Välkommen till vår blogg om Ekonomi & Pengar. Här skriver vi om hur du kan få en bättre privatekonomi. Ämnen vi berör är till exempel Jobb, Tjäna Pengar och Privatekonomi.

Bröllop – vad kostar det?

Du gifter dig förhoppningsvis bara en gång och det är en stor dag i ditt liv, kanske den största. Men det är inte bara en stor dag, utan det kan också bli en kostsam sådan. Ett bröllop kan gå från ett par tusen till flera hundra tusen kronor. Allt beror på dig och din partner och på hur ni väljer att ha det. Hur mycket ett bröllop får kosta, det är en individuell fråga.

Vad är det som kostar?

Det materiella:
Vad som vanligen köps till ett bröllop är ring eller ringar, brudkläder och brudgumskläder, blommor, smycken samt hår- och sminkhjälp. Bara detta kan självklart bli jättemycket, men det kan också bli relativt lite, beroende på hur ni gör.

Vi kan börja med ringarna, här avgör material och design priset. En ring designad av en känd designer ligger högre i pris precis som guldringar med högt karatvärde. Har ringarna stenar kan de också skjuta i höjden när det gäller pris, beroende på stentyp. Vill ni vara ekonomiska kan ni därför välja en ring av guld med lägre karat, eller en ring av ett helt annat material. Det är inget som egentligen säger att en ring inte kan vara av t.ex. silver!

På kläderna kan ni enkelt spara in pengar genom att hyra eller låna, speciellt brudklänningen då denna oftast är det dyraste plagget. Men självklart går det också att hitta andra varianter som är budgetvänliga. Ni kan t.ex. sy upp en klänning. Blommor går det att få ner priset på genom att dels nöja sig med en mindre ”pampig” bukett, alternativt bygga en bukett själv. Köp snittblommor löst och gör buketten själv, eller be någon du känner som är bra på blommor att göra den. På samma sätt kan du spara på hår- och sminkkostnader, hör med dina vänner och bekanta om någon av dem är bra på uppsättningar och sminkning. Jämför också priser och utbudet hos frisörer – oftast är en s.k. festuppsättning minst lika fin som bröllopsuppsättningen men inte lika dyr.

Festen och maten:
Efter kläder och utsmyckning hör festen till den dyrare delen på bröllopsnotan. Men det här är en del som du precis som på alla kan välja att antingen slå på stort och slösa, eller spara. Självklart kan du hyra en pampig herrgård till din fest med catering, men det går egentligen lika bra att hålla till i ett helt vanligt hus, en helt vanlig lokal, eller varför inte i utomhus i en trädgård om det är vackert väder?

Maten kan ni spara in pengar på genom att själva laga den. Självklart kan tiden innan bröllopet vara knapp, men det är då ni som allra bäst har hjälp av t.ex. era föräldrar och syskon, nära vänner och bekanta. Det är också ofta både enklare och billigare att ha en buffé än en trerättersmiddag. En buffé kräver dessutom mindre jobb under själva kvällen och den är enklare att förbereda.

Resan:
De flesta vill åka på smekmånad efter sitt bröllop, men det är en del som kan prioriteras bort om budgeten känns tight. Lösningen är en billigare resa! Allra billigast är det att hålla sig inom Europa för dig som bor i Sverige men det behöver inte vara dåligt för det. Varför inte besöka romantiska Paris eller hyra ett hus vid Medelhavet? Vill ni resa till ett särskilt ställe går det utmärkt att förlägga smekmånaden inte i direkt anslutning till själva bröllopet. Res istället när det inte är säsong för resmålet och planera i god tid, så kan ni pressa priserna.

Tipsen!
• Kolla efter billigare alternativ som känns lika bra.
• Hör med nära och kära om de kan låna ut saker eller hjälpa till med något!
• Var flexibel! ”Okej, vi kan hyra herrgården, men mammas trädgård funkar också.”
• Kolla på flera alternativ och gör en kostnadskalkyl.
• Undanbe er presenter och önska er istället bidrag till fest och bröllopsresa!

Betygsätt Bröllop – vad kostar det?, vilket betyg ger du artikeln? (klicka på stjärnorna)
1 stjärna2 stjärnor3 stjärnor4 stjärnor5 stjärnor (2 har satt betyg, medelvärde: 4,00 av 5)
Loading...
Publicerad 2010-09-27. Kategori Spara Pengar Tips.
Skribent Martin Olofsson

Martin Olofsson - Skribent

Skribent inom ekonomi och finans sedan 2011. Utbildning består av affärsjuridisk magister 2005 med inriktning avtalsrätt. Intressen består av privatekonomi och på fritiden blir det löpning.

Läs mer om oss »


Skriv en kommentar