Värt tiden att laga egen mat?
Vi hör och ser det nämnas nästan dagligen på nyheterna: vi svenskar blir alltmer stressade i vardagen, och får det allt svårare att passa in alla bitar i det berömda livspusslet.
Ändå har vi mer tid än någonsin: för hundra år sedan var det få som hade lyxen av en åtta timmar lång arbetsdag, fem veckors semester och ledigt två hela dagar i veckan.
Snabbmaten
En av de saker som ständigt verkar få stryka på foten är vår matlagning, och med den även våra matvanor. Snabbmatens intåg i västvärlden innebar att vi helt plötsligt kunde få i oss alla de kalorier vi behövde och mer därtill, om än kanske i doseringar som inte alltid rimmade med Livsmedelsverkets rekommendationer – på långt kortare tid än tidigare.
Istället för att arbeta med söndagssteken i två timmar kunde vi plötsligt traska ner på den lokala snabbmatsrestaurangen och beställa in steken (hamburgaren), potatisen (stripsen) och brunsåsen (cheddardippen).
Trender
De senaste åren har vi dock börjat se en vändande trend: allt fler restauranger konceptualiserar ”slow food” som ett alternativ till fast food, och menar att kärleken till råvarorna och matlagningen i sig gör maten bättre. Motsvarande trend ser vi också i hemmen: alltfler tar sig tid att faktiskt laga egen mat från grunden, snarare än att värma på halv- eller helfabrikat.
Matkassen som förändrar världen
Ett av skälen till att fler och fler börjat laga mat hemma, är att de inte längre behöver spendera lika mycket tid i affären. Konceptet med hemkörda matkassar är inte särskilt nytt internationellt sett, men i Sverige har det under de senaste åren blomstrat på riktigt, och för ett par jular sedan blev en prenumeration på matkassar utsedd till årets julklapp! Och ser man till fördelarna med matkassen är det svårt att argumentera emot konceptet: man får
- näringsriktig mat
- möjligheten att introducera nya maträtter i familjen
- färdiga recept
- precis den mängd mat man behöver
Och även om matkassarna ofta är lite dyrare än om man hade köpt maten själv, sparar man både bensin och tid.
Så är det värt tiden?
Svaret måste bli ett tveklöst ja. Förutom att mat som lagas från grunden ofta tenderar att ha bättre näringsvärden än förtillagad mat, finns en lång rad andra fördelar. Den mest uppenbara är kanske att du får full kontroll över vad maten faktiskt innehåller, men för många är det lika viktigt att matlagningen, liksom själva måltiden, är en social aktivitet som man kan involvera hela familjen i: ett sätt att umgås och skapa något gemensamt tillsammans.