Välkommen till vår blogg om Ekonomi & Pengar. Här skriver vi om hur du kan få en bättre privatekonomi. Ämnen vi berör är till exempel Jobb, Tjäna Pengar och Privatekonomi.

Att köpa bostad

De flestas första bostad är en hyresrätt eller liknande, men efterhand väljer många att istället för att bara hyra ett boende köpa en bostad. Det kan handla om allt från en bostadsrätt till en fristående villa. Men vägen från tanke till handling är ganska lång och det är många delar du måste beakta.

Finansiering
De allra flesta måste ta ett lån när de ska köpa en bostad. Ett bostadslån hos din bank kan delas upp i bottenlån och topplån. Bottenlånet är ett lån med lägre ränta och utgör ungefär 75 till 95% av det lånade beloppet. Toppenlånet i sin tur är de resterande 5 till 25% och dessa pengar lånas mot en högre ränta. Du kan ofta välja huruvida du vill ha en fast ränta (samma månadskostnad) eller en rörlig ränta (rörlig månadskostnad).

Den fasta räntan är mer säker då du vet var din ränta kommer ligga och därmed också kan planera utefter det, å andra sidan kan den rörliga räntan falla ner i golvet så att lånet blir mycket billigt. Rörlig ränta är mer en chansning och du kan både vinna eller förlora med detta. Över tid har dock alltid rörlig ränta varit det billigaste valet, då banken alltid vill ha lite extra för den risk man tar vid bunden ränta.

Handpenning
Efter att kontraktet för bostaden är skrivet ska handpenningen betalas inom en vecka. Detta sker ”kontant”, vilken betyder antingen i kontanter eller genom en banköverföring. Handpenningen kommer enligt en ny lagändring att ligga på 15 % av bostadens totala kostnad, vilket hindrar många från att direkt kunna vara med i budgivningen på bostäder. Försäkra dig om att du har dessa tillgångar när budgivningen startar. En möjlighet är att ta ett privatlån som korttidslån hos din ban, vilket inte alltid är att rekommendera då räntan är hög.

Budgivningen
Det är i princip vid budgivningen som kostnaden för bostaden kommer att avgöras. Innan du går in i budgivningen är det viktigt att du själv, eller du och den som du ska köpa bostaden tillsammans med, har bestämt hur långt det känns rimligt för just dig eller er att gå. Detta gör ni enklast genom att värdera bostaden och kanske jämföra den med andra. Hur mycket är den värd? Innan ni går in i budgivningen är det bra att ha lånelöften klara så att inget strul uppstår när ni vinner budgivningen.

När det gäller själva budgivningen är det bra att vara medveten om att budgivarens ”uppgift” är att få budgivningen att gå så högt upp som möjligt. Eftersom ni inte vill detta, utan vill ha ett lågt pris, kan det vara bra att veta vilken taktik mäklaren, och de andra budgivarna för den delen, använder. Du bör t.ex. aldrig berätta för mäklaren hur långt du är beredd att gå och inte heller visa dig över-intresserad. I ett sådant fall kommer mäklaren med stor sannolikhet att försöka få dig att höja ditt bud till max och locka dig extra för att få just dig att köpa bostaden till ett högt pris.

När det gäller de andra budgivarna har också de ofta en taktik. Det finns de som gör små höjningar, vilka till de andra kan signalera beslutsamhet. Det är också en klok taktik då ingen vill betala mer än de ”måste”. Å andra sidan kan små höjningar locka in fler budgivare i budgivningen då långsam ökning ökar tron på att själv kunna hålla på längst och vinna.

Men det finns också de som använder sig av stora höjningar alldeles i början av budgivningen för att snabbt skaka av mindre seriösa budgivare. Det kan vara ett smart drag om ni är säkra på att priset ändå kommer skjuta relativt högt. Det är däremot lite surt om den stora höjningen gör att ribban hamnar lång ovanför marknadspriset och ni därmed kanske betalar för mycket.

Det egentliga och övergripande tipset är egentligen att dels vara noggrann, både när det gäller val av lån och val av bostad och budgivning. Det är troligen en noggrannhet som lönar sig i längden, du vill inte vinna budgivningen och inse att ditt lån inte håller, alternativt att du egentligen inte alls ville sträcka dig så långt och betala så mycket.

Betygsätt Att köpa bostad, vilket betyg ger du artikeln? (klicka på stjärnorna)
1 stjärna2 stjärnor3 stjärnor4 stjärnor5 stjärnor (2 har satt betyg, medelvärde: 5,00 av 5)
Loading...
Publicerad 2010-12-20. Kategori Privatekonomi.
Skribent Martin Olofsson

Martin Olofsson - Skribent

Skribent inom ekonomi och finans sedan 2011. Utbildning består av affärsjuridisk magister 2005 med inriktning avtalsrätt. Intressen består av privatekonomi och på fritiden blir det löpning.

Läs mer om oss »


Skriv en kommentar


Meny