Välkommen till vår blogg om Ekonomi & Pengar. Här skriver vi om hur du kan få en bättre privatekonomi. Ämnen vi berör är till exempel Jobb, Tjäna Pengar och Privatekonomi.

Min hushållsbudget

Jag har precis gjort klar min första hushållsbudget och jag måste säga att jag är nöjd med både mig själv och med resultatet. Det känns mycket bra att nu ha en klar plan över hur jag ska sköta ekonomin under året som kommer.

Jag drog mig länge för att göra min hushållsbudget och så här i efterhand kan jag säga att jag inte riktigt förstår varför jag dröjde. De steg jag följde för att sätta ihop budgeten tog nämligen inte mer än en eftermiddag sammanlagt. Om du, liksom jag gjorde, drar dig för att sätta dig ner med papper och siffror tycker jag att du ska följa de tre ganska enkla steg som jag följde. Nedan hittar du verktygen för att skapa en hushållsbudget som gör att du enklare kan uppnå eller upprätthålla en sund ekonomi och även se var du kan spara in pengar.

Steg 1 – sätt upp mål
Jag började med att ställa mig själv frågan varför jag skulle göra en hushållsbudget. Just det lilla ordet varför är mycket nyttigt när man vill börja tänka lite mer kreativt och hitta motivation. Jag fick många svar på min fråga och det var intressant att se att det dök upp en rad mål och drömmar framför ögonen. Ett av målen var att kunna göra en utlandsresa med hela familjen och en av drömmarna var att någon gång i framtiden kunna köpa en kolonilott.

Med den här övningen fick jag svart på vitt på varför det var en god idé för mig att sätta mig ner för att göra en budget. Jag behöver helt enkelt mer pengar för att realisera målen och drömmarna!

Steg 2 – identifiera nuläget

Jag förstod sedan att jag måste se hur min nuvarande ekonomi ser ut för att till exempel kunna hitta utgifter att spara in på. Några större möjligheter till större inkomster kunde jag inte identifiera, men det kanske du kan göra?

Jag började med att gå igenom ett år av transaktioner i min internetbank och markerade varje transaktion med de rubriker (boende, bil, kontantuttag och så vidare) som fanns att välja mellan i internetbanken. När det var gjort kunde jag sortera utgifterna på rubrik och på så sätt se exakt hur mycket jag hade lagt på respektive utgiftspost under året. Det var faktiskt mycket spännande läsning! Slutligen delade jag totalsumman på 12 för att få fram en genomsnittlig månadskostnad.

Steg 3 – planeringen
Därefter var det dags att börja planera. I det här skedet var jag ganska uppspelt eftersom jag redan i det föregående steget hade identifierat en mängd utgifter som jag upplevde som fullkomligt onödiga. Jag började med att helt enkelt dra ett streck över de onödiga utgifterna. Jag funderade sedan över hur jag skulle kunna få ner mina fasta kostnader. Jag såg då ganska snabbt att det vore en god idé att avsluta det mobila bredbandet och också byta bort det fasta TV-abonnemanget. Jag använde båda dessa tjänster ganska sporadiskt och tänkte att jag nog kunde klara mig gott utan dem.

När jag hade listat mina planerade utgifter för boende, bil, mat, el, telefoni, med mera, upptäckte jag till min glädje att det blev en del över. Jag loggade då in på min internetbank och registrerade en stående överföring till ett sparkonto på en summa strax under överskottet (några extra kronor behövs alltid).

Semesterresan och kolonilotten ligger fortfarande en bra bit bort, men nu är jag på väg i alla fall och framför allt känns det bra att faktiskt kunna spara pengar. Att jag varje månad bygger på en buffert är inte helt fel det heller!

Betygsätt Min hushållsbudget, vilket betyg ger du artikeln? (klicka på stjärnorna)
1 stjärna2 stjärnor3 stjärnor4 stjärnor5 stjärnor (Bli först att sätta betyg!)
Loading...
Publicerad 2016-01-17. Kategori Privatekonomi.
Skribent Martin Olofsson

Martin Olofsson - Skribent

Skribent inom ekonomi och finans sedan 2011. Utbildning består av affärsjuridisk magister 2005 med inriktning avtalsrätt. Intressen består av privatekonomi och på fritiden blir det löpning.

Läs mer om oss »


Skriv en kommentar