Välkommen till vår blogg om Ekonomi & Pengar. Här skriver vi om hur du kan få en bättre privatekonomi. Ämnen vi berör är till exempel Jobb, Tjäna Pengar och Privatekonomi.

Vem kan ansöka om bostadsbidrag?

Vad är bostadsbidrag?

Bostadsbidrag är ett statligt bidrag som finns till för de personer som behöver ekonomiskt stöd för sina boendekostnader. Bostadsbidraget administreras och betalas ut av Försäkringskassan och Pensionsmyndigheten. Pensionsmyndigheten administrerar de ärenden som gäller pensionärer.

Vem kan få bostadsbidrag?

De som kan vara berättigade till bostadsbidrag är hushåll med barn, unga mellan 18 till 29 år, värnpliktiga och pensionärer. Du kan få bidrag både om du hyr eller äger din bostad. Det ställs emellertid krav på att du är folkbokförd på den adress som du söker bidraget för. Bidraget börjar reduceras vid inkomster över 41 000 kronor för ensamsökande och över 58 000 kronor för gifta eller sambor.

Viktigt att tänka på

Bostadsbidragets storlek varierar och beräknas med hänsyn till dina inkomster, hur mycket du betalar för din bostad, hur stor din bostad är samt hur många barn som finns i hushållet.

Det bidrag som beviljas är ett preliminärt belopp och baseras på de inkomstuppgifter som du har angett vid ansökningstillfället. Viktigt att tänka på är att inte bara inkomst av tjänst ska beräknas utan även inkomst av kapital, skattefria stipendier samt förmögenhet över 100 000 kronor. Skulle hushållets inkomst höjas kan du i efterhand bli återbetalningsskyldig och av denna anledning är det av stor vikt att ändrade inkomstförhållanden meddelas till Försäkringskassan så fort som möjligt.

Som barnfamilj räknas om du har barn som bor hos dig hela tiden eller bor hos dig ibland. Som barn räknas personer upp till och med 18 år eller barn över 18 år som erhåller förlängt barnbidrag eller får studiehjälp.

Bidraget betalas längst ut om tolv månader i taget från ansökningsmånaden varefter en ny ansökan är obligatorisk. Utbetalning görs alltid den 27 i månaden om den 27 inte infaller en helgdag då bidraget istället betalas ut närmast helgfria vardag före.

Hur ansöker du?
Bostadsbidraget ansöker du om via en blankett som finns att tillgå på Försäkringskassans hemsida eller på något av Försäkringskassans kontor. Blanketter kan dessutom beställas via telefon på telefonnummer 020-524 524.

Länk till Försäkringskassans hemsida för information om bostadsbidrag.
http://www.forsakringskassan.se

Betygsätt Vem kan ansöka om bostadsbidrag?, vilket betyg ger du artikeln? (klicka på stjärnorna)
1 stjärna2 stjärnor3 stjärnor4 stjärnor5 stjärnor (18 har satt betyg, medelvärde: 2,17 av 5)
Loading...
Publicerad 2011-10-15. Kategori Privatekonomi.
Skribent Martin Olofsson

Martin Olofsson - Skribent

Skribent inom ekonomi och finans sedan 2011. Utbildning består av affärsjuridisk magister 2005 med inriktning avtalsrätt. Intressen består av privatekonomi och på fritiden blir det löpning.

Läs mer om oss »


Skriv en kommentar