3 sätt att minimera oroliga tankar
När du känner oro i kroppen kan det vara svårt att sova ordentligt och äta bra. Du kan känna dig stressad och inte alls tillfreds med dig själv och ditt liv. Sociala kontakter kan bli lidande och din oro kan gå ut över dem i din absoluta närhet. Det är inte roligt att gå omkring och ha oroliga tankar. Lyckligtvis finns det några knep att ta till. Här är tre knep du kan memorera och lägga ner i din mentala verktygslåda.
1. Grubbla på rätt saker
Viktigt att tänka på är att det inte är något fel på dig bara för att du tänker oroliga tankar och faller in i grubblerier. Det är en naturlig reaktion på att något inte står rätt till. Du ska dock inte lägga tid och energi på att grubbla över saker som du inte har någon kontroll över.
Ett vanligt problem är tankar som rör en möjlig framtida händelse, det vill säga en ”tänk om”-händelse. En sådan händelse har du ingen som helst kontroll över, särskilt eftersom den förmodligen över huvud taget inte kommer att inträffa.
Om du ofta funderar kring ”tänk om”-händelser kan du fråga dig själv följande:
- Hur stor sannolikhet är det att händelsen inträffar?
- Kommer du kunna göra något åt händelsen?
- Spelar det någon roll om händelsen verkligen inträffar?
Med hjälp av dessa frågor kan du förmodligen trivialisera många av dina vanligaste oroliga tankar.
2. Ställ rätt frågor till dig själv
Din hjärna är en fantastisk maskin. Den ger dig svar på alla frågor du ställer till den. För att få ett konstruktivt svar måste du dock ställa en konstruktiv fråga. En fråga som lyder ”varför oroar jag mig för x?” kommer att besvaras med vad du redan vet, vilket inte är särskilt konstruktivt. Snarare fortsätter den negativa spiralen.
En fråga som lyder ”hur kan jag göra för att x?” är en betydligt bättre fråga. Din hjärna har nämligen inget färdigt svar på den frågan utan måste tänka efter ett tag. Med en hur-fråga sätter du din hjärna i arbete åt dig. Bli inte förvånad om du får häpnadsväckande resultat.
3. Avsätt tid för att grubbla
Det här är ett minst sagt okonventionellt knep, men det kan fungera mycket bra. Om du grubblar mycket och upplever att du känner oro inför saker och ting – konkreta eller abstrakta – kan du med fördel bestämma dig för att grubbla så mycket du bara kan under en kortare tidsperiod varje dag. En kvart räcker gott och väl.
Om du upplever oro under andra tidpunkter under dagen bör du skriva upp dina tankar och sedan titta på dina noteringar under din ”grubblingskvart”. Syftet med att avsätta tid för att grubbla, är att du förstår att du har kontroll över dina tankar och lär dig när du ska släppa fram de saker du är mest orolig för.