vanligaste är att centralbanken sätter mer pengar i omlopp genom att sänka reporäntan. Detta gör man främst i syfte att stimulera investeringar. En annan orsak är omvärldsfaktorer såsom exempelvis ett ökat oljepris.

Nu när du har fått grepp om teorin ska vi se vad inflationen gör med lånade pengar och sparade pengar.

Inflation och lån
Från 1970-talet fram till början av 1990-talet var inflationen mycket hög i Sverige. Under vissa år låg den faktiskt omkring 15 procent. För den som tog ett större lån på den här tiden var inflationen mycket fördelaktig. För varje år med hög inflation urholkades nämligen värdet på lånet.

Ett lån på en miljon kronor kunde sjunka i värde med 10–15 procent på bara ett år. Om själva villan eller bostadsrätten samtidigt inte sjönk i försäljningsvärde gjorde man alltså en bra affär varje dag, bara genom att äga sin bostad.

Alla sorters lån minskar i värde genom en hög inflation. Det gäller alltså även privatlån och företagskrediter. För snabblån kan man dock inte tala om någon inflationseffekt.

Idag är inflationen dock mycket låg. Det gör att man som villa- eller bostadsrättsägare inte får någonting gratis genom inflationen. Med en inflation som ligger nära noll procent blir värdet på lånet intakt år från år.

Inflation och sparande
Sparande, och då specifikt på sparkonton, är som mest fördelaktigt när inflationen är låg. (Besök gärna Akelius för bra exempel). Idealläget är deflation, det vill säga ett läge där penningmängden faktiskt minskar. När penningmängden minskar och penningvärdet ökar får man automatiskt en positiv effekt på utdelningen på sparandet.

Samtidigt är självklart det allmänna ränteläget avgörande för vilken utdelning man får på sitt sparande. Dessutom måste man ta i beräkningen att man betalar skatt på räntan.

Om inflationen är hög måste man se till att få en sparränta som dels är högre än den förväntade inflationen, och dels täcker skatten på ränteinkomsterna. I andra fall blir nettoinkomsten faktiskt negativ.

Betygsätt Inflation – hur påverkar det lån och sparande?, vilket betyg ger du artikeln? (klicka på stjärnorna)
1 stjärna2 stjärnor3 stjärnor4 stjärnor5 stjärnor (2 har satt betyg, medelvärde: 1,00 av 5)
Loading...
Publicerad 2013-05-01. Kategori Privatekonomi.
Skribent Martin Olofsson

Martin Olofsson - Skribent

Skribent inom ekonomi och finans sedan 2011. Utbildning består av affärsjuridisk magister 2005 med inriktning avtalsrätt. Intressen består av privatekonomi och på fritiden blir det löpning.

Läs mer om oss »


Skriv en kommentar


Meny