Välkommen till vår blogg om Ekonomi & Pengar. Här skriver vi om hur du kan få en bättre privatekonomi. Ämnen vi berör är till exempel Jobb, Tjäna Pengar och Privatekonomi.

Värt tiden att laga egen mat?

Laga matVi hör och ser det nämnas nästan dagligen på nyheterna: vi svenskar blir alltmer stressade i vardagen, och får det allt svårare att passa in alla bitar i det berömda livspusslet.

Ändå har vi mer tid än någonsin: för hundra år sedan var det få som hade lyxen av en åtta timmar lång arbetsdag, fem veckors semester och ledigt två hela dagar i veckan.

Snabbmaten
En av de saker som ständigt verkar få stryka på foten är vår matlagning, och med den även våra matvanor. Snabbmatens intåg i västvärlden innebar att vi helt plötsligt kunde få i oss alla de kalorier vi behövde och mer därtill, om än kanske i doseringar som inte alltid rimmade med Livsmedelsverkets rekommendationer – på långt kortare tid än tidigare.

Istället för att arbeta med söndagssteken i två timmar kunde vi plötsligt traska ner på den lokala snabbmatsrestaurangen och beställa in steken (hamburgaren), potatisen (stripsen) och brunsåsen (cheddardippen).

Trender
De senaste åren har vi dock börjat se en vändande trend: allt fler restauranger konceptualiserar ”slow food” som ett alternativ till fast food, och menar att kärleken till råvarorna och matlagningen i sig gör maten bättre. Motsvarande trend ser vi också i hemmen: alltfler tar sig tid att faktiskt laga egen mat från grunden, snarare än att värma på halv- eller helfabrikat.

Matkassen som förändrar världen
Ett av skälen till att fler och fler börjat laga mat hemma, är att de inte längre behöver spendera lika mycket tid i affären. Konceptet med hemkörda matkassar är inte särskilt nytt internationellt sett, men i Sverige har det under de senaste åren blomstrat på riktigt, och för ett par jular sedan blev en prenumeration på matkassar utsedd till årets julklapp! Och ser man till fördelarna med matkassen är det svårt att argumentera emot konceptet: man får

  •  näringsriktig mat
  •  möjligheten att introducera nya maträtter i familjen
  •  färdiga recept
  •  precis den mängd mat man behöver

Och även om matkassarna ofta är lite dyrare än om man hade köpt maten själv, sparar man både bensin och tid.

Så är det värt tiden?
Svaret måste bli ett tveklöst ja. Förutom att mat som lagas från grunden ofta tenderar att ha bättre näringsvärden än förtillagad mat, finns en lång rad andra fördelar. Den mest uppenbara är kanske att du får full kontroll över vad maten faktiskt innehåller, men för många är det lika viktigt att matlagningen, liksom själva måltiden, är en social aktivitet som man kan involvera hela familjen i: ett sätt att umgås och skapa något gemensamt tillsammans.

Betygsätt Värt tiden att laga egen mat?, vilket betyg ger du artikeln? (klicka på stjärnorna)
1 stjärna2 stjärnor3 stjärnor4 stjärnor5 stjärnor (Bli först att sätta betyg!)
Loading...
Publicerad 2013-08-11. Kategori Må Bra.
Skribent Martin Olofsson

Martin Olofsson - Skribent

Skribent inom ekonomi och finans sedan 2011. Utbildning består av affärsjuridisk magister 2005 med inriktning avtalsrätt. Intressen består av privatekonomi och på fritiden blir det löpning.

Läs mer om oss »


Skriv en kommentar


Meny

Vi tar hjälp av cookies för att tillhandahålla våra tjänster. Genom att använda våra tjänster godkänner du att vi använder cookies. Mer information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close